duranforreal

Üstün
Çevrilmesinden kastım şöyle mesela "diskpart" yazınca diskpart.exe çalışıyor bunlar batch script olarak kodlanıp exeyemi çevriliyor yoksa başka dillerdemi yazılıyor.

CMD penceresinin içinde çalışan her şey betik değildir. CLI (Command Line Interface) dediğimiz yazılımlar (veya araçları) CMD ekranıyla (çıktısını görebilme şansımız ile) çalışabilirler. Yani arayüze sahip olmayan yazılımlar. diskpart'ın bir bat dosyası gibi script olduğunu düşünüyorsan yapıldığını garanti ediyorum.

Bu konu şimdi uzar ve MS-DOS'a bile gider :)

CMD penceresinin içinde çalışan her şey betik değildir. CLI (Command Line Interface) dediğimiz yazılımlar (veya araçları) CMD ekranıyla (çıktısını görebilme şansımız ile) çalışabilirler. Yani arayüze sahip olmayan yazılımlar. diskpart'ın bir bat dosyası gibi script olduğunu düşünüyorsan yapıldığını garanti ediyorum.

Bu konu şimdi uzar ve MS-DOS'a bile gider :)
Daha önce az çok bat ile uğraştım az çok bişeyler biliyorum.

Merak ettiğim için sordum.

Teşekkür ederim.

Daha önce az çok bat ile uğraştım az çok bişeyler biliyorum.

Merak ettiğim için sordum.
C, C#, C++, Visual Basic, hatta ve hatta PHP'nin CLI hali o pencerede çalışır :)

Hatta bazı programcılar, uygulamalarının CLI hallerini de tasarlar veya ilk CLI hallerini tasarlayıp arayüzü sonra tasarlar. Arayüz ise arkaplanda bu komutlardan yararlanabilir ve hatta çıktıyı okuyabilir. :)

Buna güzel bir örnek düşüneyim...
Android ile ilgili araçların arka planda adb.exe isminde CLI tool kullanması.

C, C#, C++, Visual Basic, hatta ve hatta PHP'nin CLI hali o pencerede çalışır :)

Hatta bazı programcılar, uygulamalarının CLI hallerini de tasarlar veya ilk CLI hallerini tasarlayıp arayüzü sonra tasarlar. Arayüz ise arkaplanda bu komutlardan yararlanabilir ve hatta çıktıyı okuyabilir. :)

Buna güzel bir örnek düşüneyim...
Android ile ilgili araçların arka planda adb.exe isminde CLI tool kullanması.
Evet tam yerinde örnek oldu. Tekrar teşekkür ederim.