Lastornit

Uzman
Merhabalar elimde Dark'ın aşağıdaki ITX kasası mevcut. Hem uğraşırım hobi olsun hem de küçük çaplı sunucu bilgisayarı olarak kullanırım diye Celeron J3355 işlemcili ITX bir anakart aldım. Özellikle bu tarz eski Celeron işlemci almayı düşünen arkadaşların bu konuyu okumasını öneriyorum.

1753343129148.webp

İşlemci Özellikleri
1753343712133.webp

Bu işlemcilerin kendine hayrı olmadığı için en dikkat etmeniz gereken konulardan birisi işlemcinin üstündeki dahili grafik biriminin hangi video sıkıştırma standartlarını desteklediğidir. J3355'de bulunan Intel HD Graphics 500'ün desteklediği formatlar.
1753343958763.webp

Youtube'da genel olarak AV1 ve VP09 kullanıldığını gördüm. Videoya sağ tıklayıp istatistiklerden görebilirsiniz. AV1 görece yeni bir standart olduğu için eski işlemciler desteklemiyor. Fakat "h264ify" eklentisini kurarsanız YouTube'da AV olan videoları AVC olarak izlemek mümkün. Her zaman olur mu bilmiyorum ama. Eğer işlemci h265, h264, vp9, vp8 gibi standartları decode edemiyorsa kaçın. Elimdeki 2008 çıkışlı 1 çekirdekli Atom işlemci, YouTube'da 144p videolarda bile aşırı kasıyor ve bunu Antix Linux ile PaleMoon tarayıcısında 2GB RAM ile denemiştim.

Celeron işlemciler için 4 çekirdek olmadığı sürece 2016 - 2015'den daha eskisinin kullanılabileceğini düşünmüyorum. Bu konudaki işlemci bile günlük kullanımı çok ama çok sınırda karşılıyor. Masaüstü işlemcisi ise fazla watt çektiği için belki biraz daha esneyebilir. Benim için ne kadar elimdeki işlemci zar zor kullanılabilir olsa da (beklentim çok düşük) çoğu kişi için kullanılamaz, denemeden almanızı tavsiye etmem.

Anakart: Asus J3355I-C
Ram: 4GB x 2 1600 MHz
SSD: Çin'den aldığım ejderha logolu bir şey
1753344936825.webp

Eski Athlon x2 işlemci soğutucusunu kasanın üstüne siyah iple bağladım. Gerek yok da daha serin çalışsın diye.
1753345027175.webp

1753345059911.webp

Windows 10 2021 IoT LSTC sürümünü kurdum. Boştayken %3-4 CPU, 1200MB - 1800MB arası RAM kullanıyor. 2019 LSTC ile hemen hemen aynı kaynak tüketimine sahip, boşuna 2019 kurmanızı tavsiye etmem. 2016 LSTB'nin ise çok ciddi uygulama desteği sorunu var. Windows Defender'ı regedit üzerinden tamamen kapattım. Görev yöneticisi üzerinden baktığımda %30 oranlarında CPU tükettiğini görmüştüm.

YouTube'da 1080p 60fps video takılmadan izliyorum. Nadiren takılıyor ama rahatsız etmedi. Yalnız Edge ve Chrome için aynı anda en fazla 1 sekme kullanıyor olmanız lazım :D Tek sekme bile açıkken "özellikle YouTube" CPU %100 kullanılıyor. Tarayıcı olarak hafif bir şey aradığım için MyPal, PaleMoon ve K-Meleon kullandım. Kesinlikle K-Meleon kullanmanızı tavsiye ederim. PaleMoon ve MyPal için Edge/Google ile aman aman farkını göremedim. K-Meleon'da Javascript'i kapattıktan sonra akıyor. Tabi JS'i kapatınca arama motoru olarak Google kullanamıyorsunuz, Duck Duck Go kullanıyorum. Bazı siteler düzgün çalışmayacak ya da açılmayacaktır ama forumda bir sıkıntı olmadı. Çok denemedim açıkcası.

Test için Edge ile forumda aynı anda 5 tane konu açınca sayfaların hepsinin yüklenmesi 10 saniyeyi geçerken K-Meleon'da birkaç saniye sürüyordu. K-Meleon kullandığınız takdirde birkaç sekme açık olacak şekilde de internette gezinmek mümkün.

Anakartta sadece 2 adet ram, işlemci soğutucu ve sata ssd takılı. Wattmetre ile yaptığım testte güç planı dengeli ayardayken bilgisayar boşta şebekeden 15W, yükte ise 17-20W çekiyor. Anlık olarak nadiren 27W'lara kadar gördüğü de oluyor. (Şebekeden çektiği miktar olduğu için PSU verimsizliğini de dikkate almak lazım) CMD üzerinden nihai performans modunu aktifleştirdikten sonra 25W'ları çok rahat çekmeye ve yer yer 30W'lara çıkmaya başladı ama performansta belirgin artış gözlemlemediğim için kapattım.

En çok şaşırdığım durumlardan birisi de, TDP'nin işlemcinin ne kadar güç tükettiğini gösteren bir değer olmasa da, 10W TDP'li işlemciye sahip bu sistemin şebekeden ortalama 17W çekerken, 4W TDP'ye sahip Atom 230 işlemcili sistemin 32W çekmesiydi.