5707

Başarılı
Makaleler
4
ChatGPT'nin Chrome eklentisi denedim bir süre. Çoğunlukla memnun olsam da yanıtlarını Gemini ile karşılaştırdığımda Gemini beni daha çok tatmin etti. URL çubuğuna tıkladığımda GPT eklentisi gibi direkt @gemini ile arama yapmasını istiyorum.

Omen Command Center üzerinden P1 makrosuna @gemini atayacağım olursa ama yine de zahmetsizce @gemini bağlantısını isterim.

Son düzenleme:
Gemini'nin soruya verdigi yanit soyle:

Chrome'da Adres Çubuğunu Gemini İçin Ayarlama​

İşte adım adım nasıl yapacağınız:

1. Chrome Ayarlarını Açın:
    • Chrome'u açın.
    • Sağ üstteki üç noktaya tıklayın (Menü).
    • "Ayarlar" (Settings) seçeneğine tıklayın.
  2. Arama Motoru Ayarlarına Gidin:
    • Sol menüden "Arama motoru" (Search engine) sekmesine tıklayın.
    • "Arama motorlarını ve site aramasını yönet" (Manage search engines and site search) seçeneğini tıklayın.
  3. Yeni Bir Arama Motoru Ekleme:
    • "Site araması" (Site search) veya "Diğer arama motorları" (Other search engines) bölümünü bulun.
    • "Ekle" (Add) butonuna tıklayın.
  4. Bilgileri Girin:Karşınıza çıkan pencerede şu bilgileri doldurun:
    • Arama motoru: "Gemini" veya "Google Gemini" gibi açıklayıcı bir isim yazın.
    • Kısayol: Buraya adres çubuğunda kullanmak istediğiniz kısayolu yazın. Örneğin: g veya gem
    • URL'si ve %s:Burası en önemli kısım. Gemini'nin arama URL'sini ve sorgunun yer tutucusunu (%s) buraya girmeniz gerekiyor.
  5. Kaydedin: "Ekle" (Add) butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.

Nasıl Kullanacaksınız?​

Şimdi Chrome adres çubuğuna gidin:

1. Belirlediğiniz kısayolu yazın (örneğin g).
  2. Bir boşluk bırakın (Space tuşuna basın).
  3. Sorunuzu veya komutunuzu yazın.
  4. Enter tuşuna basın.
Örnek: Adres çubuğuna g En iyi kahve demleme yöntemleri yazıp Enter'a bastığınızda, doğrudan Gemini'ye yönlendirilecek ve bu sorgunun cevabını göreceksiniz.

@3613, sohbet geçmiş geliyor.

@3613, sohbet geçmiş geliyor.
1750018035722.webp

1750018280394.webp

Şimdilik bunu kullanıyorum. GPT'nin çözmesi ironik oldu

Haha, şapşal bu gemini ya. Buraya yazdiktan sonra denedigimde bende olmadigini gorup kendisine sordum. Verdigi yaniti da ekliyorum. Bence Grok falan kullanmak daha mantikli. 🥰🥰

Su eklenti var. Arama cubugunda degil ama sag tarafta yarim tab acarak oradan arama yaptiriyor. Alt - G kisayoluyla cagirabiliyorsunuz.

Haklısınız, denediğinizde sadece Gemini sayfası açılıp sorgunun yapılmaması beklenen bir durum. Bu, Chrome'un özel arama motoru özelliğinin Gemini'nin çalışma şekliyle tam olarak uyuşmamasından kaynaklanıyor.

Neden Çalışmıyor?​

Sorun şu ki:

• Chrome'un özel arama motoru özelliği (%s gibi yer tutucularla), genellikle GET isteği adı verilen bir yöntemle çalışır. Yani, sorgunuz doğrudan bir URL parametresi olarak web sitesine gönderilir (örneğin, google.com/search?q=sorgu).
  • Ancak Gemini, bir arama motorundan ziyade bir sohbet (chat) uygulaması gibi çalışır. Siz bir sorgu yazdığınızda, bu sorguyu genellikle POST isteği veya WebSocket gibi farklı bir mekanizma üzerinden kendi sunucularına gönderir. Sorguyu URL'ye ekleyerek doğrudan sayfayı tetiklemez.
Bu nedenle, siz https://gemini.google.com/search?q=%s gibi bir URL verdiğinizde, Chrome bu URL'yi açar, ancak Gemini kendi iç mekanizmalarıyla çalışmaya başladığı için URL'deki ?q=sorgu kısmını otomatik olarak sohbet girişine düşürmez veya bir arama başlatmaz. Sadece boş Gemini sohbet sayfasını açmış olursunuz.

Çözüm veya Alternatif Var Mı?​

Maalesef, Chrome'un dahili "Özel Arama Motorları" özelliğini kullanarak adres çubuğundan doğrudan Gemini'nin sohbet kutusuna sorgu göndermek ve otomatik olarak yanıt almasını sağlamak, Gemini'nin mevcut mimarisi nedeniyle doğrudan mümkün değil.

