80

Başarılı
İlk 1.000!
Makaleler
1
Merhaba,

İsviçre’de Cenevre’ye giderseniz toplu taşımada herhangi bir bilet kontrolü yapılmadığını fark edeceksiniz. Sadece gerektiği zamanlarda biletinizin olup olmadığının sorulduğu ve yoksa ceza kesildiği söyleniyor ama şahsen hiç kontrole denk gelmedim.

Gelişmiş ülkelerdeki halka güven ve toplum bilinci hayatı gerçekten kolaylaşıyor. Oteliniz size de sınırsız ulaşım kodu hediye ettiyse kenarda hazır tutmanız ve gerekirse göstermeniz yeterli olacaktır. Kodunuz yoksa makinelerden kendinize bilet alabilirsiniz. Göstermeniz gerekmezse şaşırmanıza gerek yok. :)

Son düzenleme:
Sadece Cenevre'de değil bütün İsviçre'de kontrol zayıf. Denk gelseniz bile sizi atlama şansı var çünkü sırayla herkesi kontrol etmiyorlar, rastgele bir biçimde gidiyor. Bunun sebebi sosyo-ekonomik.
Paris’te hem girişte hem çıkışta bilet basmaktan yorulmuştum. Bordeaux’daki tramvaylarda da kontrol yoktu ama kart okuma cihazına kartı okutuyordunuz. Sanırım 3 günlük sınırsız biniş için €12 ödemiştim. Her çeşit insanın olduğu yerde bir derece mecbur kalıyorlar ama çok vakit kaybettiriyor. Paris’teki ve Madrid’deki sistemler insanı çıldırtır.

Paris’te hem girişte hem çıkışta bilet basmaktan yorulmuştum. Bordeaux’daki tramvaylarda da kontrol yoktu ama kart okuma cihazına kartı okutuyordunuz. Sanırım 3 günlük sınırsız biniş için €12 ödemiştim. Her çeşit insanın olduğu yerde bir derece mecbur kalıyorlar ama çok vakit kaybettiriyor. Paris’teki ve Madrid’deki sistemler insanı çıldırtır.
Fransa, İtalya, İspanya çok otoriter devletler. İçinde bulundukları kaçak göçler, özerklik, suç çeteleri vb. ortamları düşününce öyle olmaları normal.
İsviçre ise laissez-faire (ne yaparlarsa yapsınlar) ekonomik modelini benimsemiştir ve son derece özgürlük yanlısı bir devlet yapısı vardır.

Merhaba,

İsviçre'de Cenevre'ye giderseniz toplu taşımada herhangi bir bilet kontrolü yapılmadığını fark edeceksiniz. Sadece gerektiği zamanlarda biletinizin olup olmadığının sorulduğu ve yoksa ceza kesildiği söyleniyor ama şahsen hiç kontrole denk gelmedim.

Gelişmiş ülkelerdeki halka güven ve toplum bilinci hayatı gerçekten kolaylaşıyor. Oteliniz size de sınırsız ulaşım kodu hediye ettiyse kenarda hazır tutmanız ve gerekirse göstermeniz yeterli olacaktır. Kodunuz yoksa makinelerden kendinize bilet alabilirsiniz. Göstermeniz gerekmezse şaşırmanıza gerek yok. :)

Her sabah metro ve tramvaydan inmeme izin vermeyip zorla taşıta binmeye çalışan insanları gördükten sonra bu tarz şeyler hayal gibi geliyor.

Çekya'da da aynı sistem kontrol yok metrolarda ancak arada olan kontrollere denk gelirseniz çok yüksek miktarda ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz güvene dayalı bir sistem.

Sadece Cenevre'de değil bütün İsviçre'de kontrol zayıf. Denk gelseniz bile sizi atlama şansı var çünkü sırayla herkesi kontrol etmiyorlar, rastgele bir biçimde gidiyor. Bunun sebebi dediğiniz gibi sosyo-ekonomi.
Cahil insan kurnaz olur 3'un 5'in pesine duser, Turkiye'de cok cahil kurnazi oldugu icin de ihtiyatli davraniliyordur.