Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Jezoo

Becerikli

Bilgisayarımda EXPO açtığımda bilgisayar açılmadan kapanıyor, hiçbir şey yapamıyordum. Ayhan hocam sağ olsun RAM'ler için bana bir ayar önermişti, bugüne kadar kullandım fakat bugün o ayarlarla birlikte bilgisayarı açtığımda bilgisayar donuyor, hiçbir şey yapamıyorum. Fareyi istediğim gibi hareket ettiriyordum fakat hiçbir şekilde etkileşim alamıyorum.

@Ayhan Dönmez hocam tekrardan yardımcı olur musunuz?

1775386243238.webp

Uygulamayı 1.35 sürümünde açtım fakat sağ taraftakiler görünmüyor ondan kaynaklı mı acaba?

Son düzenleme:
Çözüm
Attığım ZenTimings fotoğrafı açılmıyor galiba tekrardan atıyorum hocam.

1775391654104.webp

@Jezoo Bu şekilde durum nedir, bir bakar mısın? Bank Refresh Mode Normal alınacak, Integrated Graphics kapatılacak. Memory Context Restore ve Power Down ayarları kapalı kalsın. Fast Boot Disabled, POST Delay Time 1s kalsın. SOC Voltage Manuel Mode 1.3 girin, VDDP 1.1, VDDG CCD/IOD 1050 mV girin. DRAM VDD-VDDQ 1.4 girin, VDDIO da 1.4 kalsın. Özet ekranı iletirseniz kontrol edeceğim. Nitro menüsüne geçiş yapın. Orada Nitro Enabled dedikten sonra Robust Enabled, RX-2, TX-3, Control Line-1, RX-TX Burst Length 1X-1X bırakın. UCLK=MCLK, FCLK=2000 kalsın. EXPO1 üzerine bunları uygulayın, başka ek ayara gerek yok ilk etapta.

Bilgisayarımda EXPO açtığımda bilgisayar açılmadan kapanıyor, hiçbir şey yapamıyordum. Ayhan hocam sağ olsun RAM'ler için bana bir ayar önermişti, bugüne kadar kullandım fakat bugün o ayarlarla birlikte bilgisayarı açtığımda bilgisayar donuyor, hiçbir şey yapamıyorum. Fareyi istediğim gibi hareket ettiriyordum fakat hiçbir şekilde etkileşim alamıyorum.

Eki Görüntüle 238774

Uygulamayı 1.35 sürümünde açtım fakat sağ taraftakiler görünmüyor ondan kaynaklı mı acaba?

Müsait iken bakacağım. Modüller Micron muydu? Tekrardan iletirsen bakalım. Arka planda Anti-Cheat, FACEIT AC gibi yazılımlar varsa Zen açılamıyor. Onları kapatıp bu atacağım son sürümden iletin:

@Jezoo Micron için kalıcı bir çözüm yok, ayarlar sonrası sorun kısmen çözülse de sonrasında tekrardan zuhur edebilir. Uzun teste almanız lazım, test kısmını size önermiş miydik?

Özellikle yeni AGESA'da AMD Train algoritmasını değiştirdi, Intel gibi Train ediyor artık. Bu sebeple Micron modüllerde kalıcı bir çözüm olmayabilir, uzun teste alıp bakmak lazım.

@SHERLOCKED Micron için ayarları iletebilir misin? D-die mıydı sendeki modüller?

Eki Görüntüle 238774

Bilgisayarındaki bu donma sorunu muhtemelen bellek kontrolcüsünün mevcut ayarlarda artık kararlı çalışmamasından kaynaklanıyor. Farenin hareket etmesi ama sistemin tepki vermemesi tipik bir RAM/voltaj dengesizliği belirtisidir.

Öncelikle BIOS sürümünün güncel olup olmadığını kontrol etmeni öneririm, güncel değilse mutlaka güncellemelisin. Eğer sorun devam ederse BIOS üzerinden EXPO’yu kapatıp sistemi bir kez yeniden başlat. Sonrasında daha önce kullandığın EXPO değerinin bir tık altındaki frekansı seçerek sistemi tekrar gözlemle.

