Sorun değil kanka, merak etme. Birkaç gün içinde termal macunu ve heatsinki değiştireceğim. İstersem bazı şeyleri geri alabilirim ya da öylece bırakabilirim, pek fark etmez. BIOS’a bile bakmıyorlar, sadece laptopun altına bakıp geçiyorlar. Hatta geçen sefer heatsink macununu bile değiştirdiklerini sanmıyorum, çünkü sıcaklıklarım aynıydı, 3–4°C bile fark etmedi
OK. hayırlı olsun bişi değil bios için.

@Batinux, merhaba.
Bende de Casper G870 modeli var (i5‑12450h + RTX 3060).
Ekran kartı stokta 70W limitliydi, ben ASUS'un VBIOS'unu yükledim ve şu an 140W'a kadar çıkıyor.

Önceden HDMI üzerinden harici monitörde 240 Hz alabiliyordum. Ancak farklı bir VBIOS yükledikten sonra HDMI sadece 60 Hz vermeye başladı. Bunun üzerine type‑c → DisplayPort kablosu ile bağladım ve bu şekilde 280 Hz alabiliyorum.

Şu anda Intel iGPU düşük güç isteyen işlemlerde devreye giriyor, RTX 3060 ise sadece oyun veya yüksek güç isteyen durumlarda çalışıyor. Bu da kasmalara sebep oluyor. Ben ise her zaman sadece RTX 3060'ın çalışmasını istiyorum. Bunu da BIOS'u modlayıp gizli menüleri açarak yapmak istiyorum.

Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-28 125610.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-28 125610.webp
    5,7 KB · Görüntüleme: 79
@Batinux, merhaba.
Bende de Casper G870 modeli var (i5‑12450h + RTX 3060).
Ekran kartı stokta 70W limitliydi, ben ASUS'un VBIOS'unu yükledim ve şu an 140W'a kadar çıkıyor.

Önceden HDMI üzerinden harici monitörde 240 Hz alabiliyordum. Ancak farklı bir VBIOS yükledikten sonra HDMI sadece 60 Hz vermeye başladı. Bunun üzerine type‑c → DisplayPort kablosu ile bağladım ve bu şekilde 280 Hz alabiliyorum.

Şu anda Intel iGPU düşük güç isteyen işlemlerde devreye giriyor, RTX 3060 ise sadece oyun veya yüksek güç isteyen durumlarda çalışıyor. Bu da kasmalara sebep oluyor. Ben ise her zaman sadece RTX 3060'ın çalışmasını istiyorum. Bunu da BIOS'u modlayıp gizli menüleri açarak yapmak istiyorum.

Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

VBIOS konusundaki işleriniz takdire şayan. Ancak GPU konusunda MUX veyahut Advanced Optimus gerekiyor. G870 modelinde MUX standart diye biliyorum. Eğer yoksa BIOS üzerinden IGPU'yu kapatırsanız dahili ekranda görüntü alamayacaksınız. Sadece harici ekrana görüntü verecektir.(eğer oda harici ekran kartına bağlı ise).

VBIOS konusundaki işleriniz takdire şayan. Ancak GPU konusunda MUX veyahut Advanced Optimus gerekiyor. G870 modelinde MUX standart diye biliyorum. Eğer yoksa BIOS üzerinden IGPU'yu kapatırsanız dahili ekranda görüntü alamayacaksınız. Sadece harici ekrana görüntü verecektir.(eğer oda harici ekran kartına bağlı ise).

Harici bir ASUS marka monitör kullanıyorum. Laptopun dahili ekranı çalışmasa da sorun değil. Harici bir ekran kartım yok, sadece laptopun kendi GPU'su olan RTX 3060 var. Orijinal VBIOS yüklüyken Control Center üzerinden hangi ekran kartının çalışacağını seçebiliyordum ve sadece RTX 3060 aktifti. Ancak VBIOS güncellendikten sonra Control Center çalışmıyor. Casper servisiyle görüştüm ve CP121 modelinden CP131 BIOS sürümüne geçiş yaptım. Eğer BIOS üzerinden IGPU'yu devre dışı bırakırsam harici monitöre görüntü gelir mi? Ayrıca BIOS'u modlama konusunda yardım edebilir misiniz?

@TRFX, mesaji duzenleyemiyorum etiket atacaktim sana bu yuzden bir daha yazdim.

