Uzun yıllar boyunca bulut depolama kullanmak sizce nasıl olur? Ya da örneğin 4–5 tane HDD/SSD almak gibi bir seçenek düşünülse, uzun vadede hangisi daha anlamlı olur?

Bulut depolamayı büyük şirketler kullanıyor, bu kısım bizi pek ilgilendirmiyor. Son kullanıcı olarak bizim için hangisi daha mantıklı olur?

Beş tane ayrı disk kullanma konusu sadece bir örnekti. Bu şekilde güvenlik sağlamak ne kadar doğru? Google’ın sunduğu 2 TB alan mı daha fazla rahatlık sağlar?

HDD/SSD kullanmak her türlü daha karlı olacaktır hocam.

Nereden baksanız bir buçuk seneye, bir buçuk seneye kalmadan HDD/SSD kendini amorti ediyor ki tercih edeceğiniz servis muhtemelen seneden seneye zamlanacaktır da. HDD/SSD için böyle bir durum söz konusu değil.

Ayrıca, verilerinizi Google'a veyahut başka bir şirkete emanet etmek yerine bizzat kendiniz saklarsınız. NAS kullanan birçok şirket de mevcuttur, örneğin Techolay :)

@StRaBoN, hocam bozulma olasılığını göz önüne alsak nasıl olur? Ki zaten çoğu 5 seneyi deviriyor. Şikayet eden kişilerin sayısı az. Peki sürekli abone olacak kişiler var mıdır? Birkaç kişiye danıştım, bulut depolama fiyatı artsa bile alırım diyenler var. Kafam basmadı buna.

Olaya bir de şu açıdan bak bence. Sadece ürünlerin bozulma olasılığını düşünme. Bu cihazları kaybedersen veya çalınırsa nasıl bir çözümün olacak? Bu gibi olasılıkları da düşünmen lazım bence. Oldu da kaybettin veya çalındı, verilerin ne olacak? Hadi şifreledin diyelim ama o giden veriler ne olacak?

Uzun yıllar boyunca bulut depolama kullanmak sizce nasıl olur? Ya da örneğin 4–5 tane HDD/SSD almak gibi bir seçenek düşünülse, uzun vadede hangisi daha anlamlı olur?

Bulut depolamayı büyük şirketler kullanıyor, bu kısım bizi pek ilgilendirmiyor. Son kullanıcı olarak bizim için hangisi daha mantıklı olur?

Beş tane ayrı disk kullanma konusu sadece bir örnekti. Bu şekilde güvenlik sağlamak ne kadar doğru? Google'ın sunduğu 2 TB alan mı daha fazla rahatlık sağlar?

Fiziksel depolama her zaman daha iyidir. Sallantı olmayan bir yere konan HDD çok uzun yıllar gider. Ki veri kurtarma şansıda yüksek HDD'lerde. SSD'ler ise pahalı ve veri kaybı riski daha yüksek HDD'lere nazaran. Şöyle düşün, verilerin şifreli olsa bile ileride kuantum bilgisayarlar yeterince geliştimi tak diye kırılacak o şifreler. Kısaca paran var ise fiziksel depolama.

Fiziksel depolama her zaman daha iyidir. Sallantı olmayan bir yere konan HDD çok uzun yıllar gider. Ki veri kurtarma şansıda yüksek HDD'lerde. SSD'ler ise pahalı ve veri kaybı riski daha yüksek HDD'lere nazaran. Şöyle düşün, verilerin şifreli olsa bile ileride kuantum bilgisayarlar yeterince geliştimi tak diye kırılacak o şifreler. Kısaca paran var ise fiziksel depolama.

O dediğimiz teknoloji devi ama hocam. Red Team, Blue Team veya Bug Bounty işlemleri yapıyorlar. İşlemlerini garantiye alıyorlar. Kuantum bilgisayar gelişirken onlar da gelişmeye ayak uyduracak. @Okann40 hocamın dediği gibi fiziki sorunlar var. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Olaya bir de şu açıdan bak bence. Sadece ürünlerin bozulma olasılığını düşünme. Bu cihazları kaybedersen veya çalınırsa nasıl bir çözümün olacak? Bu gibi olasılıkları da düşünmen lazım bence. Oldu da kaybettin veya çalındı, verilerin ne olacak? Hadi şifreledin diyelim ama o giden veriler ne olacak?

