Yakuza 33

Uzman
Program:

Bu programın Process Lasso'dan ne farkı var?

Ücretsiz ve basit.

Windows'un CPU Set API'sini kullanıyor, default olarak böyledir.

Ne işe yarar:

Ryzen R9 çift CCD'li işlemcilerde programları istediğiniz işlemcinin istediğiniz çekirdeğine veya thread'ine kilitleyebiliyorsunuz.

Low tier işlemcilerde oyun ile arka plan dc işleri karışmaması için de iş görür, mesela 6 çekirdek 7500F-7600x vs gibi işlemcilerde 4 çekirdek oyuna kilitleyip kalan 1 çekirdek windows'a 1 çekirdek de discord chrome vs ayrılabilir böylece stutter-%1low bir tık daha düzgün takılırsınız.

Ayarlar: Windows Başladığında başlayacak.

1785184785001.webp

Oyun Modu Kapalı:

1785184805812.webp

Güç Planı "Yüksek Performans"

1785184823926.webp

Programda oyunun exe'sini ekliyorsunuz :

1785184852781.webp

Çekirdek atama profili oluşturma :

Core0 T0 yazan yer = 1. Çekirdek 1. Thread yani ana çekirdek. T1 olan yer sanal çekirdek demektir. Oyun profilinde Core0 boş bıraktım sebebi de 1. çekirdek her daim windows/kernel tarafından kullanılır, orası rahat olsundur.

Sadece T0'ları seçerseniz x3D turbo mod ayarlamış gibi olursunuz, bu maskeye oyun exe'sini tanımladığınızda oyun sadece ana çekirdekleri kullanır. Bios'tan gidip x3D Turbo Mode açıp veyaa SMT kapayıp çekirdek sayısını düşürmenize gerek kalmıyor.

Örnek :

1785186292283.webp

Örnek Oyun Profili :

1785184871590.webp

2 CCD'li x3D işlemci sahibi olanlar BIOS'tan "CPPC Dynamic Preferred Cores" ayarını "Cache" olarak işaretlesin, x3D'siz işte 9950x veya sıradan tek CCD'li işlemciniz varsa zaten öyle bir ayara ihtiyacınız yok.

Sapla samanı ayırmada çok başarılı, düşük sistemlerde çekirdek optimizasyonu ile günü kurtarır, iyi sistemlerde de reel performansı açığa çıkarır.

16 çekirdekli işlemci alıp da core parking ile uygulama/oyun esnasında bütün sistemi 8 çekirdeğe düşürüp hamallık yaptırmak bir zihni sinir saçmalığıydı, şükür ki bunların beceremediklerini freelancer yazılımcılar beceriyor.

7800X3D ile iyi iş görür mü, deneyeceğim.

Tek CCD'de Turbo modu açarsan, namı diğer X3D gaming modunu yani, SMT kapatacak. 8 core, 8 thread kalacaksın. Turbo mod kapalıyken stok haldeyken 8 core 16 thread var. Bu mantıkta 8+8 olarak bölersen 8 çekirdek CS'ye atarsın, kalan 8'ini background vs. atayabilirsin. 2 CCD'deki Core parking yerine CCD0 gaming, CCD1 background tasks atamaya benziyor. Denenebilir, ciddi bir fark bekleme derim ama. Bellek optimizasyonu çok daha önemli tek CCD'de, X3D fark etmeksizin.

2 CCD işlemcide Core parking çalışırsa CCD1 hepten çöpe atıyor, onu önlemek için bu tarz programlar türedi.

@fortunee CS özelinde Turbo mod açmak FPS katkısı var bir miktar, Bench haritasında daha iyi averaj ve %1 değer sunuyor. Denemekte fayda var. Bu programlar da turbo mantığında ama kendin atıyorsun diyeyim.

Core0 T0 yazan yer = 1. Çekirdek 1. Thread yani ana çekirdek. T1 olan yer sanal çekirdek demektir. Oyun profilinde Core0 boş bıraktım sebebi de 1. çekirdek her daim windows/kernel tarafından kullanılır, orası rahat olsundur.

Genel geçer böyle bir düşünce tarzı da var, katılıyorum. Bir kesim böyle kullanır, oyun özelinde denemek lazım.

Turbo modu test edip size deneyimimi aktaracağım.

@Ayhan Dönmez arkadaşın konusundaki oyun modu ve bağlantı güç durumu aynı şekilde olsun mu?

Sorun yok, etkileyeceğini sanmıyorum senin senaryonda. İnce detaylar bunlar ama 2 CCD için çok daha elzem diyebilirim. Benim bildiğim Turbo modu ve bu mantıkta manuel ayarladığın Process Lasso, Set Setter gibi yazılımlar CS için faydalı. Uçurum beklememek lazım tabii. En son bench haritasında 50 FPS katkısı olmuştu diye hatırlıyorum geçen yıldan. 950 FPS'ten 1000 FPS barajını geçmiştim.

@Ayhan Dönmez, test ettim 2 şekilde de oyun modu kapalı default BIOS vs oyun modu açık Turbo Game mod vs oyun modu kapalı Turbo Game mod çok büyük bir fark yaşanmadı sonuçlara göre. Yani arada maksimum 10-15 FPS oynamıştır hatta Turbo Game mod açık oyun modu kapalı FPS 30 mu ne artmış fakat P1 %1 sanırım 10 falan düşmüş.