Son düzenleme:
Harici bir ASUS marka monitör kullanıyorum. Laptopun dahili ekranı çalışmasa da sorun değil. Harici bir ekran kartım yok, sadece laptopun kendi GPU'su olan RTX 3060 var. Orijinal VBIOS yüklüyken Control Center üzerinden hangi ekran kartının çalışacağını seçebiliyordum ve sadece RTX 3060 aktifti. Ancak VBIOS güncellendikten sonra Control Center çalışmıyor. Casper servisiyle görüştüm ve CP121 modelinden CP131 BIOS sürümüne geçiş yaptım. Eğer BIOS üzerinden IGPU'yu devre dışı bırakırsam harici monitöre görüntü gelir mi? Ayrıca BIOS'u modlama konusunda yardım edebilir misiniz?

@TRFX, mesaji duzenleyemiyorum etiket atacaktim sana bu yuzden bir daha yazdim.

Modlama konusunda artık pek yardım edemem hocam malum. Kasaya geçtim laptop da servisin sorumsuzluğu ve fahiş fiyat durumlardan dolayı yaptırmadım. BIOS modlama sitelerinden eğer maddi imkanlarınız varsa bir miktar ücret karşılığında modlama yaptırabilirsiniz.

Merhaba. Ben Batinux kendi bilgisayarımın BIOS'unun bazı ayarlarını değiştiremediğimi fark ettim ve kendime BIOS modlamak istedim ve modladığım BIOS'u size sunmayı düşünmüştüm.

Kullandığım bilgisayar: Casper Excalibur G870

Bilgisayarımın Özellikleri:
  • CPU: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-12450H @ 2.496GHz
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 4050 Laptop GPU
  • GPU: Intel(R) UHD Graphics

⚠ ÖNEMLİ UYARI ⚠ Sorumluluk Reddi ⚠
Bilgisayarınıza yapacağınız bütün modifikasyonlar sizin sorumluluğunuz altındadır. Yapmış olduğum BIOS'un bilgisayarınıza zarar vermesi sonrası hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum.

VirusTotal Taraması: VirusTotal
BIOS: İndir
Merhaba , Excalibur g870 i5 12450 RTX 2050 sisteme sahibim.Sanırım bios sürümleri aynı..Şu an Casperdan yeni bios istedim ve yükledim..CQ141 oldu..Fakat görüntü yine eski Bios ve ayar filan yok..Benim bu cihazdaki sıkıntım Bios görüntüsünün Uefi şeklinde değil eski tip olmasıdır.Ayrıca hiç bir ayarıda yok..Sormak istediğim görüntü UEFİ görünümmü oluyor?

Merhaba , Excalibur g870 i5 12450 RTX 2050 sisteme sahibim.Sanırım bios sürümleri aynı..Şu an Casperdan yeni bios istedim ve yükledim..CQ141 oldu..Fakat görüntü yine eski Bios ve ayar filan yok..Benim bu cihazdaki sıkıntım Bios görüntüsünün Uefi şeklinde değil eski tip olmasıdır.Ayrıca hiç bir ayarıda yok..Sormak istediğim görüntü UEFİ görünümmü oluyor?
Hocam dediğinizi anlamadım. Ama şuanki attığım BIOS, UEFI bir biostur. Zaten böyle bir mod için bilgisayarın kendi UEFI yazılımını almak lazım. Sizin sisteminizin ekran kartı RTX 2050 olduğu için uygulamanızı şiddetle önermiyorum. BIOS chipi çok hassas bir bileşendir. Bozmanızı istemem.

Merhaba ilginiz için teşekkür ederim...Cihaz Uefi olmasına rağmen eski mavi ekranlı Bios görüntüsünde açılmaktadır.Yani yeni nesil Uefi ekranı yok..Ayrıca hiçbir detaylı ayarı yok..Paylaştığınız dosya Uefi menü görünümlü ve ince hassas ayarlar açıkmı, bunu kastetmiştim..Fakat uyarınızı dikkate alacağım...Teşekkür ederim..

Merhabalar.

Yukarıda yazılanları okudum.Hepinize öncelikle teşekkür ederim.G900 kullanıcısıyım .Harici ses kartı bağladığımda Cpunun ani devreye girmesi nedeniyle seste çatlama ve patlamalar olıuyor.Birkaç yabancı forumda gezerek biosdan gelişmiş ayarlardan c-state yazan yerden devre dışı bırakarak sorunun çözüldüğü yazıyor.Casper teknik servis casper arge bölümü dahil görüştüm fakat konu ile ilgili yardımcı olmadılar ve başlarından savdılar.Modlama ile ilgili araştırma yaparken bu forumu keşfettim.Yukarıda batinux arkadaşımızın yaptığı hazır modlama işe yarar mı acaba?
Teşekkürler. i7 10750 h cp171 versiyon

Son düzenleme: