thereal397

Çalışkan
Elimde Creative Inspire P5800 satın aldım fakat center hoparlör bulunmamaktadır. Kablo bağlantılarını bilgisayara nasıl bağlayacağımı tam olarak anlamadım.

20250527_195204-scaled.webp

Audio Inputs yazan yerlere jakları doğru takarsam çoğaltıcıyla elimde tek jak çıkışı kalıyor. Bunu kasada sadece Lout'a takarsam ses stereo geliyor. Sadece RSout'a takarsam ses sadece arkalardan geliyor. CSout'a takarsam da sadece subwoofer'dan ses geliyor. Fakat Audio Inputs yazan yerler yerine jakları Lout, RSout ve CSout'a takarsam sesler geliyor gelmesine fakat center hoparlör olmadığı için ses bazen soldan, bazen sağdan geliyor. Bağlantılara göre konumlandırmama rağmen sesler bazen yer değiştiriyor.

Yeşil, siyah ve turuncu jak bağlantısı için elinde orijinal kendi kablosu varsa onu kullanman lazım, yoksa sadece yeşil jak ile bilgisayarda bulunan yeşil jaka direkt bağlayabilirsin, yani yeşilden yeşile. Kendi kablosu yoksa ya da arızalı olduğunu düşünüyorsan 3 tane ayrı ayrı AUX kablosu da kullananilirsin, yeşil jakı tek AUX kablo ile de başlayabilirsin, turuncu ve siyaha gerek yok.
Altta bulunan kırmızı ve beyaz jakların soketleri farklı olmalı, birisinin soketi uzun diğerinin kısa, elinde 4 hoparlör varsa, bir kırmızı ve bir beyaz olarak, doğru sesi alana kadar tek tek denemen gerekli. Bilgisayardan da Realtek Audio Console uygulamasından, ayarlara girip 4 kanallı ses çıkışı ya da stereo olarak ayarlayıp dene, ya da FxSound eko programı ile ekolayzer ayarı denersin.

Yeşil, siyah ve turuncu jak bağlantısı için elinde orijinal kendi kablosu varsa onu kullanman lazım, yoksa sadece yeşil jak ile bilgisayarda bulunan yeşil jaka direkt bağlayabilirsin, yani yeşilden yeşile. Kendi kablosu yoksa ya da arızalı olduğunu düşünüyorsan 3 tane ayrı ayrı AUX kablosu da kullananilirsin, yeşil jakı tek AUX kablo ile de başlayabilirsin, turuncu ve siyaha gerek yok.
Altta bulunan kırmızı ve beyaz jakların soketleri farklı olmalı, birisinin soketi uzun diğerinin kısa, elinde 4 hoparlör varsa, bir kırmızı ve bir beyaz olarak, doğru sesi alana kadar tek tek denemen gerekli. Bilgisayardan da Realtek Audio Console uygulamasından, ayarlara girip 4 kanallı ses çıkışı ya da stereo olarak ayarlayıp dene, ya da FxSound eko programı ile ekolayzer ayarı denersin.
Dediğinizden bir şey anlamadım çünkü ben de renkli kablolar yok. Daha açıklayıcı olma şansınız var mı?
D611B1C9-9625-4BBE-B5AF-DD6600860A4B.webp
ACEA0617-29DD-4A5C-9CFF-FCFB8AEF2B68.webp
665FA8BD-D5AF-4DB9-837A-EFB262BA836F.webp
54D5EE3D-0E69-4FD5-A57A-07883D4E4E1B.webp
78DBBD9C-6C6A-4961-8BE9-18105FB6F4DA.webp

Bu ekranda yapmam gereken ayar var mı?
1791230868551.webp

3 kabloyu birleştiren aparatın var, onunla kullanırsan PC'ye tek kablo ile bağlı olduğu için o zaman 5+1 değil de stereo olarak çalışır. Hepsinden ayrı ayrı ses almak istiyorsan 5+1 şeklinde kullanmak istiyorsan 3 ayrı jack kablo lazım sana. Ayrıca yazılım olarak anakartın kendi içindeki yazılımı kurmanı öneririm; bunda da belki doğru çalışır ama ben kendi yazılımını kullanmanı öneririm şahsen. Ayrıca yapay zekaya sorsan sana adım adım neyi nereye takman gerektiğini rahatlıkla söyler, zor değil o kadar.

