Benim bunları dolduracak verim yok ama meraktan soruyorum. Bir veriyi uzun zaman tutmak için bulut depolama mı yoksa NAS cihazı mı daha iyidir? Hiç silinmeyecek şeklinde duracak. Erişim konusunda iyi olacak.

Bir de anlamadığım bir şey var: Data Center diskleri ne kadar sağlam? Tamam, 7/24 çalışmaya uygun ama nereye kadar? 30 TB alan veren diskler var.

İyi Sosyaller.

Hem şirket verilerini saklamak hem de yaptığım projeleri saklamak ve yedeklemek için Synology DS425PLUS ürününü kullanıyorum. 4 diskli versiyon içerisinde Seagate Ironwolf Pro 16 TB NAS serisi 2 adet disk bulunuyor. Diskler normal HDD'ye göre daha uzun çalışabilecek disklerdir 7/24 çalıştığı için ama en önemlisi 5 yıl garanti ve veri kurtarma hizmeti olması. Örnek veriyorum disklerden biri arızalandığı zaman Seagate firmasına gönderiyorsun yeni diskle beraber. Verileri kurtarıp tarafına geri gönderiyorlar.

Bulut depolama maliyeti daha düşük olan, tercih edilen bir yöntemdir fakat veriler güvende mi, kimler görüyor, tartışılır. Eğer evinde 1000/1000 Mbps bir internet altyapın varsa ve boşta evde ufak bir bilgisayarın varsa TrueNAS gibi yazılımları inceleyebilirsin. Ücretsiz bir NAS yazılımıdır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bulut depolama sistemi güvenirlik olarak ikinci planda oluyor genellikle, nerede saklanıyor, kim görüyor, kime satıyor. Hiç belli olmaz. Tercih ettiğiniz bulut depolama sistemi şirketi batmayacağı ne malum, birden batarsa veriler patladı. NAS sistemi kullanmak mantıklı, zamanında bakımları yaparsınız. Sizi 10-15 sene götürür.

Hem şirket verilerini saklamak hem de yaptığım projeleri saklamak ve yedeklemek için Synology DS425PLUS ürününü kullanıyorum. 4 diskli versiyon içerisinde Seagate Ironwolf Pro 16 TB NAS serisi 2 adet disk bulunuyor. Diskler normal HDD'ye göre daha uzun çalışabilecek disklerdir 7/24 çalıştığı için ama en önemlisi 5 yıl garanti ve veri kurtarma hizmeti olması. Örnek veriyorum disklerden biri arızalandığı zaman Seagate firmasına gönderiyorsun yeni diskle beraber. Verileri kurtarıp tarafına geri gönderiyorlar.

Bulut depolama maliyeti daha düşük olan, tercih edilen bir yöntemdir fakat veriler güvende mi, kimler görüyor, tartışılır. Eğer evinde 1000/1000 Mbps bir internet altyapın varsa ve boşta evde ufak bir bilgisayarın varsa TrueNAS gibi yazılımları inceleyebilirsin. Ücretsiz bir NAS yazılımıdır.
Soğuk arşiv yapılır mı NAS ile?
Tercih ettiğiniz bulut depolama sistemi şirketi batmayacağı ne malum, birden batarsa veriler patladı.
Google desem mesela? Teknoloji devi bir şirket ne de olsa.

Soğuk arşiv yapılır mı NAS ile?

Google desem mesela? Teknoloji devi bir şirket ne de olsa.
Yapabilirsiniz. Dışarıya kapatırsınız cihazı, hiçbir yerden erişim olmaz. Google Drive gayet başarılı bir bulut depolamadır fakat her yıl artan fiyatları ve Google içeriği görüntüleme ve görme gerçeği yüzünden tercih tamamen size kalmış. Google'a gelene kadar çok alternatif firma var.
  • OneDrive
  • Dropbox
  • Apple iCloud
  • Box
  • Amazon Drive
  • PCloud
  • iDrive
Fakat evde eski bir bilgisayarınız varsa kullanmadığınız, buna NAS disk alıp bu cihazı evde TrueNAS ile NAS cihazı haline getirebilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör: