Merhaba.

BTK kararı sebebiyle 1 yıl boyunca sinyal almayan cihazlarda IMEI kapanma durumu söz konusu bildiğiniz üzere.
Bu durum çift fiziksel SIM (örneğin Redmi Note 9 Pro) veya çift eSIM (örneğin iPhone 13) destekli cihazlarda nasıl işliyor?
eSIM'li cihazda ikinci IMEI'nin olduğu yere mi aktarmalıyız, fiziksel SIM olanda da kartın yerini mi değiştirmeliyiz?
Bu şart mı konu ile ilgili sorun yaşayan var mı aramızda acaba önemli olduğunu düşünüyorum.
Açıkçası ben kendi cihazımda kartın yerini değiştiriyorum her sene sonu.
Önemli olan eSIM destekli olanlar ne ile karşılaşacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Millet her sene böyle eSIM veya yuva mı değiştirecek, böyle salak şey mi olur? İkisininin tek cihaz olarak ele alınması gerekiyor bence.
Kesinlikle abi. "Bunu da düşünmüşlerdir herhalde" diye aklımdan geçirdim ama o kadar çok sorunla karşılaşıyoruz ki soramadan edemedim açıkçası.

Merhaba.

BTK kararı sebebiyle 1 yıl boyunca sinyal almayan cihazlarda IMEI kapanma durumu söz konusu bildiğiniz üzere.
Bu durum çift fiziksel SIM (örneğin Redmi Note 9 Pro) veya çift eSIM (örneğin iPhone 13) destekli cihazlarda nasıl işliyor?
ESIM'li cihazda ikinci IMEI'nin olduğu yere mi aktarmalıyız, fiziksel SIM olanda da kartın yerini mi değiştirmeliyiz?
Bu şart mı konu ile ilgili sorun yaşayan var mı aramızda acaba önemli olduğunu düşünüyorum.
Açıkçası ben kendi cihazımda kartın yerini değiştiriyorum her sene sonu.
Önemli olan eSIM destekli olanlar ne ile karşılaşacak.

Çift SIM'li telefonlarda sistem iki IMEI'yi de ayrı ayrı takip ediyor. Bu yüzden telefonun kapanmaması için her iki IMEI'nin de yılda bir kere şebekeye bağlanmış olması gerek.
Fiziksel çift SIM kullanıyorsan, hattı yılda bir kez diğer yuvaya takıp sinyal aldırman yeterli diyorlar.
ESIM'li bir telefonsa, eSIM tarafındaki IMEI'nin de en az bir kez şebekeye bağlanması gerek.
İki IMEI de yılda bir kez sinyal görürse sorun çıkmıyor yani.

Çift SIM'li telefonlarda sistem iki IMEI'yi de ayrı ayrı takip ediyor. Bu yüzden telefonun kapanmaması için her iki IMEI'nin de yılda bir kere şebekeye bağlanmış olması gerek.
Fiziksel çift SIM kullanıyorsan, hattı yılda bir kez diğer yuvaya takıp sinyal aldırman yeterli diyorlar.
ESIM'li bir telefonsa, eSIM tarafındaki IMEI'nin de en az bir kez şebekeye bağlanması gerek.
İki IMEI de yılda bir kez sinyal görürse sorun çıkmıyor yani.

Bilgi sağlam bilgiyse cidden vay halimize, söylenecek söz yok.

ESIM'in ayrı bir IMEI'si yok. Hattı alıp önce 1. SIM yerine takıp sonra çıkarıp 2. SIM yerine tak. İkisinde de her yıl böyle yaparsan kapanmazlar.

Bilgi sağlam bilgiyse cidden vay halimize, söylenecek söz yok.

Maalesef durum gerçekten böyle işliyor. BTK'nın sistemi IMEI'leri tek tek izlediği için çift SIM'li telefonlarda her IMEI'nin kendi “en son sinyal alma” süresi var. Birinin sinyal görüp diğerinin 12 ay boyunca hiç sinyal almaması BTK açısından “kullanılmıyor” olarak kabul ediliyor.
Bu yüzden insanlar her yıl SIM yerini değiştiriyor ya da ESIM'i kısa süre de olsa aktif edip şebekeye bağlıyor. Uygulama mantık olarak saçma dursa da şu anki işleyiş tam olarak bu.
Durum pek iç açıcı değil.