Uğraşlar sonucu sorunumu çözdüm, Claude'a yaşadığım sorunları tek tek anlattım ve adım adım giderek çözüme ulaştım. Aynı sıkıntıyı yaşayanlar için nasıl çözdüğümü paylaşıyorum:
Önce yeni bir yerel kullanıcı hesabı açıp aynı işlemleri orada test ettim, hiçbir sorun yoktu. (klasör oluşturma vs. hiçbirinde donma vs. yaratmıyordu.) Bu, sorunun sistem genelinde değil, kendi kullanıcı profilime (hkcu) özgü olduğunu gösterdi.
Çözüm: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced silmeye çalıştım, sistem izin vermedi, hata aldım. O yüzden ben de gidip Advanced içindeki tüm değerleri seçip tek tek sildim. Ardından:
1- Görev Yöneticisi'nden explorer.exe'yi tamamen kapattım.
2- Regedit açıkken (kapatmadım, ayrı process) Advanced anahtarı içindeki tüm alt anahtarları ve tüm değerleri (CTRL+a ile) sildim.
3- anahtarın kendisi hala silinmese de içi tamamen boşaldı ((varsayılan) hariç, o zaten silinemez ve normal).
4- Görev Yöneticisi > dosya > yeni görev çalıştır ile "explorer.exe" yazıp yeniden başlattım. Biraz bekledim, 30-40 saniye sürdü varsayılan değerlere dönmesi. Windows anahtarı otomatik olarak temiz/varsayılan değerlerle yeniden oluşturdu.
Bilgisayarı yeniden başlatmama bile gerek kalmadı, testlerimi yaptım.
Artık klasör oluşturunca donma sorunu kalmadı, dosya vs. silince geri dönüşüm kutusu takılmıyor ve explorer.exe bir şeyi silince otomatik Refresh ediyor. Kısacası, tüm sorunlar çözüldü.
Özet: Winutil'in "geri al" seçeneği bu anahtardaki bazı değerleri tam geri alamamış, tutarsız/bozuk bir kombinasyon bırakmış. Anahtarı tamamen sıfırlamak (silmek) sorunu çözdü.