Eğer bu yöntemler de işe yaramazsa, donanımsal bir arıza olup olmadığını anlamak için Memtest86 testi yapmanı istiyorum. Testte hata çıkarsa donanım tarafına odaklanmak gerekecektir.

Hocam şu an uygulamayı açabildim tam detayları sizlere yazıyorum bir de şunu söylemek istiyorum EXPO kapalı iken bile bu durumu yaşadım sorunun ekran kartının sürücükerinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum şu an sürücüleri silip yüklüyorum tam detaylı ZenTimings fotoğrafını buraya bırakıyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20260405_144415.webp
    IMG_20260405_144415.webp
    4,1 MB · Görüntüleme: 33
Bana önceden önerdiğiniz ayarlarları da atıyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20260330_130458.webp
    IMG_20260330_130458.webp
    3,4 MB · Görüntüleme: 23
  • IMG_20260330_130503.webp
    IMG_20260330_130503.webp
    3,5 MB · Görüntüleme: 21
  • Screenshot_2026-03-30-14-01-47-085_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2026-03-30-14-01-47-085_com.android.chrome.webp
    718,9 KB · Görüntüleme: 19
Hocam şu an uygulamayı açabildim tam detayları sizlere yazıyorum bir de şunu söylemek istiyorum EXPO kapalı iken bile bu durumu yaşadım sorunun ekran kartının sürücükerinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum şu an sürücüleri silip yüklüyorum tam detaylı ZenTimings fotoğrafını buraya bırakıyorum.

EXPO kapalı bile Mixed Train ediyor artık, Mixed Train algoritması Micron ile çelişiyor. AMD bunu düzeltmesi lazım. Normal Mode'a alıp denedin mi? Dahili grafik kapalı kalmalı bir de, APU Driver vs. kurduysanız silin. Revo Uninstaller Portable sürüm ile Advanced Scan ile taratarak kalıntısız silebilirsin. @Jezoo NVIDIA için DDU ile güvenli modda halletmen uygun.

Düz EXPO açtığımda ya bilgisayar donuyor ya da siyah ekran yiyordum.

EXPO kapalı bile mixed train ediyor artık, mixed train algoritması Micron ile çelişiyor. AMD bunu düzeltmesi lazım. Normal Mode'a alıp denedin mi? Dahili grafik kapalı kalmalı bir de, APU driver vs. kurduysanız silin. Revo Uninstaller portable sürüm ile Advanced scan ile taratarak kalıntısız silebilirsin. @Jezoo NVIDIA için DDU ile güvenli modda halletmen uygun.

APU driver değil de hocam chipset sürücleri kurmuştum eğer bana şu an bir EXPO ayarı önerebilirseniz hepsini ayarlayıp size dönüş yapabilirim.

APU driver değil de hocam chipset sürücleri kurmuştum eğer bana şu an bir EXPO ayarı önerebilirseniz hepsini ayarlayıp size dönüş yapabilirim.

Önereceğim. BIOS günceldi sanırım. Clear CMOS işlemi uyguladınız mı CLRTC pinlerden şimdiye dek? PC kapalıyken bir bu adımı da gerçekleştirin, anakart CMOS Reset görsün bir kere. CLRTC pinlere 10-15 saniye yıldız tornavida dokunman yeterli arasına. PC tercihen fişten çekili ya da Power Switch 0 konuma alın. Kasa Power tuşu 10 saniye basılı tutabilirsin ekstra bu işlemden sonra, tercihen.

1775390240568.webp

Şu iki pinden Clear CMOS işlemi gerçekleştirirsen iyi olur. @Jezoo Dediğim adımlara dikkat edin, anakarta batırmayın. 6 Layer mATX, bir de veri yolları vs. var. PCB hazzetmez. 2 pin arasına 10-15 saniye yıldız dokunun PC kapalıyken.

Artı -1 Eksi