Kabloları Creative Subwoofer üzerindeki AUDIO INPUTS kısmından bilgisayar kasanızın arkasındaki ses çıkışlarına şu sırayla bağlayın:
  • Yeşil Port (Front): Subwoofer'daki AUDIO INPUTS -> FRONT çıkışından, kasanızdaki L-Out (Line Out / Yeşil) portuna bağlayın.
  • Siyah Port (Rear): Subwoofer'daki AUDIO INPUTS -> REAR çıkışından, kasanızdaki RS-Out (Rear Speaker Out) portuna bağlayın.
  • Turuncu Port (Center/Subwoofer): Subwoofer'daki AUDIO INPUTS -> CENTER/SUBWOOFER çıkışından, kasanızdaki CS-Out (Center/Subwoofer Out) portuna bağlayın.
(Not: Kasadaki SS-Out portu 7.1 sistemlerdeki yan uydular içindir, 5.1 sistemde boş kalmalıdır.)

Adım adım açıklıyorum, öncelikle elinde, görselde paylaştığım gibi orijinal kendi 3 renk kablosunun olması gerekli. Bu kablonun iki tarafında uçları aynı, kullandığın sub kutusunda yeşil, siyah ve turuncu jak girişi var, bu kabloyu bilgisayara bağlamak için kullanman gerekli.

111111111.webp

fa4bc3e3-7197-4855-bcc9-a47f5a7ed531.webp

e618547d-177a-4941-ad18-8f2e25e75f0e.webp

Elinde bu kablo yoksa, senin kullandığın o 3'lü çevirici kablo bir işe yaramaz, ayrı ayrı 3 tane normal 3.5 mm standart AUX kablosu kullanman gerekli. Bir de şu var; 3 tane jakı kullanmak zorunda değilsin, ben tek yeşil jak ile kullanıyorum, o şekilde yeterli ses seviyesini veriyor.
Sub bağlantısını yapman için sana, renklerin anakart üzerinde ne anlama geldiğini gösteren görseli ekliyorum, yazılara göre bağlantıyı yaparsın. Sub bağlantısını yaptıktan sonra, diğer o iki küçük hoparlörün bağlantısını deneme yanılma yöntemi ile yaparsın.

d8a6038f-fdc0-4402-a165-5cc2b5626fdf.webp

Sub kutusuna bir tane iki ucu 3.5 mm jak olan AUX kablosu bağlayın, kablonun diğer ucunu, benim anakartta yeşil jak, yani sizde kırmızı jak oluyor. L-out kısmına bağlaman gerekli, diğerlerini bağlamadan çalışabiliyor, önce onu deneyip kontrol edin.

Senin bu elinde gösterdiğin, kablonun uçlarını biraz daha soyman gerekli, bu kablo tam temas etmediği zaman sesi tam vermiyor, kabloyu biraz daha soyup, ilet kısmı ikiye katlayıp kullanın. Kullandığın sub kutusunda 2 tane kırmızı, 2 tane beyaz jak girişi var, küçük hoparlörün sub kutusuna giren Jak'ın birisini, üst tarafta bulunun kırmızıya bağlaman gerekli, diğer hoparlörün Jak'ını da beyaz üst taraftaki Jak'a bağlaman gerekli, sonra ikisinin yerini değiştirip denersin, kırmızıdaki hoparlörü beyaza alırsın, beyazdakini kırmızıya alırsın, bütün lüçük hoparlörleri bu şekilde deneyerek doğru sesi bulursun. Bu sistemin sesi biraz kalın ve tok çıkar.

IMG_0730 (1).webp

IMG_0732.webp

Böyle taktığımda kabloları 4 hoparlörden sadece 2si çalışıyor. Yani eğer yanlış anlamadıysam 4 hoparlörün her birinden ayrı ayrı ses alabilmem için 2 ucu da jak olan ayrı Turuncu, siyah, yeşil kablo almam lazım. Bu kabloları hem anakarta hem de subwooferda renkli yerlere bağlamam lazım doğru mu?

4 hoparlörün her birinden ayrı ayrı ses alabilmem için 2 ucu da jak olan ayrı turuncu, siyah, yeşil kablo almam lazım.

