TrueNAS olarak geçen NAS cihazını mı kullanıyorlar, yoksa AWS gibi bulut depolama yerlerini mi seçiyorlar? Bakımdan anlayan birisi olduğunu varsayarsak, buluta göre daha iyi olabilir mi?

İyi Sosyaller.

Genelde bulut depolama kullanıyorlar ama şirketine göre değişebilir. Mesela Netflix‘in TrueNAS kullandığını biliyorum. Tabii şu anda halen daha TryeNAS kullanıyorlar mı emin değilim.

Öte yandan tabii ki TrueNAS'ın da basit ev sunucu sürümünü kullanmıyorlar. TrueNAS ölçeklenebilir bir platform. Çok daha gelişmiş Enterprise sürümlerini kullanıyorlar.

Benim şimdilik çalıştığım firma şöyle yapıyor;

Verileri RAID6 yapısı ile birden fazla diskin arızalanmasına karşı önlem alıyor. (Ev bütçesi için RAID1 uygun olabilir.)

Ayrıca oluşturduğu zamanlanmış görev ile her gün belirli saatlerde USB diske yedek alıyor.

Ek olarak (sanal makineler hariç) verilerin bir kısmını Google Drive'a senkonize ederek koruyor.

Genel olarak TrueNAS kullanılıyor ancak Synology tercih edenler de var.

Ne biçim olaysa herkes buluta yöneliyor.
Çünkü güvenilir. Bulut hizmeti sağlayan firmalar da verini tek bir yerde tutmuyor. Adamlar t*ror saldırısı ihtimalini bile düşünüyor daha ne yapsınlar? Verini ikiden fazla veri binalarında tutuyorlar ve bildiğim kadarıyla hepsi farklı kıtalarda. (Google, Microsoft gibi büyük firmalar. Yandex'den emin değilim.)

Çünkü güvenilir. Bulut hizmeti sağlayan firmalar da verini tek bir yerde tutmuyor. Adamlar t*ror saldırısı ihtimalini bile düşünüyor daha ne yapsınlar? Verini ikiden fazla veri binalarında tutuyorlar ve bildiğim kadarıyla hepsi farklı kıtalarda. (Google, Microsoft gibi büyük firmalar. Yandex'den emin değilim.)

Amazon'da yapıyor diyebiliyorum. Bazen düşünüyorum; Google One mı daha iyi, yoksa harici disk falan diye düşünüyorum. Google One öne çıkıyor biraz sanırım.

Teknik bilgin varsa TrueNAS gibi çözümler uzun vadede daha uygun ve kontrol sende olur. Ama uğraşmak istemiyorsan AWS gibi bulut sistemleri daha pratik.