Makaleler
16
Yer
LTAF
Arkadaşlar selam, Linux gömmemin üzerine gelen dislikelar ve bir arkadaşımın da etkisiyle tekrar bir şans vermeye karar verdim ama bir takım sorunlar var.

ASUS Vivobook 15 M1502YA modelini kullanıyorum ve 7730U işlemciye sahip. Windows'ta MyASUS üzerinden fanları mesela komple sessiz moda veya istediği gibi kökleyebilsin moduna alabiliyordum, şu an bu işletim sisteminde fan hızını tamamen dinamik yönetiyor ve orta sıcaklıklarda olsa bile açıyor fanını, bu da ses yapıyor. Cihazı kütüphanede vs. de kullandığım için bu biraz elzem bir durum.

CoolerControl fanı görüyor ama yönetemiyor, asusctl servisini laptopum desteklemese de denemek istedim ama çalıştıramadım. Cihazın fanını istediğimde nasıl fısıltı ya da performans gibi modlara ayarlayabilirim?

Eğer CoolerControl çalışmadıysa bu seri için çekirdek sürücüsü yazılmamış muhtemelen. Eğer sürücü yoksa BIOS'un varsayılan oto modunu değiştiremezsiniz.

Eğer CoolerControl çalışmadıysa bu seri için çekirdek sürücüsü yazılmamış muhtemelen. Eğer sürücü yoksa BIOS'un varsayılan oto modunu değiştiremezsiniz.
1777998915240.webp

Hocam böyle RPM'i vs. ölçüyor da değiştiremiyorum.

Terminalesensorsyazıp çıktısını atar mısın?
Kod:
asus-isa-000a
Adapter: ISA adapter
cpu_fan:     1900 RPM
pwm1:             N/A

amdgpu-pci-0300
Adapter: PCI adapter
vddgfx:        1.45 V 
vddnb:       774.00 mV
edge:         +45.0°C 
PPT:          15.00 W 
sclk:         400 MHz

BAT0-acpi-0
Adapter: ACPI interface
in0:          12.70 V 
power1:        0.00 W 

k10temp-pci-00c3
Tctl:         +57.1°C 

nvme-pci-0200
Composite:    +23.9°C  (low  =  -0.1°C, high = +76.8°C)
                       (crit = +79.8°C)

acpitz-acpi-0
Adapter: ACPI interface
temp1:        +57.0°C

sudo su ile root geçin terminalde.
Kod:
echo 0 > /sys/devices/platform/asus-nb-wmi/hwmon/hwmon[[:print:]]*/pwm1_enable
Bunu çalıştırınca tam hıza çıkması lazım. 0 yerine 2 yazarsanız otomatiğe geçer. Çalışırsa durdurmayı da yazarım.

sudo su ile root geçin terminalde.
Kod:
echo 0 > /sys/devices/platform/asus-nb-wmi/hwmon/hwmon[[:print:]]*/pwm1_enable
Bunu çalıştırınca tam hıza çıkması lazım. 0 yerine 2 yazarsanız otomatiğe geçer. Çalışırsa durdurmayı da yazarım.
Çalışmadı hocam, çıktı vermedi, değişen bir şey de yok.

CC, RPM ve sıcaklığı gösterir evet ama ayar yapmak hwmon sürücüsü ile alakalı. Attığınız sensors çıktısındaki pwm1'in not available olması da bunu doğruluyor. Manuel ayar çekip hızı düşürmek için gerekli olan sürücü yok.
Başka bir yol yok mu yani? O zaman sanırım güç tasarrufuna alacağım bilgisayarı fan açmasın diye.

Çalışmadı hocam, çıktı vermedi, değişen bir şey de yok.

Başka bir yol yok mu yani? O zaman sanırım güç tasarrufuna alacağım bilgisayarı fan açmasın diye.

nbfc-linux gibi yazılımlar var ama çok da önerdiğim bir yol değil. Çalışacağı da garanti değil zaten. Onun haricinde bu seri için gayri resmi sürücü yazmış birileri olabilir. İnternette VivoBook hwmon driver gibi aramalar yapabilirsiniz ancak dikkatli olmanız gerek. Çünkü bu sürücü çekirdeğe yamalanıyor. Yanlış bir şey yüklememelisiniz. Eğer böyle bir sürücü bulursanız CoolerControl çalışabilir.