Amerikalı teleskop üreticisi olan Celestron; PowerSeeker ve AstroMaster gibi markanın en taban sayılabilecek teleskoplarını seri üretim şeklinde Çin'de imal ediyor. Maliyetler en düşük seviyede tutularak üretim gerçekleştirildiğinden dolayı PowerSeeker serisi teleskopların açıkça 'kaliteli' olduklarını söyleyemeyiz. En basitinden elimdeki 114 EQ modelinden ve fiziksel olarak deneme imkanı bulduğum 80 EQ, 60 AZ ve 70 AZ modellerinden biliyorum. PowerSeeker serisi teleskoplar en taban teleskoplardır ve globalde de kabul edilmiş birtakım genel sorunları bulunur. Bu seriden herhangi bir teleskop almadan önce yazıyı okumanızda fayda olduğunu düşünüyorum.
Hakkında hiçbir Türkçe kaynak bulunmayan bu konuyu buraya taşımak istedim. Bunlar Celestron'un en taban teleskop serisi olan PowerSeeker teleskopların genel sorunları. Belki bir gün bu teleskoplardan birini almayı düşünürseniz, bu konuya ve muadil modellere bakarak -varsa tabii ki. Türkiye pazarında düşük bütçede PS serisi dışında teleskop bulmak gerçekten zor- karar vermeniz epey kolaylaşacaktır.
- Kalitesiz kundak/montaj ayağı/tripod, artık adına ne derseniz. 60 AZ, 70 AZ ve 114 EQ modellerinde en dikkat çeken dezavantajlardan birisi kalitesiz ayaklardı. Muadillerine göre stand yapıları daha düşük kalitede. 50 AZ'yi saymıyorum, teleskoptan öte bir dürbüne benzediği için altına ne takarsanız takın muhtemelen ciddi sorun yaşamazsınız.
- Kalitesiz stok aksesuarlar. 80 EQ, 114 EQ ve 127 EQ modelinde gelen stok 20 MM Kellner göz merceğinin görüş açısı sanıyorum ki 30 derecenin altında. Bu merceğin görüş açısı, neredeyse standart haline gelmiş 48-52 derece görüş açısının yanına yaklaşamıyor.
- Hizalanması kolayca kayan ucuz bulucu dürbün.
Hakkında hiçbir Türkçe kaynak bulunmayan bu konuyu buraya taşımak istedim. Bunlar Celestron'un en taban teleskop serisi olan PowerSeeker teleskopların genel sorunları. Belki bir gün bu teleskoplardan birini almayı düşünürseniz, bu konuya ve muadil modellere bakarak -varsa tabii ki. Türkiye pazarında düşük bütçede PS serisi dışında teleskop bulmak gerçekten zor- karar vermeniz epey kolaylaşacaktır.