Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DeadPixel

Çalışkan
Merhaba, Arctic Liquid Freezer III 360 Pro sıvı soğutucu kullanıyorum,

Sorunum şu:

CPU sıcaklığı ~50°C civarındayken ve kullanım %10–15 seviyesindeyken, CPU_FAN'a bağlı olan radyatör fanları anlık olarak 2800-3000 RPM'e çıkıyor dolayısıyla çok ses yapıyor, 1–2 dakika yüksek devirde kalıp sonra normale dönüyor, bazen sürekli öyle kalabiliyor. Bu durum 1–2 saat sorunsuz çalıştıktan sonra tekrar edebiliyor.

Yaptıklarım:
  • PWM / DC kontrolünü denedim
  • Silent ve manuel fan curve denedim
  • BIOS'u güncelledim
  • Fan eğrisini yumuşattım

Buna rağmen ara ara sebepsiz %100 fan devri görüyorum. Sıcaklıklar normal görünüyor (spike yakalayamadım). Splitter kullanıyorum (soğutucudan çıkan 3'lü kablo) sistem daha önce böyle yapmıyordu. Sorun ne olabilir?​

Çözüm
Clear cmos da işe yaramadı, ben anakarta bağlı 3 tane harici fan kullanıyorum hepsi anakartın sağ tarafındaki cha_fan girişlerine takılı, o girişler dolu, 3 lü kablo yerine tekli kabloyu takarsam hepsi farklı hızlarda dönecek mi, şu an mesela pompa son devirde çalışıyor.

Ayrı kontrol edemezsin ama denemekte fayda var. Tekli kablo CPU_Fan takıp dene. Sendeki durum hayli saçma, kabloyu ekarte et. Denemek lazım.

Onun dışında PWM mod aldıktan sonra Radiator ve VRM fanları %20 sabitleyip dene 90 dereceye kadar. Kendin Manuel eğri çiz sabit.

Fan hızlanma süresi Level 5 yap, yavaşlama süresi 0 kalsın. Ona elleme. Fayda etmezse tekli kablo dene, CPU_Fan tak tekliyi.
Ayrı kontrol edemezsin ama denemekte fayda var. Tekli kablo CPU_Fan takıp dene. Sendeki durum hayli saçma, kabloyu ekarte et. Denemek lazım.

Onun dışında PWM mod aldıktan sonra Radiator ve VRM fanları %20 sabitleyip dene 90 dereceye kadar. Kendin Manuel eğri çiz sabit.

Fan hızlanma süresi Level 5 yap, yavaşlama süresi 0 kalsın. Ona elleme. Fayda etmezse tekli kablo dene, CPU_Fan tak tekliyi.

Tekli kabloyu takınca sorun çözüldü bu seferde sadece CPU fan hızını görebiliyorum, pompa hızı N/A yazıyor ama o da full hızda çalışıyodur heralde, VRM fanı çok umurumda değil onu önemsemiyorum, sadece CPU hızını değiştirmeme müsaade ediyor BIOS. Neyse eski üçlü kabloyu montajı yapan arkadaş görüntü kirliliği yapmasın diye arkalardan geçirip yukardan vermişti, sanırım kabloyu zedelemiş öyle yapınca, zamanla gerdirmeden bozuldu diye düşünüyorum. Görselini de atayım aşağıya eski kablonun, şu an taktığım kabloyu açıktan yani yukardan direkt verdim biraz görüntü kirliliği oldu ama idare edicem, daha sonra düzeltirim, teşekkür ederim herkese.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-02-23 181115.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-23 181115.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 25