Game Pass ve Microsoft Store platformları Windows altında Windows çekirdeğine hardcode edilmiş lisanslama altyapısını kullanıyor. Bu altyapıyı kullanan uygulamalara ve oyunlara mod yüklerken zaman zaman lisanslama tamamen bozulabiliyor ve oyunu baştan yüklemekten başka bir seçenek kalmıyor. Formattan sonra oyunu tanıtmak da tamamen imkansız, lisanslama sistemi sadece oyun Microsoft Store altyapısı üzerinden sıfırdan kurulursa oyunu lisanslı olarak ayarlıyor. Bu yüzden dosyaları elle kopyalasanız da oyunu açamazsınız, hata verir.

Ayrıca bu karmaşık, çekirdeğe gömülü ve kapalı kaynaklı lisanslama sistemi nedeniyle Game Pass oyunlarını Linux'ta direkt hiç oynayamıyorsunuz. Mesela Clair Obscur: Expedition 33, ProtonDB'de Platinum almış bir oyun:

Platinum demek oyun Linux'ta direkt hiçbir tweak ile uğraşmadan mükemmel bir şekilde çalışıyor demektir. İşte böyle bir oyunu sırf Game Pass ile oynadığınız için Linux'ta oynayamıyorsunuz, Windows kullanmak zorunda kalıyorsunuz.

Ben CachyOS de kullandığım için Steam'den alıp geçtim. Şu anlık Windows'ta oynadım fakat CachyOS'te de deneyeceğim.

Hocam Epic Games üzerinde diller arasında Türkçe yer almıyor. Epic Games üzerinden oynayan varsa Türkçe geldi mi bilgi verebilir misiniz?

Oyunun Epic sürümünü Linux'ta mı oynuyorsunuz? Oynuyorsanız nasıl çalıştırdınız?
Maalesef Windows'da oynuyorum, sebebi sistemimin güçsüz olması. Windows'da şuan, FSR'in da gelmesiyle, gayet iyi performans veriyor. Linux'ta oynamayı denedim ama pek iyi performans vermedi. Heroic Games Launcher'dan oynamıştım oyunu.

Maalesef Windows'da oynuyorum, sebebi sistemimin güçsüz olması. Windows'da şuan, FSR'in da gelmesiyle, gayet iyi performans veriyor. Linux'ta oynamayı denedim ama pek iyi performans vermedi. Heroic Games Launcher'dan oynamıştım oyunu.
Ekran kartınız nedir?

Ben RTX 4070 ile CachyOS'te Expedition 33 denedim ve her ne kadar NVIDIA Linux DX12 sorunundan dolayı Windows'a göre daha düşük performans verse de rahatlıkla oynanabiliyordu.

Ekran kartınız nedir?

Ben RTX 4070 ile CachyOS'te Expedition 33 denedim ve her ne kadar NVIDIA Linux DX12 sorunundan dolayı Windows'a göre daha düşük performans verse de rahatlıkla oynanabiliyordu.
GTX 1650 hocam, bir de laptop. Kağıt üzerinde minimum sistem gereksinimlerini dahi karşılamıyor ama 900P'de akıcı oynayabiliyorum, tabii Windows'da. Linux'ta nedense 30'dan yukarı çıkmıyor FPS. Belki bir ara yine denerim ama, sistemimin yetmediği oyunlar Linux'da potansiyelininde altında maalesef.

GTX 1650 hocam, bir de laptop. Kağıt üzerinde minimum sistem gereksinimlerini dahi karşılamıyor ama 900P'de akıcı oynayabiliyorum, tabii Windows'da. Linux'ta nedense 30'dan yukarı çıkmıyor FPS. Belki bir ara yine denerim ama, sistemimin yetmediği oyunlar Linux'da potansiyelininde altında maalesef.
GTX 1650 zaten sistem gereksinimlerini karşılamadığı için Linux'taki performans düşüşü ekstra kastırıyor.

Abimin ofiste kullandığı bilgisayarda GTX 1660 Super var, diğer abimin evindeki bilgisayarda ise RTX 3060 Ti var. 3060 Ti yine fena performans vermez ama 1660 Super epey zorlanıyor:

Bir de bu videoda Ryzen 5 5600 kullanılmış, ofisteki sistemde ise 5600G var. Bu da sorun çıkarır mı diye düşünüyorum açıkçası.

Bu arada RTX 4070 ekran kartıma Overclock yaptım, Expedition 33'ü Overclock ile oynuyorum :)

Türü gerçekten sevmiyordum. Baldurs Gate'ede türü seven arkadaşlarımın zorlamasıyla girmiş, 2 saat oynayıp silmiştim. Buna da aynı ön yargıyla yaklaştım. Yine aynı şeyleri dediler, bu sefer ki gerçekten farklı seversin falan. Dedim Baldur'ada aynısını dediniz gördük, girmedim. Türkçe çıkınca, gamepasste de olunca bir şans vereyim dedim. Sanırım bütün oyunlar arasında yazılmış en derin hikaye. Normalde insana dokunan hikayeler yazan oyun şirketlerinin kralı Quantic Dream derdim. Bu oyunu oynadım, Quantic Dream halt etmiş. Hikayeyi bitirdim, üstüne endgame oynadım. Bu oyunu nasıl 33 kişi yapmış aklım almıyor. Ekip sanırım redditten toplamaymış. 1000 tane adam çalıştıran şirketlerin yapamadıklarını yapmış. Para için değil, gönülden yapınca çıkıyor demek.