Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Jezoo 8

Uzman

Bilgisayarımda EXPO açtığımda bilgisayar açılmadan kapanıyor, hiçbir şey yapamıyordum. Ayhan hocam sağ olsun RAM'ler için bana bir ayar önermişti, bugüne kadar kullandım fakat bugün o ayarlarla birlikte bilgisayarı açtığımda bilgisayar donuyor, hiçbir şey yapamıyorum. Fareyi istediğim gibi hareket ettiriyordum fakat hiçbir şekilde etkileşim alamıyorum.

@Ayhan Dönmez hocam tekrardan yardımcı olur musunuz?

1775386243238.webp

Uygulamayı 1.35 sürümünde açtım fakat sağ taraftakiler görünmüyor ondan kaynaklı mı acaba?

Son düzenleme:
Çözüm
Attığım ZenTimings fotoğrafı açılmıyor galiba tekrardan atıyorum hocam.

1775391654104.webp

@Jezoo Bu şekilde durum nedir, bir bakar mısın? Bank Refresh Mode Normal alınacak, Integrated Graphics kapatılacak. Memory Context Restore ve Power Down ayarları kapalı kalsın. Fast Boot Disabled, POST Delay Time 1s kalsın. SOC Voltage Manuel Mode 1.3 girin, VDDP 1.1, VDDG CCD/IOD 1050 mV girin. DRAM VDD-VDDQ 1.4 girin, VDDIO da 1.4 kalsın. Özet ekranı iletirseniz kontrol edeceğim. Nitro menüsüne geçiş yapın. Orada Nitro Enabled dedikten sonra Robust Enabled, RX-2, TX-3, Control Line-1, RX-TX Burst Length 1X-1X bırakın. UCLK=MCLK, FCLK=2000 kalsın. EXPO1 üzerine bunları uygulayın, başka ek ayara gerek yok ilk etapta.
Büyük ihtimal RAM kaynaklı, stabil çalışmadığı sürece takılma, donma görüntünün gidip gelmesi kaçınılmaz, ekran kartından şüphe ediyorsan başka kart ile denemeden bilemeyiz.

Eğer sorunu belli tehşis ederse şunu açıklamak istiyorum.

Siyah ekran yediğimde herhangi bir müzik veya oyun açık ise sesleri gelmeye devam ediyor.

Klavye ile mouse kesinlikle işlevini yitiriyor hiçbir şey yapamıyorum.

Telefonumda PC remote uygulaması kurulu bilgisayar açıkken istediğim gibi uzaktan bağlantı kurabiliyırum siyah ekran yediğimde uygulamadan kesinlikle bağlanamıyorum.

Eğer sorunu belli tehşis ederse şunu açıklamak istiyorum.

Siyah ekran yediğimde herhangi bir müzik veya oyun açık ise sesleri gelmeye devam ediyor.

Klavye ile mouse kesinlikle işlevini yitiriyor hiçbir şey yapamıyorum.

Telefonumda PC remote uygulaması kurulu bilgisayar açıkken istediğim gibi uzaktan bağlantı kurabiliyırum siyah ekran yediğimde uygulamadan kesinlikle bağlanamıyorum.

@Jezoo Dediğim gibi, 1x16 Single Channel denemeniz lazım kalıcı çözüm için. Benim önerdiğim geçici çözümler, tekrar tekrar uygularsan yine sorun olmaz örneğin. Micron stabil kalamıyor uzun vade, AM5'te son tercih. 1x16 kullanırsan sorun düzelebilir. Ekran kartı değil, Micron kaynaklı sendeki sıkıntı %90. @STama 'ya da ekran kartı dendi, sorun MSI anakart çıktı. Ekran kartı en son şüphelenilecek parça bu tarz sorunlarda.

RAM'ler Micron yani, bas bas bağırıyor. Anakart giriş seviyesi, çok fazla düşünmeye gerek yok. A1 slotta, ilk RAM slotunda yani tek slot deneyin. 2. slot boşa düşsün, BIOS güncelleyin. BIOS ayarları gerekirse yine uygularız. Micron Manuel ayar yemiyor ama, Hynix olsa bunları zaten yaşamayacaktın. B650M-R Micron ile hep problematik oldu şimdiye kadar, olmaya da devam edecek. Giriş seviye kartlara Hynix harici modül takılmaz.

@Jezoo CLRTC pinlerden Clear CMOS işlemi gerçekleştirin. Onu daha önce size anlatmıştım nasıl yapıldığı ile alakalı. 15 saniye yıldız tornavida dokunun bu 2 pin arasına, Power Switch 0 konumda olacak.

Son düzenleme:
@Jezoo dediğim gibi, 1x16 Single channel denemeniz lazım kalıcı çözüm için. Benim önerdiğim geçici çözümler, tekrar tekrar uygularsan yine sorun olmaz örneğin. Micron stabil kalamıyor uzun vade, AM5'te son tercih. 1x16 kullanırsan sorun düzelebilir. Ekran kartı değil, Micron kaynaklı sendeki sıkıntı %90. @STama'ya da ekran kartı dendi, sorun MSI anakart çıktı. Ekran kartı en son şüphelenilecek parça bu tarz sorunlarda.

RAM'ler Micron yani, bas bas bağırıyor. Anakart giriş seviyesi, çok fazla düşünmeye gerek yok. A1 slotta, ilk RAM slotunda yani tek slot deneyin. 2. slot boşa düşsün, BIOS güncelleyin. BIOS ayarları gerekirse yine uygularız. Micron manuel ayar yemiyor ama, Hynix olsa bunları zaten yaşamayacaktın. B650M-R Micron ile hep problematik oldu şimdiye kadar, olmaya da devam edecek. Giriş seviye kartlara Hynix harici modül takılmaz.

