Çözüldü Custom RAM ayarları sonrası Windows takılıp donuyor, hiçbir şey yapılmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Jezoo

Becerikli

Bilgisayarımda EXPO açtığımda bilgisayar açılmadan kapanıyor, hiçbir şey yapamıyordum. Ayhan hocam sağ olsun RAM'ler için bana bir ayar önermişti, bugüne kadar kullandım fakat bugün o ayarlarla birlikte bilgisayarı açtığımda bilgisayar donuyor, hiçbir şey yapamıyorum. Fareyi istediğim gibi hareket ettiriyordum fakat hiçbir şekilde etkileşim alamıyorum.

@Ayhan Dönmez hocam tekrardan yardımcı olur musunuz?

Uygulamayı 1.35 sürümünde açtım fakat sağ taraftakiler görünmüyor ondan kaynaklı mı acaba?

Son düzenleme:
Çözüm
Attığım ZenTimings fotoğrafı açılmıyor galiba tekrardan atıyorum hocam.

@Jezoo Bu şekilde durum nedir, bir bakar mısın? Bank Refresh Mode Normal alınacak, Integrated Graphics kapatılacak. Memory Context Restore ve Power Down ayarları kapalı kalsın. Fast Boot Disabled, POST Delay Time 1s kalsın. SOC Voltage Manuel Mode 1.3 girin, VDDP 1.1, VDDG CCD/IOD 1050 mV girin. DRAM VDD-VDDQ 1.4 girin, VDDIO da 1.4 kalsın. Özet ekranı iletirseniz kontrol edeceğim. Nitro menüsüne geçiş yapın. Orada Nitro Enabled dedikten sonra Robust Enabled, RX-2, TX-3, Control Line-1, RX-TX Burst Length 1X-1X bırakın. UCLK=MCLK, FCLK=2000 kalsın. EXPO1 üzerine bunları uygulayın, başka ek ayara gerek yok ilk etapta.

Clear CMOS yapmam için ekran kartını sökmem gerekecek hocam şu an maalesef hiç müsait değilim başka bir yöntem var mıdır?

Clear CMOS yapmam için ekran kartını sökmem gerekecek hocam şu an maalesef hiç müsait değilim başka bir yöntem var mıdır?

Birebir Clear CMOS muadili bir yöntem yok, BIOS'tan Default ayarları yükleyip kaydedip çıkın. Sonrasında tekrar bakalım.

Birebir clear CMOS muadili bir yöntem yok, BIOS'tan default ayarları yükleyip kaydedip çıkın. Sonrasında tekrar bakalım.

Ayarladım hocam şu şekilde ayarlar değişti.

Sistem açıldı hocam fakat tekrar bir restart attığımda yapmayacağı anlamına gelmiyor bazen oluyor bazen olmuyor ne yapmamı önerirsiniz şu anda.

Dosya Ekleri

• IMG_20260405_150146.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 43

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-04-05 144410.webp
    84,3 KB · Görüntüleme: 37
Ayarladım hocam şu şekilde ayarlar değişti.

Sistem açıldı hocam fakat tekrar bir restart attığımda yapmayacağı anlamına gelmiyor bazen oluyor bazen olmuyor ne yapmamı önerirsiniz şu anda.

@X99 Bu Secure Boot muhabbetleri ile alakalı olmasın? Bir gözden geçirebilir misiniz?

Secure Boot ayarlarını kendim değiştirmiştim hocam other OS ve Custom seçiliydi ben UEFI ve standart yapmıştım.

@Jezoo Bu şekilde durum nedir, bir bakar mısın? Bank Refresh Mode Normal alınacak, Integrated Graphics kapatılacak. Memory Context Restore ve Power Down ayarları kapalı kalsın. Fast Boot Disabled, POST Delay Time 1s kalsın. SOC Voltage Manuel Mode 1.3 girin, VDDP 1.1, VDDG CCD/IOD 1050 mV girin. DRAM VDD-VDDQ 1.4 girin, VDDIO da 1.4 kalsın. Özet ekranı iletirseniz kontrol edeceğim. Nitro menüsüne geçiş yapın. Orada Nitro Enabled dedikten sonra Robust Enabled, RX-2, TX-3, Control Line-1, RX-TX Burst Length 1X-1X bırakın. UCLK=MCLK, FCLK=2000 kalsın. EXPO1 üzerine bunları uygulayın, başka ek ayara gerek yok ilk etapta.

Artı -1 Eksi
Çözüm

Hocam sırayla hepsini yapıyorum SoC voltageyi 1.3 yapacağım fakat nokta ekleyemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
@X99 bu Secure Boot muhabbetleri ile alakalı olmasın? Bir gözden geçirebilir misiniz?

Secure Boot ayarı yanlış olursa sistem reset atma işlerine girmiyor ASUS anakartta, direk siyah ekranda ya da açılış logosunda kalıyor CMOS yapmadan düzelmiyor. Secure Boot şu standart ayarda her türlü stabil olur; OS type Windows UEFI mode - boot mode UEFI olacak, CSM zaten mecbur kapalı olacak. Sorun 1:1 kısımları olabilir SoC mode 1.22 v DRAM 1.35'ten başlamak lazım. Şimdi son BIOS 3842 var aynı sorunu Reddit'te birisi yaşamış, BIOS güncellemeden sonra Memory training kendi kendine değişti ya da karıştı diyor. CMOS yapıp önceki BIOS sürümünde denenmeli mi yoksa bu şekilde ince ayar mı yapılmalı @Ayhan Dönmez.

Aynı anakart arkadaşımda var BIOS güncellemiş profile 1 de kullanıyor RAM'ler 5600 de, sıkıntı yok.

Ben de 1'de kullanıyordum, son BIOS güncellemesinden sonra bu sorunu yaşamaya başladım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…