• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

ChatGPT'nin monitörler ve CPU'lar için fiyat tahminleri doğru olur mu?

Premium segment fiyatları hiçbir zaman düşmez, bu yadsınamaz bir gerçek (ortalama yıllık düşüş oranı %1).

Ancak genel olarak ortalama kategorisinde ki tüm elektronik ürünler yılda ortalama %3 daha ucuza satılıyor.
Bu durum da önümüzde ki 10 yıl sonunda çağ açan bir gelişme olmazsa max %25 - 30 arası bir düşüş görürüz diye düşünüyorum.

Yönlendirme başlangıcı eklerdim.
  • AI gelişimi ile birlikte görüntüleme teknolojileri nereye evrilecek diyerek konuşmayı başlatırım.
  • VR yapıları lens boyutuna inebilir mi sence.
  • İnsan beynine yaklaşan AI modellerinin temelleri atılmaya başladı. Buna uygun, yeniden şekillendirilebilir FPGA-ASIC tabanlı işlem gücü yapıları beklentim var.
  • İşlemciler içerisinde nöral bağların FPGA yapısındaki lojik gate ardışıl sıralanması tarzında bir işlemci yapısı ile girdi-çıktı eş zamanlı bir yapı bekliyorum. Bir iş verildiği anda sonraki saat çevriminde sonuç çıkarsa güç tüketimi ve işlem gücü ciddi bir artış sağlar. Yorumla
  • Güncel işlemcilerde 6GHz hıza sahibiz. Bu hızı koruyarak ASIC yapıda işlem hızı ne kadar olur? Bir işlemi yaptırmak için binlerce satır işlem yaptırıyoruz. Her satır için kaç saat çevrimi geçiyor? Bir sonuç için geçen ortalama saat çevrimi şu anda nedir? Anlık girdi ile tek saat çevriminde sonuç çıktısı alındığında hız oranı ne olur?
  • FPGA yapılarında güncelde 58GHz saat çevrim hızına ulaştık. Bu bilgiyi doğrula. Doğru veriyi kullanarak işlem gücü hızımızı orantılı hesapla.
  • AI gelişimi ile birlikte iş gücünün robotik yapılara devredileceğini düşünüyorum. Bu durumda maaş alma, para kazanma gibi durumlar devam edecek mi? Para kazanma ve harcama yapısı ortadan kalkarsa ihtiyaçlarımıza nasıl erişeceğiz.

Al sana fiyatın bile olmayacağı bir gelecek senaryosu. Benim öngörüm bu yönde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…