Çözüldü Chris Titus WinUtil debloat sonrası Windows 11 Dosya Gezgini sorunları

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Cokonatnat

Uzman

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Denediğim şeyler
  2. 2 Sistem Bilgileri
Yaklaşık 2-3 ay önce Chris Titus Tech'in Windows 11 WinUtil aracını, önerilen (Recommended) ayarları kullanarak sistemimde debloat yapmak için kullandım.

Debloat işleminden sonra çeşitli sorunlar yaşamaya başladım. Sorunları fark ettikten sonra Chris Titus'un yaptığım değişiklikleri geri alma seçeneklerini kullanarak ayarları mümkün olduğunca eski haline getirdim. Ancak bazı sorunlar hâlâ devam ediyor ve nasıl düzeltebileceğimi bulamadım.

Yaşadığım sorunlar şunlar:
  • Dosya Gezgini'nde herhangi bir konumda yeni klasör oluşturduğumda, bilgisayar yaklaşık 40 saniye - 1 dakika boyunca donuyor.
  • Bir ZIP dosyasından dosya/klasör çıkarttığımda, çıkartılan konuma otomatik olarak yönlendirmiyor.
  • Herhangi bir klasörde bir dosya veya klasörü sildiğimde, bazen silinen öğe hâlâ oradaymış gibi görünmeye devam ediyor. Manuel olarak Yenile (F5) yaptığımda ancak kayboluyor.
  • Bir dosyayı sildikten sonra Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşalt dediğimde işlem bazen %0'da veya %100'de takılı kalıyor ve pencere kapanmıyor. Kendim X tuşuna basarak kapatmak zorunda kalıyorum.
  • Bir süre Windows'un altındaki görev çubuğu (taskbar) bile görünmüyordu. Yeniden başlattığımda geri geliyordu. Bu sorunu bir şekilde çözdüm ancak diğer sorunlar devam ediyor.
Özellikle ilk ve son iki sorun nedeniyle sistemde Dosya Gezgini / Windows Shell ile ilgili bir şeylerin bozulmuş olabileceğini düşünüyorum.

Denediğim şeyler​

Lütfen sfc /scannow veya DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutlarını önermeyin. Bu iki yöntemi birçok kez denedim ve hiçbir sonuç alamadım.

Ayarlar'dan geldim, Windows'u oradan dosyaları koruyup sıfırlama seçeneğiyle sıfırladım fakat işe yaramadı; bu dediğim sorunlar hâlâ var.

Sistem Bilgileri​

• Windows 11 Pro
  • Sürüm: 25H2
  • İşletim Sistemi Derlemesi: 26200.9168
Chris Titus WinUtil ile yaptığım debloat işleminin bu sorunlara sebep olmuş olabileceğini düşünüyorum. Özellikle Dosya Gezgini'nin klasör oluşturma, silme, ZIP çıkartma ve Geri Dönüşüm Kutusu işlemlerinde donması konusunda hangi Windows bileşenlerini veya ayarlarını kontrol etmem gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Çözüm
Uğraşlar sonucu sorunumu çözdüm, Claude'a yaşadığım sorunları tek tek anlattım ve adım adım giderek çözüme ulaştım. Aynı sıkıntıyı yaşayanlar için nasıl çözdüğümü paylaşıyorum:

Önce yeni bir yerel kullanıcı hesabı açıp aynı işlemleri orada test ettim, hiçbir sorun yoktu. (klasör oluşturma vs. hiçbirinde donma vs. yaratmıyordu.) Bu, sorunun sistem genelinde değil, kendi kullanıcı profilime (hkcu) özgü olduğunu gösterdi.

Çözüm: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced silmeye çalıştım, sistem izin vermedi, hata aldım. O yüzden ben de gidip Advanced içindeki tüm değerleri seçip tek tek sildim. Ardından:

1- Görev Yöneticisi'nden explorer.exe'yi tamamen kapattım.

2- Regedit açıkken (kapatmadım, ayrı process) Advanced anahtarı içindeki tüm alt anahtarları ve tüm değerleri (CTRL+a ile) sildim.

3- anahtarın kendisi hala silinmese de içi tamamen boşaldı ((varsayılan) hariç, o zaten silinemez ve normal).

4- Görev Yöneticisi > dosya > yeni görev çalıştır ile "explorer.exe" yazıp yeniden başlattım. Biraz bekledim, 30-40 saniye sürdü varsayılan değerlere dönmesi. Windows anahtarı otomatik olarak temiz/varsayılan değerlerle yeniden oluşturdu.

