RX 7800 XT ekran kartı kullanıyorum. Sistemde önceden harici ekran kartımdan görüntü alıyordum. Kasayı değiştirdikten sonra dahili grafik birimi kullanılıyor ve kullanımda dalgalanmalar oluyor. Dahili grafik birimi kullanımı %99 olup düşüyor, kendi kendine yükselip iniyor ve VRAM hatası alıyorum.
Sorununuzu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1.
Bağlantıları Kontrol Edin:
- Ekran kartının anakarta ve güç kaynağına düzgün bir şekilde bağlandığından emin olun.
- Ekran kablosunun doğru portta (harici ekran kartı) takılı olduğuna dikkat edin.
2.
BIOS Ayarlarını Gözden Geçirin:
- Bilgisayarınızı açarken BIOS'a girmek için gerekli tuşa (genellikle Del, F2 veya F10) basın.
- BIOS’ta "Integrated Graphics" veya "IGD" ayarlarını bulun ve "Auto" veya "Disable" olarak ayarlayın. Harici grafik kartını öncelikli hale getirin.
3.
Sürücüleri Güncelleyin:
- Harici ekran kartınız için en son sürücüleri AMD’nin resmi web sitesinden indirin ve kurun.
- Eski bir sürücü varsa bunu tamamen kaldırın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın, ardından yeni sürücüyü yükleyin.
4.
Windows'ı Güncelleyin:
- Windows güncellemelerinin eksik olup olmadığını kontrol edin ve gerekli tüm güncellemeleri yapın.
5.
Görsel Ayarları Kontrol Edin:
- Ekran çözünürlüğünün ve yenileme hızının doğru ayarlandığından emin olun.
- Ekran, Windows ayarlarında harici ekran kartını kullandığından emin olun.
6.
Enerji Ayarlarını Kontrol Edin:
- Windows’taki enerji ayarlarını "Yüksek Performans" olarak değiştirin.
7.
VRAM Hatasını Kontrol Edin:
- Ekran kartının VRAM testini yapmak için bir üçüncü taraf uygulama kullanın (örneğin, FurMark veya Heaven Benchmark).
- Eğer hata devam ederse, ekran kartını farklı bir sistemde test edin.
8.
Fiziksel Kontroller:
- Ekran kartının soğutmasının düzgün çalıştığını ve fanların temiz olduğunu kontrol edin. Aşırı ısınma, dalgalanmalara neden olabilir.
- Kasa içindeki bağlantıların ve kabloların gerekli şekilde düzenlendiğinden emin olun.
9.
Yeniden Başlatma ve Deneme:
- Tüm bu adımları uyguladıktan sonra sisteminizi yeniden başlatın ve performansı kontrol edin.
Eğer sorun devam ederse, daha fazla yardım almak için ekran kartının markası ve modeli hakkında bilgi verin.