Çözüldü CPU fanları yüksek devir sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DeadPixel
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 240
  • Etiketler Etiketler
    cpu sorunu
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DeadPixel

Çalışkan
Merhaba, Arctic Liquid Freezer III 360 Pro sıvı soğutucu kullanıyorum,

Sorunum şu:

CPU sıcaklığı ~50°C civarındayken ve kullanım %10–15 seviyesindeyken, CPU_FAN'a bağlı olan radyatör fanları anlık olarak 2800-3000 RPM'e çıkıyor dolayısıyla çok ses yapıyor, 1–2 dakika yüksek devirde kalıp sonra normale dönüyor, bazen sürekli öyle kalabiliyor. Bu durum 1–2 saat sorunsuz çalıştıktan sonra tekrar edebiliyor.

Yaptıklarım:
  • PWM / DC kontrolünü denedim
  • Silent ve manuel fan curve denedim
  • BIOS'u güncelledim
  • Fan eğrisini yumuşattım

Buna rağmen ara ara sebepsiz %100 fan devri görüyorum. Sıcaklıklar normal görünüyor (spike yakalayamadım). Splitter kullanıyorum (soğutucudan çıkan 3'lü kablo) sistem daha önce böyle yapmıyordu. Sorun ne olabilir?​

Çözüm

Ayrı kontrol edemezsin ama denemekte fayda var. Tekli kablo CPU_Fan takıp dene. Sendeki durum hayli saçma, kabloyu ekarte et. Denemek lazım.

Onun dışında PWM mod aldıktan sonra Radiator ve VRM fanları %20 sabitleyip dene 90 dereceye kadar. Kendin Manuel eğri çiz sabit.

Fan hızlanma süresi Level 5 yap, yavaşlama süresi 0 kalsın. Ona elleme. Fayda etmezse tekli kablo dene, CPU_Fan tak tekliyi.
Hocam CPU_FAN kısmı 3 adet fanı kaldıramamış olabilir belki. SYS_FAN girişlerini denediniz mi ? Daha sonrasında bağladığınız girişten CPU sıcaklığına göre ayar yapabilirsiniz tekrardan. Bende geçenlerde fan ve kasamı değiştirirken 5 adet fanı tek bir SYS_FAN girişine takmıştım fan kendi kendine tam RPM'e çıkıp düşüyordu ve ayar değiştirsem bile düzelmiyordu. Sonradan fanları 2 ve 3 e ayırarak farklı girişlere taktım düzeldi.

Tekli kabloyu mu yoksa 3'lü kabloyu mu kullandınız bağlantıları yaparken? Onun haricinde donanım detayı tam olarak paylaşmamışsınız. BIOS'tan ilgili fan ayarları kısmından PWM moda alıp fan hızlanma tepki süresini Level 0 ise Level 5 deneyin, sorun yüksek oranda çözülmeli. Level ayarı yok ise 0.1s ise 1s olarak değişin. Fan hızlanma süresi son Level ya da 1s, yavaşlama süresi Auto kalsın. Tekli kablo yerine 3'lü kablo kullanıp Pump_Fan, SYS_Fan ve CPU_Fan portlarına ilgili bağlantıları gerçekleştirin.

3'lü kabloyu kullandım, Asus Strix B850-E Gaming anakart ve 9850x3d işlemci kullanıyorum, montajı yapan arkadaş, Fan girişini, CPU_FAN kısmına, Pump girişini AIO_PUMP kısmına, VRM'i ise nereye takacağını bilemeyip başka da yer yok diyerek CPU_OPT'a bağlamıştı. Acaba bu bağlantılar mı yanlış, anakartımda SYS_Fan girişi yok. Ayrıca bu sabah bilgisayarımı açtığımda fanlar direkt %100 de başladı ve bios ekranında da aynı şekilde devam ediyor. Acil yardıma ihtiyacım var.

İşlemci sıcaklıklarında anormallik var mı? Sys_Fan portu olmak zorunda bu arada, ama Optional bağlanmasında sakınca yok.

İşlemci sıcaklıklarında anormallik var mı? Sys_Fan portu olmak zorunda bu arada, ama Optional bağlanmasında sakınca yok.
Sıcaklıklar düşük 46-50 derece arasında bile en yüksek devirde çalışıyor, HWinfo programından da kontrol ettim sıcaklıklarda sorun yok, daha önce böyle yapmıyordu.

SYS_FAN yerine CHA_FAN konmuş gibi. CHA_FAN girişine bağlayabilirse sorunsuz çalışmaz mı ?

Bir Clear CMOS dene. PC kapalıyken arka I/O paneldeki Clear CMOS butonu birkaç saniye basılı tut, sıfırlama işlemi başlayacak. Sonrasında tekrar kontrol et. Pompa ve fan devirleri sürekli maksimumda çalışıyorsa bir yerlerde sıkıntı olmalı. Tekli kablo ile deneyebilirsin, üçlü olan yerine. Pompa devri de normal mi Radiator ve VRM fanları ile beraber? Yani Pump Failure vesaire var mı? Normalden kasıt anormal bir ses olmaması pompadan gelen.

Optional yerine CHA_Fan portuna bağla bir de.

SYS_FAN yerine CHA_FAN konmuş gibi. CHA_FAN girişine bağlayabilirse sorunsuz çalışmaz mı ?

Çalışır.

Son düzenleme:
Clear cmos da işe yaramadı, ben anakarta bağlı 3 tane harici fan kullanıyorum hepsi anakartın sağ tarafındaki cha_fan girişlerine takılı, o girişler dolu, 3 lü kablo yerine tekli kabloyu takarsam hepsi farklı hızlarda dönecek mi, şu an mesela pompa son devirde çalışıyor.

Ayrı kontrol edemezsin ama denemekte fayda var. Tekli kablo CPU_Fan takıp dene. Sendeki durum hayli saçma, kabloyu ekarte et. Denemek lazım.

Onun dışında PWM mod aldıktan sonra Radiator ve VRM fanları %20 sabitleyip dene 90 dereceye kadar. Kendin Manuel eğri çiz sabit.

Fan hızlanma süresi Level 5 yap, yavaşlama süresi 0 kalsın. Ona elleme. Fayda etmezse tekli kablo dene, CPU_Fan tak tekliyi.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…