Mchwair

Uzman
Arkadaşlar darboğaz uygulaması yapmak istiyorum. Yani şöyle, ekran kartlarını ve işlemcileri listeleyip bu ekran kartı bu işlemciyle darboğaz yapar vesaire diyebilecek bir uygulama ama biraz gelişime açık. Mesela ekran kartının VRAM'ını söyleyip ona göre seçebileceğim, işlemcinin önbelleğini bile görebileceğim bir uygulama tasarlamak istiyorum.

Tabii ki bunlar sitelerde var yapıyolar ama benim projem bu ve teslim etmem için 12 haftam var. Nereden ve nasıl başlamalıyım ne yapmalıyım? Bilgisi olan kişiler yardımcı olabilir mi?

Hangi ekran kartının hangi işlemcinin hangi alt modelinde darboğaz yapacağını önce kendin bileceksin ve listeler halinde programa ekleyeceksin. Program kendi bunu bilemez.

Arkadaşlar darboğaz uygulaması yapmak istiyorum. Yani şöyle, ekran kartlarını ve işlemcileri listeleyip bu ekran kartı bu işlemciyle darboğaz yapar vesaire diyebilecek bir uygulama ama biraz gelişime açık. Mesela ekran kartının VRAM'ını söyleyip ona göre seçebileceğim, işlemcinin önbelleğini bile görebileceğim bir uygulama tasarlamak istiyorum.

Tabii ki bunlar sitelerde var yapıyolar ama benim projem bu ve teslim etmem için 12 haftam var. Nereden ve nasıl başlamalıyım ne yapmalıyım? Bilgisi olan kişiler yardımcı olabilir mi?
C# ile yöntici izni olan bir CMD açacaksın ve bu kodu çalıştırtıp:
C#:
winsat formal
Sonucu okuyacaksın. Test bitince de bu değerleri 10 üzerinden puanlayıp UI tarafında göstereceksin. Okumak için
C#:
winsat query
C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore\Formal.Assessment.xml dosyasıyla okuyabilirsin.
Bu Windows'un kendi testi en hızlı bu şekilde yapabilirsin.

Darboğaz yüzdesini ortalama istatistikler belirler. Reeldeki darboğaz yüzdesini tam olarak hesaplamanız zaten mümkün değil. Bunu sistemi oluşturan her komponent belirler.

Piyasadaki bütün işlemcileri sizin istatistiki olarak puanlamanız, aynısını ekran kartları için yapmanız ve bu puanlamaları karşılaştırmanız lazım. Örneğin i5 9400F ile RTX 4070 kombinasyonu gibi ciddi darboğaz söz konusu olan bir sistemi incelediğinizde istatistiki olarak %40 gibi bir darboğaz yaşanacaktır. Fakat reelde yaptığınız iş ve sisteminizin diğer bileşenlerine göre bu oran sapabilmektedir.

Eğer ben sizin yerinizde olsaydım; bu istatistiklere sahip bir internet sitesi üzerinden bu karşılaştırmaları yapar, kullanıcıya sonucu gönderirdim. Tabii bu durumda siz aslında pek bir şey yapmamış oluyorsunuz. Uygulamanız bir istemci oluyor sadece.

Eğer internetten veri almayacak olsam;
-Intel işlemciler ve AMD işlemciler için bir arabirim ile model kodu üzerinden performans tayini yapardım. En güçlü model kodunu baz alırdım, her jenerasyon için %20'lik sabit bir fark koyardım vs.
-Local'de çalıştırabileceğim bir CPU benchmark yazardım ki bu en kolay yol. Ama C# ilr CPU performansını ne kadar doğru ölçersiniz pek bir fikrim yok.
-GPU için de yine local bir benchmark yazardım ki bu benchmark'ı ile C++ ile yazar app'imin içine gömerdim.
-Aldığım sonuçları standardize eder, korelasyona bakardım.

Yani anlayacağınız internetten hazır veri almayacaksanız bu iş biraz istatistikçilerin işidir. Her şey yazılım diliyle olmuyor maalesef.