Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Ne zaman dışarıdan eve gelsem veya bilgisayar başından kalksam ve geri geldiğimde klavyeme dokunsam, çok kötü statik elektrik çarpması gibi çarpılıyorum.

Çarpıldıktan sonra klavyeye dokunmaya devam edebiliyorum ve bir daha çarpılmıyorum. Ama klavye başından kalkıp ev içinde hiçbir şeye dokunmadan yürüyüp tekrar klavye başına geldiğimde gene çarpılıyorum.

Klavye bu. Corsair K70 RGB TKL.

1775731545675.webp

Çarpıldığım yer tuşlar değil, metal/alüminyum boyalı kısım. Ne yaparsam yapayım, belli bir süre klavye başında olmadığımda ve geri geldiğimde %100 garanti çarpılıyorum.

Evin topraklaması ve her şey sağlam. Hatta A tipi 30 mA kaçak akım rölesi bile var daire panosunda. (AC 300 mA ile karıştırmayın) Neden böyle oluyor bilmiyorum. Statik elektrik mi, toprak kaçağı mı, nötr kaçağı mı veya ne? Elektrikçi çağıracağım.

Esasında sadece klavye değil. TP-Link switch, bilgisayar kasası, vs. metal aksanlı her şey dokununca statik elektrik gibi çarpıyor. Hatta bazen mutfak musluğundaki su bile çarpıyor...

Son düzenleyen: Moderatör:
Hatta bazen mutfak musluğundaki su bile çarpıyor...
Önemli kısım burası. Çok basit bir konu üzerinden gitmek istiyorum, evdeki en eski eşyanız kaç yıllık? Özellikle de kompresörlü olanlar.

Normal bir terlik var sert, kauçuk altlı galiba. Nasıl etkiliyor ki terlik?
Statik yükün boşalması.

Bir şey diyeceğim, anlattıklarınız sıfırlama sorununu gösteriyor sanki? Bina kaç yıllık, nötr ve toprak karışıyor olmasın?

Önemli kısım burası. Çok basit bir konu üzerinden gitmek istiyorum, evdeki en eski eşyanız kaç yıllık? Özellikle de kompresörlü olanlar.

Evin kendisi zaten 30-40 yaşında. En eski şey herhalde buzdolabı, 14 yıllık 2012 model civarı. Diğer her "cihaz" 2020 sonrası.

Evin kendisi zaten 30-40 yaşında. En eski şey herhalde buzdolabı, 14 yıllık 2012 model civarı.
Bu bilgi güzel oldu. Bir multimetre alıp nötr ve toprağın arasındaki voltajı ölçmeyi dener misiniz?

Olur da şüphe ederseniz buzdolabının fişini söküp deneyin derim bir de. Ama şu an durum ondan uzak görünüyor.

Bu bilgi güzel oldu. Bir multimetre alıp nötr ve toprağın arasındaki voltajı ölçmeyi dener misiniz?
Tanıdığım elektrikçi var onu çağıracağım zaten yakında.

Evdeki her sigorta ve prizi iki sene önce değiştirdik. Hepsi Siemens. 6kA. 3 Faz + Nötr trifaze, A tipi 30ma kaçak akım rolesi, B tipi 16A ve 10A sigortalar, vs. Arkadaş nötr ve toprak bağlantılarını da çok iyi yaptı.

Elektrik ile sıkıntı olsa devamlı çarpılmaz mıyım? Mesela şu an hiç çarpılmıyorum. Ama kalkıp yürüsem ve ev içinde hiçbir şeye dokunmasam bile geri geldiğimde klavye çarpıyor.

Elektrik ile sıkıntı olsa devamlı çarpılmaz mıyım? Mesela şu an hiç çarpılmıyorum. Ama kalkıp yürüsem ve ev içinde hiçbir şeye dokunmasam bile geri geldiğimde klavye çarpıyor.
Musluk / su çarpmasa statik deyip geçebilirsiniz, ama işi karmaşıklastıran kısım burası işte.

@Yener K

Ev içindeki odaların kapı kolları da aynı klavyenin yüzeyine sahip. Metal ve siyah boya. Kapı kolları da her zaman çarpıyor.

Akrabamın evinde veya dışarıda hiç çarpılmıyorum bu arada. Sadece kendi evimde.