Makaleler
104
Yer
İstanbul
Çinli yazılım geliştirici PureDark, NVIDIA Reflex 2'nin sızan sürümünü tersine mühendislik ile deşifre edip çalışır bir demo yayınladı.

Çince konuşmama aldırmayın, videoyu iki kez kaydetmekle uğraşmadım.

Önceki videoda, ARC Raiders’ın halka açık testinde sızdırılan nvngx_ratewarp.dll dosyasını tersine mühendislik yaptığımı söylemiştim.

Ancak daha sonra bu dosyanın aslında The Finals oyununa Mayıs ayında dahil edildiği, fakat henüz etkinleştirilmediği ortaya çıktı.

Eğer bunu daha önce fark etseydim, Reflex 2’yi Mayıs ayında test edebilirdim.

Not: Nvidia’ya göre Reflex 2 sadece 50 serisi kartlarda çıkışta desteklenecek, ancak bu demonun RTX 20 serisi kartlarda bile çalıştığı görülüyor.

Demonun indirme bağlantısı:
🔗 https://drive.google.com/file/d/1ukze_0VLw_gAHchX9Uc2IPJH6Dg-yCp2/view?usp=sharing

Çinli yazılım geliştirici PureDark, NVIDIA Reflex 2'nin sızan sürümünü tersine mühendislik ile deşifre edip çalışır bir demo yayınladı.

Önceki videoda, Arc Raiders'ın halka açık testinde sızdırılan nvngx_ratewarp.dll dosyasını tersine mühendislik yaptığımı söylemiştim.

Ancak daha sonra bu dosyanın aslında The Finals oyununa mayıs ayında dahil edildiği, fakat henüz etkinleştirilmediği ortaya çıktı.

Eğer bunu daha önce fark etseydim, Reflex 2'yi mayıs ayında test edebilirdim.

Not: NVIDIA'ya göre Reflex 2 sadece 50 serisi kartlarda çıkışta desteklenecek, ancak bu demonun RTX 20 serisi kartlarda bile çalıştığı görülüyor.

🔗 https://drive.google.com/file/d/1ukze_0VLw_gAHchX9Uc2IPJH6Dg-yCp2/view?usp=sharing

Acaba Reflex 2'yi nasıl bir bahane ile 3000 ve 4000 serisi kartlara getirmeyecekler, sadece bunu düşünüyorum. Demosu 20 serisinde çalışıyorsa, tam sürümünün de çalışabilme olasılığı çok ama çok yüksek. Hatırlayın, NVIDIA Frame Generation teknolojisini 3000 serisine vermediği zamanlarda insanlar bir dosyayı oyunun dizinine taşıyarak bu ayarı aktif hâle getirebiliyordu. Demek ki destek verildiği sürece sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor. Sırf daha fazla tükettirmek ve pazar payında lider olabilmek için yapılan bu davranışı kınıyorum. Ayrıca insanların NVIDIA'yı tercih etme sebeplerinin başında yazılım kaynaklı desteklerin geldiğini düşünüyorum. Bu da aslında kullanıcılarının iyi niyetini suistimal eden bir şirket politikası güttüklerini gösteriyor.

Acaba Reflex 2’yi nasıl bir bahane ile 3000 ve 4000 serisi kartlara getirmeyecekler, sadece bunu düşünüyorum. Demosu 20 serisinde çalışıyorsa, tam sürümünün de çalışabilme olasılığı çok ama çok yüksek. Ancak NVIDIA, bu teknolojiyi 3000 serisine vermediği zamanlarda insanlar bir dosyayı oyunun dizinine taşıyarak bu ayarı aktif hâle getirebiliyordu. Demek ki destek verildiği sürece sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor.

Sırf daha fazla tükettirmek ve pazar payında lider olabilmek için yapılan bu davranışı kınıyorum. Ayrıca insanların NVIDIA’yı tercih etme sebeplerinin başında yazılım kaynaklı desteklerin geldiğini düşünüyorum. Bu da aslında kullanıcılarının iyi niyetini suistimal eden bir şirket politikası güttüklerini gösteriyor.
İşin daha komik yanı 2024 yılı çıkışlı RTX 40xx Super serisi kartları şimdiden "eski" kategorisine taşıyorlar.

İşin daha da komik yanı, eski kategorisine taşıdığı 40X Super serisinin; 50 serisinin 5050, 5060 ve 5060 Ti modellerinden daha güçlü olması. :D

Öyle değerlendirmek pek doğru olmuyor bazen en basiti RTX 2080 Ti AV1 codec desteği yokken RX 6600 AV1 codec desteği mevcuttur. Bu durumda AV1 codecli 4K 60FPS videoları oynatırken RTX 2080 Ti ile oynatılırken takılırken RX 6600 ile oynatılırken kasmayabilir bu durumda senin dediğin yoruma benzer bir argüman ortaya çıkıyor ancak NVIDIA genellikle bilerek bu özellikleri eski diye nitelendirdiği grafik kartlarına bilinçli eskitme politikası sebebiyle bu tutumu gösterdiği kısma katılıyorum.

Önceki videoda, ARC Raiders’ın halka açık testinde sızdırılan nvngx_ratewarp.dll dosyasını tersine mühendislik yaptığımı söylemiştim.

Ancak daha sonra bu dosyanın aslında The Finals oyununa Mayıs ayında dahil edildiği, fakat henüz etkinleştirilmediği ortaya çıktı.

Eğer bunu daha önce fark etseydim, Reflex 2’yi Mayıs ayında test edebilirdim.

Not: Nvidia’ya göre Reflex 2 sadece 50 serisi kartlarda çıkışta desteklenecek, ancak bu demonun RTX 20 serisi kartlarda bile çalıştığı görülüyor.

Bunu geliştirmesi suç olarak sayılmıyor mu normalde?(NVDİA,ABD merkezli bir şirkette ondan sormak istedim.)

Öyle değerlendirmek pek doğru olmuyor bazen en basiti RTX 2080 Ti AV1 codec desteği yokken RX 6600 AV1 codec desteği mevcuttur. Bu durumda AV1 codecli 4K 60FPS videoları oynatırken RTX 2080 Ti ile oynatılırken takılırken RX 6600 ile oynatılırken kasmayabilir bu durumda senin dediğin yoruma benzer bir argüman ortaya çıkıyor ancak NVIDIA genellikle bilerek bu özellikleri eski diye nitelendirdiği grafik kartlarına bilinçli eskitme politikası sebebiyle bu tutumu gösterdiği kısma katılıyorum.
Codec kısımları hakkında tam bir bilgim yok hocam, bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. Aslında benim vurgulamak istediğim nokta, NVIDIA’nın bize bir kez bu güven kırıklığını yaşatmış olmasından kaynaklanıyor. Gerçekten 5000 serisi haricindeki bir teknolojiyi çalıştırmayacak olsa bile, biz tüketiciler olarak buna inanmakta zorlanacağız; çünkü zaten güvenimiz sarsıldı.

NVIDIA en değerli şirket seçildikten sonra şımardı ama bu zaman içinde kötü etkiler onları çok yanlış hareket sadece 50 serisinde Reflex 2 desteklemesi.