Bilgisayarı yeniden başlatmama bile gerek kalmadı, testlerimi yaptım.
Artık klasör oluşturunca donma sorunu kalmadı, dosya vs. silince geri dönüşüm kutusu takılmıyor ve explorer.exe bir şeyi silince otomatik Refresh ediyor. Kısacası, tüm sorunlar çözüldü.

Özet: Winutil'in "geri al" seçeneği bu anahtardaki bazı değerleri tam geri alamamış, tutarsız/bozuk bir kombinasyon bırakmış. Anahtarı tamamen sıfırlamak (silmek) sorunu çözdü.
Bu yüzden Enterprise LTSC sürümünü öneriyorum. En ufak bir şey yapıldığında birbirini etkileyen sistem hataları meydana gelebiliyor. Windows böyle.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu yüzden Enterprise LTSC sürümünü öneriyorum. En ufak bir şey yapıldığında birbirini etkileyen sistem hataları meydana gelebiliyor. Windows böyle.
Çok haklısınız hocam peki Enterprise LTSC sürümlerinde, şu ana kadar oyunlarda veya programlarda yaşadığınız bir uyumsuzluk sorunu oldu mu ?

Oyun geliştirmeylede ilgileniyorum Unity vs paketleri olsun, bazı şeylerin uyumsuz olma riskinden çekiniyorum.

Hiçbir sorun yaşamadım, mağazayı da kod ile kurdum.

Microsoft mühendislerinin bizi bu anlamsız yüklerden kurtarması gerekiyor. Dış kaynaklı işleri bitirmek lazım. Registry bazlı sistemi bırakmalı bence. Linux bu işi daha güzel çözüyor. Yapılacak işe göre temel bir kurulum olmalı. Sistemi bellek kullanımı düzeltilmeli ve gereksiz yazılımlardan arındırmalılar. Debloat yöntemleri başından beri sağlıklı göremediğim bir yöntem uygulamadım.

Son düzenleme:
Default neyse o, MS Store/Xbox Bar falan kullanıyorum o yüzden pek elleşmem, kişisel tercih meselesidir benimkisi genel bir öneri değil.

Kimisi benchmark skoru kasar ya da işlemcisi çok iyi değildir uğraşır, kimisi de sırf merakından iyi sistemi olduğu halde en iyisini gözetir.

Rufus ile techolay'daki windows iso'sunu yazdır sıfırdan kur düzelir.

Uğraşlar sonucu sorunumu çözdüm, Claude'a yaşadığım sorunları tek tek anlattım ve adım adım giderek çözüme ulaştım. Aynı sıkıntıyı yaşayanlar için nasıl çözdüğümü paylaşıyorum:

Önce yeni bir yerel kullanıcı hesabı açıp aynı işlemleri orada test ettim, hiçbir sorun yoktu. (klasör oluşturma vs. hiçbirinde donma vs. yaratmıyordu.) Bu, sorunun sistem genelinde değil, kendi kullanıcı profilime (hkcu) özgü olduğunu gösterdi.

Çözüm: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced silmeye çalıştım, sistem izin vermedi, hata aldım. O yüzden ben de gidip Advanced içindeki tüm değerleri seçip tek tek sildim. Ardından:

1- Görev Yöneticisi'nden explorer.exe'yi tamamen kapattım.

2- Regedit açıkken (kapatmadım, ayrı process) Advanced anahtarı içindeki tüm alt anahtarları ve tüm değerleri (CTRL+a ile) sildim.

3- anahtarın kendisi hala silinmese de içi tamamen boşaldı ((varsayılan) hariç, o zaten silinemez ve normal).

4- Görev Yöneticisi > dosya > yeni görev çalıştır ile "explorer.exe" yazıp yeniden başlattım. Biraz bekledim, 30-40 saniye sürdü varsayılan değerlere dönmesi. Windows anahtarı otomatik olarak temiz/varsayılan değerlerle yeniden oluşturdu.

Bilgisayarı yeniden başlatmama bile gerek kalmadı, testlerimi yaptım.
Artık klasör oluşturunca donma sorunu kalmadı, dosya vs. silince geri dönüşüm kutusu takılmıyor ve explorer.exe bir şeyi silince otomatik Refresh ediyor. Kısacası, tüm sorunlar çözüldü.

Özet: Winutil'in "geri al" seçeneği bu anahtardaki bazı değerleri tam geri alamamış, tutarsız/bozuk bir kombinasyon bırakmış. Anahtarı tamamen sıfırlamak (silmek) sorunu çözdü.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…