Buradan çıkardığım anlam ise bulut depolama daha iyi. Akla ilk gelenlerden biri de Google One. 2 TB alıp kullanmak iyi ama sürekli abonelik almak konusu biraz düşündürüyor. Evet, verilerimize bir şey olmuyor ama her yıl artan bir durum var. Mesela 2 TB Google One bir ara yıllık 500 TL idi. Şimdi yıllık 2.000 TL'ye çıktı. Bundan dolayı dedim.

O dediğimiz teknoloji devi ama hocam. Red team, blue team veya bug bounty işlemleri yapıyorlar. İşlemlerini garantiye alıyorlar. Kuantum bilgisayar gelişirken onlar da gelişmeye ayak uyduracak.

Hala eski tip şifreleme kullanıyor birçok yer. Bu kadar veri sızıntısının olduğu devirde hiçbir önemli bilgimi Cloud'da saklamam.

@Okann40 hocamın dediği gibi fiziki sorunlar var. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hala Cloud'dan daha avantajlı belirli senaryolarda. 2TB örneğinden gidelim.
3-3,5K 2TB HDD. 2 tane aldık RAID için etti 7k. HDD'lerin elektriğe maliyetini ChatGPT'ye hesaplattım(1 yıl aralıksız çalışma ile 400TL ki 1 yıl aralıksız açık kalmiyacak). Google One 2TB yıllık 2050TL. Yaklaşık 4-4,5 yılda kafa kafaya amorti ediyor maliyeti. Fiziksel sorunlar büyük nas sistemler dışında pek sorun yok bence. Kaç kişi şu ana kadar kişisel bilgisayarında depolama açısından sorun yaşadı? Kısaca küçük ama önemli veri setleri fiziksel, büyük ancak nispeten önemsiz veri setlerinde Cloud.

Bu arada hesaplamayı Cloud'a zam gelmeyecek şekilde yaptık. Fazla zam gelirse süre 2 yıla bile düşebilir.😀

Kaç kişi şu ana kadar kişisel bilgisayarında depolama açısından sorun yaşadı?

Vallahi düşündüm de Google One'ın ne olduğunu bilmeyenler var. Veri depolama deyince herkes sabit veya harici disk kullanıyor.

Bu arada hesaplamayı Cloud'a zam gelmeyecek şekilde yaptık. Fazla zam gelirse süre 2 yıla bile düşebilir.😀

Bunu da düşünmek lazım. Yukarıda yazdığım gibi 500 TL'den 2.000 TL'ye çıktı. Kim bilir fiyatı ne kadar olacak.

@StRaBoN, hocam bozulma olasılığını göz önüne alsak nasıl olur? Ki zaten çoğu 5 seneyi deviriyor. Şikayet eden kişilerin sayısı az. Peki sürekli abone olacak kişiler var mıdır? Birkaç kişiye danıştım, bulut depolama fiyatı artsa bile alırım diyenler var. Kafam basmadı buna.
Hocam açıkcası bahsettiğiniz gibi çoğu disk 5 seneyi rahatlıkla deviriyor ve evet, şikayet eden kişi sayısı az; şahsen bende pek duymadım. Uzun yıllar çalışırlar, hatrı sayılır vakit geçtiğinde ara ara disklerinizin sağlıklarını kontrol edersiniz ve gerekli aksiyonu alırsınız.

Bulut depolama tercih eden kişilerin ise kendilerince sebepleri vardır fakat dediğindiğimiz sebepler göz önüne alınca yerel depolamanın daha mantıklı olduğu aşikar. Tabii son seçim sizin.

Hocam açıkcası bahsettiğiniz gibi çoğu disk 5 seneyi rahatlıkla deviriyor ve evet, şikayet eden kişi sayısı az; şahsen bende pek duymadım. Uzun yıllar çalışırlar, hatrı sayılır vakit geçtiğinde ara ara disklerinizin sağlıklarını kontrol edersiniz ve gerekli aksiyonu alırsınız.

Bulut depolama tercih eden kişilerin ise kendilerince sebepleri vardır fakat dediğindiğimiz sebepler göz önüne alınca yerel depolamanın daha mantıklı olduğu aşikar. Tabii son seçim sizin.
NAS depolama da iyi olabilir aslında. Tabii ilk başta maliyet sıkıntısı var. O kadar veri olmadığı için almak gereksiz olurdu. :)