kralsei

Çalışkan
Cihazım notebook. Bataryası öldükten sonra fişte kullanmaya başladım. Batarya çıkınca CMOS pili de güme gitti ve bulamıyorum. Cihazımda Crucial P3 500 GB NVMe SSD var ve 5 aydır kullanıyorum. 5 ay sonra SSD'nin sağlığı %98'e düşünce bazı şeylerden şüphelenmeye başladım. Regülatöre bağlı cihazımı kapattıktan sonra akımı keserek elektriğin boşa gitmesini engellemeye çalışıyordum, ancak bundan vazgeçeceğim. Windows'taki Hızlı Başlat özelliğinden dolayı akımı kesince SSD'nin zarar gördüğünü düşünmüştüm, ancak sadece akım kesmek yeterliymiş.

Sizin bir tavsiyeniz var mı? Bu sorun başka neyden kaynaklanıyor olabilir?

Gayet normal bir şey. CrystalDiskInfo ile verileri paylaşabilir misin
Güvenli olmayan kapanma değeri 379. Bu da açılıp kapanma döngülerinin neredeyse yarısı ediyor. Başlık değişmiş ancak anormal bulduğum durum bu. (CrystalDiskInfo değeri bozuk şekilde gösteriyor o yüzden oradan atamıyorum)

Benimkide 7 ayda %99 oldu eğer çok işlem yaptıysan olabilir
Bu şekilde paylaşayım

Dosya Ekleri

• 1746473986060.webp
    1746473986060.webp
    5,4 KB · Görüntüleme: 63
Son düzenleme:
Güvenli olmayan kapatma sayısı fazla, bu SSD için olumsuz bir şey. Örneğin ani elektrik kesintileri, sistem kapanmaları SSD'ye zarar verebilir. Onun dışında yazdığınız veri miktarına göre sağlık düşüşü gayet normal. Crucial P3 modelinde QLC NAND kullanılıyor, bu nedenle zaten üreticinin sunduğu yazma ömrü, yani TBW, düşük.

Sağlığın %0 olması da SSD'nin bozulacağı anlamına gelmiyor, TBW ömrünün kat kat üstüne çıkabilirsiniz. Yani şu an için endişe edecek bir durum yok, kullanmaya devam edebilirsiniz. Sadece ani kapanmaların önüne geçmeye çalışın.

Güvenli olmayan kapatma sayısı fazla, bu SSD için olumsuz bir şey. Örneğin ani elektrik kesintileri, sistem kapanmaları SSD'ye zarar verebilir. Onun dışında yazdığınız veri miktarına göre sağlık düşüşü gayet normal. Crucial P3 modelinde QLC NAND kullanılıyor, bu nedenle zaten üreticinin sunduğu yazma ömrü, yani TBW, düşük.

Sağlığın %0 olması da SSD'nin bozulacağı anlamına gelmiyor, TBW ömrünün kat kat üstüne çıkabilirsiniz. Yani şu an için endişe edecek bir durum yok, kullanmaya devam edebilirsiniz. Sadece ani kapanmaların önüne geçmeye çalışın.
Bilgisayar açıldığı sırada CMOS pili olmadığı için 3 kere kendini açıp kapıyor, bu güvensiz kapama olayının oradan kaynaklandığını düşünüyorum ve çözüm bilgisayara giden akımı mümkün olduğunca kesmemek ya da CMOS pili satın almak.

Teşekkür ederim