Büyük Marmara Depremi için koordine kolluk birlikleri ve müdahale ekipleri kurulmalı

Makaleler
51
Yer
TR
Bugüne kadar çoğu kişi afetler durumunda yaşanan eksiklikleri sadece bizim ülkemize özel sandılar ama ben bunu hep diyordum, AB de ABD de bu tarz afetlere hazırlıklı değil. Çünkü afet dediğin şey genellikle beklediğiniz ölçüde gelmiyor, beklediğiniz şekilde gelmiyor. Bir orman yangını arkasında devasa rüzgarları alırsa, Los Angeles'de olduğu gibi ilerlemeye başlarsa işte dünyanın en zengin belediyelerinden birine de sahip olsan, California eyaleti de olsan o yangını söndüremezsin. Bir yandan itfaiye şefliğinin içinin boşaltıldığı, bu işe uygun olmayan kişilerin getirildiği ve şefliğin balonlaştığı gibi iddialar da var.

Eminim ki çoğumuzun İstanbul'da yaşayan bir tanıdığı, sevdiği vardır. Benim var. İstanbul'a defalarca gitmiş birisi olarak, farklı ilçelerinde uzun süreler yaşamış birisi olarak şunu söyleyebilirim ki en zengin kentinden en fakir kentine kadar depremde çok büyük bir çıkmaza girecek. Sosyal, ekonomik başkent olması bir yana burada en önemli şey depremden hemen sonra yaşanacak olanlar. Ülkemizde her depremde yaşanan kötü olaylar vardır. Yağma, tecavüz, hırsızlık hatta adam kaçırma ve organ ticareti gibi mevzular. Bunları hep duyarız, kimileri iddia olarak kalır kimilerinin de gerçekliğini görürüz. Marmara depreminde insanların başına gelebilecek şeyleri bir düşünün. Deprem anında veya depremden hemen sonra hayatını kaybedenler dışında o enkazların altında hayatta kalanları da çok korkunç anlar bekliyor olacak. Bunu bir düşünün. İnsanlar yağmalamaya gelecek, tecavüz etmeye, değerli eşyaları çalmaya gelecek. Bu kaçınılmaz bir şey, örneğini gördük. Yurt dışında da gördük. Büyük depremlerde kızları kaçırdıklarını, çocukların ortadan kaybolduğunu gördük.

Sırf bu deprem yaşandığında sahaya inecek, sahayı kontrol edecek kolluk birimlerine ve müdahale ekiplerine ihtiyacımız var. İstanbul çöplüğünde TSK'nin her yere ulaşması, Jandarma ve Emniyet'in her yere ulaşması çok uzun sürecektir. Kaldı ki İstanbul içindeki kolluk binaları bile sorun yaşayabilir. Eğer böyle birimler kurulursa sahaya inildiği taktirde mobil erişim noktaları, mobil baz istasyonları kurabilecek ekipler de olmalıdır. Şöyle düşünebilirsiniz, buna ne gerek var; Türkiye'deki acil durum ekiplerinin zaten böyle bir duruma müdahale edecek seviyede olması gerekmez mi? Hayır, 20 milyonluk yıkılmış bir şehre kimse özel olarak kurulmuş ekipler olmadığı sürece adam akıllı müdahale edemez alın en büyük örneği Los Angeles, ABD. LA yanarken ne federal hükümet bir şey yapabiliyor, ne California, ne yerel kolluk ne federal kolluk; kimse kurtaramıyor. Bakınız, bizim ülkemizde büyük bir deprem olacağı belli. Buna bütçe ayırmak, buna hazırlanmak saçmalık olmaz tam tersi geleceğe dair çok büyük bir yatırım olur. İmamoğlu 2019'da, 5 senede İstanbul'u deprem korkusundan arındıracağım demişti ve yeniden şehirleşmenin; kentsel dönüşümün bu hızına bakarsak o sözler hem hayal oldu hem de zaten 5 seneyi epeyce bir geçti. Kentsel dönüşüm bu hızla devam ederse hiçbir şeyi sağlama alamayız. İnsanların "ya şimdi olmaz, şu an olmaz" düşüncesi sadece kendisini rahatlatma üzerine kurulu bir düşüncedir çünkü 6 Şubat Depremleri olduğunda insanlar haftalarca belki aylarca aklında deprem planları yaptı durdu. Şimdi onun onlarca kat üstünde bir yıkım yaşandığında nasıl olacak da biz bunun üstesinden geleceğiz? Diyorum ki, ABD'ye bakıp bir ders çıkarmalıyız, istediğin kadar bütçen ve vatandaşın olsun bazı şeylerin önlemini büyük çaplı almazsan böyle yok olursun. Bakınız, orman yangınlarında global call falan derdik. Yardım istediğimiz ABD ne halde. Sonuç olarak bu benim düşüncemdir, katılır yahut katılmazsınız orası beni ilgilendirmez. Bu benden tarihe bir nottur. Kız arkadaşım ve yakın arkadaşlarım İstanbul'da yaşıyor ve inanın bu insanı çok geriyor. Biliyorum ki bu forumda da İstanbul'da yaşamakta olan birçok üye var. Umarım devletimiz ve belediyemizle, halkımızla bu sorunun üstesinden geliriz. Umarım bunun üstüne daha çok düşünürüz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…