Yer
İstanbul
Evimde 2. eski bir bilgisayarım var, ilk bilgisayarım bu sistem. Cihazda 240 GB SSD ve 4 GB bellek yüklü. Windows 10’un son sürümü kurulu. Sistem, HDMI ile 4K Sony TV’ye bağlı. Tabii en fazla 1080p aktarım yapabiliyor çünkü ekran kartı GT 420.

Bu sistemle film ve video haricinde oyun oynamak istesem, ne oynayabilirim?

Linux kurup özel bulut sunucu yapabilirsin.

Linux'un hangi sürümü kurulmalı peki hocam?
Açıkçası daha önce hiç Linux kurmadım, nasıl yapılıyor detaylı rehber vs var mı?
Veya bahsettiğiniz özel bulut sunucusu olayında cihaz 7/24 açık mı kalması gerekiyor? Bana ek gelir kazandırma şansı var mı peki bu şekildeyken?

Ekran kartını AMD yapabilirsen RX 570 gibi. OpenCore macOS kurabilirsin.

Linux'un hangi sürümü kurulmalı peki hocam?
Açıkçası daha önce hiç Linux kurmadım, nasıl yapılıyor detaylı rehber vs var mı?
Veya bahsettiğiniz özel bulut sunucusu olayında cihaz 7/24 açık mı kalması gerekiyor? Bana ek gelir kazandırma şansı var mı peki bu şekildeyken?

Evet sunucu yapmak istiyorsan cihazın sürekli açık kalması lazım. Bu yapacağın sunucu sana özel olacak, istediğin yerden dosyalarına erişmek için kullanacaksın. Ticari kaygıyla girişirsen hem elindeki cihaz yetersiz kalır hem de mali açıdan sıkıntı yaşayabilirsin. Bildiğim kadarıyla kripto para karşılığında cihazının disk alanını kullanan anonim kişiler var ama orası ayrı bir dünya tabi.

Daha önce Linux deneyimin olmadıysa masaüstü deneyimi için Linux Mint'in Xfce versiyonunu kurup kurcalayabilirsin. Bahsettiğim gibi cihazını özel sunucuya çevirmek istiyorsan Nextcloud'ı kullanabilirsin. Daha da ileriye gitmek istersen sadece özel sunucu fonksiyonlarını içeren, komut ekranında çalışan Linux dağıtımları da var.

Ekran kartını AMD yapabilirsen RX 570 gibi. OpenCore macOS kurabilirsin.
Polaris GPU'lari Tahoe'de tanitmak ugrastiriyor. Kaldi ki Q6600'da ne AVX2, ne de AVX destegi var. SSE 4.1 ve 4.2 destegi bile yok. Bu yuzden en basitinden Sierra kurabilmek icin bile patch kurulmasi gerek.

Hatta konu sahibi RX 570 alip kurmaya calissa bile, AVX2 olmadigindan dolayi Ventura ve ustu surumlerde OCLP kullanmasi gerekecek, normalde Polaris Sierra'dan Tahoe'ye kadar native destekli bir GPU mimarisi olmasina ragmen.

Oyle bir sistemden olsa olsa anca NAS olur, o da RAM'i 8GB'a cikarabilirseniz. Bunu yapsaniz bile boyle bir NAS bayagi elektrik yakacaktir hatta. Bunun disinda LGA 775'de omur kalmadi artik.

Polaris GPU'lari Tahoe'de tanitmak ugrastiriyor. Kaldi ki Q6600'da ne AVX2, ne de AVX destegi var. SSE 4.1 ve 4.2 destegi bile yok. Bu yuzden en basitinden sierra kurabilmek icin bile patch kurulmasi gerek.

Hatta konu sahibi RX 570 alip kurmaya calissa bile, AVX2 olmadigindan dolayi Ventura ve ustu surumlerde OCLP kullanmasi gerekecek, normalde polaris Sierra'dan Tahoe'ye kadar native destekli bir GPU mimarisi olmasina ragmen.

Oyle bir sistemden olsa olsa anca nas olur, o da RAM'i 8 GB'a cikarabilirseniz. Bunu yapsaniz bile boyle bir nas bayagi elektrik yakacaktir hatta. Bunun disinda LGA 775'te omur kalmadi artik.

Kişiye bağlı zevk meselesi bende de Q8400 vardı eski sistemde kullanıyordum. RX 570'i gelişigüzel söyledim RX 470 de olabilir bu tarz kart ile kurulabilir.