@Jezoo clrtc pinlerden clear CMOS işlemi gerçekleştirin. Onu daha önce size anlatmıştım nasıl yapıldığı ile alakalı. 15 saniye yıldız tornavida dokunun bu 2 pin arasına, Power Switch 0 konumda olacak.

Ne demek istediğinizi anlıyorum hocam en kısa sürece RAM'lerimi değiştireceğim.
Clear CMOS yapıp verdiğiniz ayarları tekrardan yaptım şu anlık bir sorun yok ama dediğiniz gibi ne olacağı belli olmuyor kimi oyuna girdiğimde siyah ekran yiyorum kimi zaman Windows boot attığında donuyor hiçbir şey yapamıyorum.

Şimdiye kadar ekran kartımdan şüphelenmiştim şimdi sorun kesinleşti tekrardan yardımlarınız için sağ olun hocam siz olmasaydınız ne yapardım bilemiyorum :D

Ne demek istediğinizi anlıyorum hocam en kısa sürece RAM'lerimi değiştireceğim.
Clear CMOS yapıp verdiğiniz ayarları tekrardan yaptım şu anlık bir sorun yok ama dediğiniz gibi ne olacağı belli olmuyor kimi oyuna girdiğimde siyah ekran yiyorum kimi zaman Windows boot attığında donuyor hiçbir şey yapamıyorum.

Şimdiye kadar ekran kartımdan şüphelenmiştim şimdi sorun kesinleşti tekrardan yardımlarınız için sağ olun hocam siz olmasaydınız ne yapardım bilemiyorum :D

Ekran kartı sorun değil, Micron çöpünden kurtulmanız lazım. Ya da 1x16 kullanın idareten. 2-3 haftada bir Clear CMOS ve ayarları baştan girin. BIOS Default almak yetmez, Clear CMOS daha iyi. Tornavidalı olandan söz ediyorum. Ya da şu aparatı CLRTC pinlere takın, Clear CMOS Button olarak kullanın.

Merhaba hocam bir konu hakkında danışacaktım giriş seviyesi anakartlar Micron'da sorun çıkarttığı ile alakalı bir mesajınız vardı bende de Micron RAM'ler olduğu için malum piyasalardan dolayı RAM'ler şu anda çok pahalı daha üst segment bir anakart almak bu problemi çözer mi yoksa AM5 sistemlerde Hynix şart mı?

Merhaba hocam bir konu hakkında danışacaktım giriş seviyesi anakartlar Micron'da sorun çıkarttığı ile alakalı bir mesajınız vardı bende de Micron RAM'ler olduğu için malum piyasalardan dolayı RAM'ler şu anda çok pahalı daha üst segment bir anakart almak bu problemi çözer mi yoksa AM5 sistemlerde Hynix şart mı?

Şart, Micron ile sıkıntı yaşarsın herhangi bir kartta. Giriş seviye kartlar daha problematik, üst segment kartlar tolere edebiliyor. Şu an için 1x16 ya da sorun nasıl çözüldü ise, o şekilde idare edin. 1x16 6000 CL30 almak zorundasınız AM5'te. Hiç sıkıntı çekmemek adına. Diğer seçenek 6000 CL36 Samsung B-die olur. Hynix harici bulaşmayın, çıkacak sorunlar ile siz uğraşamazsınız. Para boşa gidiyor.

Şart, Micron ile sıkıntı yaşarsın herhangi bir kartta. Giriş seviye kartlar daha problematik, üst segment kartlar tolere edebiliyor. Şu an için 1x16 ya da sorun nasıl çözüldü ise, o şekilde idare edin. 1x16 6000 CL30 almak zorundasınız AM5'te. Hiç sıkıntı çekmemek adına. Diğer seçenek 6000 CL36 Samsung b-die olur. Hynix harici bulaşmayın, çıkacak sorunlar ile siz uğraşamazsınız. Para boşa gidiyor.

Şu anda bana önereceğiniz en iyi RAM hangisidir hocam ben çiplerini göremiyorum da.

Hocam bugün tek kanal kullanmama rağmen siyah ekran sorunu yaşadım ve bilgisayarı açtığımda hiçbir şey ile tepkimeye giremediğimi gördüm Dual kanal da da bu oluyor dünden beri uğraşıyorum kafayı yememe az kaldı artık kapatıp açmaktan SSD'yi mi bozdum anakartta mı sorun var RAM'lerde mi hiçbir şey anlamadım şu anda bilgisayarımı kullanamıyorum yeni RAM'leri alsam yine karşılaşacağım gibi bir tereddütteyim çünkü tüm parçalar şüphe veriyor artık.

Hocam bugün tek kanal kullanmama rağmen siyah ekran sorunu yaşadım ve bilgisayarı açtığımda hiçbir şey ile tepkimeye giremediğimi gördüm Dual kanal da da bu oluyor dünden beri uğraşıyorum kafayı yememe az kaldı artık kapatıp açmaktan SSD'yi mi bozdum anakartta mı sorun var RAM'lerde mi hiçbir şey anlamadım şu anda bilgisayarımı kullanamıyorum yeni RAM'leri alsam yine karşılaşacağım gibi bir tereddütteyim çünkü tüm parçalar şüphe veriyor artık.

Hynix 1x16 ile deneyin, düzelmesi gerekli. Anakart B850M-K öneririm bir de. Bu iki parçayı düşünün. Kalıcı çözüm olacaktır sizde.

Micron ile uğraşıp vaktinize yazık etmeyin.