Hayır sadece sub kutusunda bulunan front yazan, yani yani yeşil girişi, anakartındaki L-out, yani kırmızı Jak'a bağladığın zaman, tek bağlantı ile 4 hoparlöründe çalışabilir, sen sadece 4 küçük hoparlörü, sub üzerinde doğru jaklara takmaya çalış, o hoparlörler rastgele bağlayınca çalışmıyor, creativde böyle bir durum var, jak yuvalarını deneye deneye çalıştırman lazım, çalışmıyorsa başka bir durum vardır.

I turuncu, siyah, yeşil kablo almam lazım.

Evet orijinal kablo alman lazım, bu kablolar artık bulunumuyor, bu yüzden sürekli üzerine basa basa bildiğimiz AUX kablosu kullanabilirsin diyorum. 3 tane tek tek, ayrı ayrı kaliteli bir AUX kablosu kullanabilirsin. Sub bağlantısından sonra, küçük hoparlörlere geçersin, çalışmayan varsa arızalı olabilir, şu durum da var, çalışan 2 jak üzerinde bütün hoparlörleri test edebilirsin, hepsi çalışıyorsa 4'lü jak bağlantısını dediğim gibi yapman lazım, hepsi çalışana kadar yerlerini değiştirmen gerekli, başka yapacağın bir şey yok, hepsi bu kadar.

Son düzenleme:
Hayır sadece sub kutusunda bulunan front yazan, yani yani yeşil girişi, anakartındaki L-out, yani kırmızı Jak'a bağladığın zaman, tek bağlantı ile 4 hoparlöründe çalışabilir, sen sadece 4 küçük hoparlörü, sub üzerinde doğru jaklara takmaya çalış, o hoparlörler rastgele bağlayınca çalışmıyor, creativde böyle bir durum var, jak yuvalarını deneye deneye çalıştırman lazım, çalışmıyorsa başka bir durum vardır.

Evet orijinal kablo alman lazım, bu kablolar artık bulunumuyor, bu yüzden sürekli üzerine basa basa bildiğimiz AUX kablosu kullanabilirsin diyorum. 3 tane tek tek, ayrı ayrı kaliteli bir AUX kablosu kullanabilirsin. Sub bağlantısından sonra, küçük hoparlörlere geçersin, çalışmayan varsa arızalı olabilir, şu durum da var, çalışan 2 jak üzerinde bütün hoparlörleri test edebilirsin, hepsi çalışıyorsa 4'lü jak bağlantısını dediğm gibi yapman lazım, hepsi çalışana kadar yerlerini değiştirmen gerekli, başka yapacağın bir şey yok, hepsi bu kadar.
Önerdiğiniz bir kablo varsa alayım hocam.

Konumlandırmayı monitörün sağına 2 soluna 2 şekilde koyduğum için sizce dediğiniz gibi elimdeki kablolarla yetinip 4 hoparlörden ses aldığım sürece öyle mi kullanmalı mıyım? Çünkü arka hoparlörleri arkama koymayacağım için gerek var mı yani?

Önerdiğiniz bir kablo varsa alayım hocam.

Yakınında Vatan ya da MediaMarkt varsa, oradan bir tık kaliteli alabilirsin, raf görevlisi ile iade kısmını görüşün, 1 tane kablo işini görürse, diğer ikisini kullanmana gerek yok, ister iade edersin ister yedek olarak saklarsın. Amazon'ya da Hepsiburada'dan alabilirsin. AUX kablosu önerisi için konu açman gerekli, ben Syrox marka dandik üretim bir AUX ile deneme yaptım, zıcırtı olmadan gerekli performansı sağlıyor, seninde dikkat etmen gereken kısım bu, AUX ile bağladığında cızırtı var mı yok diyerek kontrol etmen gerekli.

Çünkü arka hoparlörleri arkama koymayacağım için gerek var mı yani?

Ben küçük hoparlörlerin 2 tanesini kullanıyorum, ses ve bas seviyesi benim için yeterli. Şu an çalıştırabiliyorsan sorun yok, 2 tane masanın üzerine, 2 tane masanın altına yere ya da monitör arkasına konumladırabilirsin, tercih senin.