En yakın ve resmi alternatif şudur:

• Resmi Gemini Chrome Eklentisi: Google'ın kendi yayınladığı "Gemini" Chrome uzantısıbulunmaktadır. Bu eklenti adres çubuğuna entegre olmasa da, tarayıcınızın sağ üst köşesindeki uzantılar menüsünden veya yan panelden Gemini'ye hızlıca erişmenizi sağlar.
    • Bu uzantı ile açık olan web sayfasını özetleyebilir, o sayfayla ilgili sorular sorabilir veya doğrudan yeni bir sohbet başlatabilirsiniz. Ancak yine de sohbet kutusuna yazmanız gerekir, adres çubuğundan otomatik olarak veri girişi yapmaz.
Şu an için, adres çubuğuna yazıp Enter'a bastığınızda doğrudan Gemini'nin sohbetine sorgunuzu yazmış gibi gönderecek bir yöntem (resmi veya yaygın) bulunmamaktadır. Bu tür uygulamalar, web sitesi sahibinin doğrudan URL üzerinden sorgu alımını desteklemesine bağlıdır ve Gemini bu şekilde çalışmıyor.

Son düzenleme:
@3613, GPT ve Gemini; Google veya OpenAI hakkında soru sorunca biraz mala bağlıyorlar. Bir şey fark ettim. Gemini'ye arama motoru gibi çalışması için bir siteninadını yazdığımda GPT gibilink vermesi amacıyla site ile ilgili bilgi vermek yeirne linkini vermesini istedimi. GPT'nin verdiği linklerde URL sonuna utm_source=chatgpt.comkoyuyor. Gemini temiz link veriyor sürekli.

Su eklenti var. Arama cubugunda degil ama sag tarafta yarim tab acarak oradan arama yaptiriyor. Alt - G kisayoluyla cagirabiliyorsunuz.

https://chromewebstore.google.com/detail/gemini-for-chrome/aajjgdpofhhcjmjoombjdfepplndhgcp
O eklentide sürekli yan tarafta gemini logosu oluyor. Yan çubuğu da ben Edge Microsoft Copilot gibi tarayıcıya entegre olmadığı sürece kullanışsız buluyorum. Bunun yerine se widgetı eklentisi bile daha kullanışlı bence .

O sorun degil. uBlock Origin ya da Click to Remove Element eklentileri ile elementi engellediginizde kayboluyor. Ben Edge'nin Sidebar'ina ekledigim icin kisayollari oradan cagiriyorum hepsini. En kolayi o geliyor bana.

Yeni sekme sayfasını Gemini olarak ayarlayabilirsiniz veya o tip bir şeyler yapan bir eklenti vardır herhalde, kullanabilirsiniz. Gemini in Chrome herkese açılana kadar bekleyebilir veya şartları sağlayabilirsiniz. Şu anda şartları sağlayan herkese geliyor mu emin değilim.

You can’t edit, delete, or set Gemini as your default search engine.

@gemini kullanınca atılan istek bu şekilde. Bunu Chrome ayarlarından yapmanın yolu olduğunu sanmıyorum. Ama eklenti yazılabilir gibi duruyor.
Kod:
fetch("https://gemini.google.com/prompt?utm_source=chrome_omnibox&utm_medium=owned&utm_campaign=gemini_shortcut", {
  "headers": {
    "accept": "text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,image/avif,image/webp,image/apng,*/*;q=0.8,application/signed-exchange;v=b3;q=0.7",
    "accept-language": "en-US,en;q=0.9",
    "cache-control": "no-cache",
    "pragma": "no-cache",
    "priority": "u=0, i",
    "sec-ch-ua": "\"Google Chrome\";v=\"137\", \"Chromium\";v=\"137\", \"Not/A)Brand\";v=\"24\"",
    "sec-ch-ua-arch": "\"x86\"",
    "sec-ch-ua-bitness": "\"64\"",
    "sec-ch-ua-full-version-list": "\"Google Chrome\";v=\"137.0.7151.104\", \"Chromium\";v=\"137.0.7151.104\", \"Not/A)Brand\";v=\"24.0.0.0\"",
    "sec-ch-ua-mobile": "?0",
    "sec-ch-ua-model": "\"\"",
    "sec-ch-ua-platform": "\"Windows\"",
    "sec-ch-ua-platform-version": "\"10.0.0\"",
    "sec-ch-ua-wow64": "?0",
    "sec-fetch-dest": "document",
    "sec-fetch-mode": "navigate",
    "sec-fetch-site": "none",
    "sec-fetch-user": "?1",
    "upgrade-insecure-requests": "1",
    "x-browser-channel": "stable",
    "x-browser-copyright": "Copyright 2025 Google LLC. All rights reserved.",