Lara Croft
Uzman
Böyle bir devre yapacağım, sizce nasıl olur? Ne eksiklikler var? Sadece bundan tam DC akım alabilmem için kondansatör sonrasına bir entegre bağlamam gerekiyormuş.
Bunu elektrahan diye bir kanaldan gördüm ve aradaki farklar o 37 volt yapıp 63 volt toplamda 8800uf kondansatör kullandı. Ben ise 24 voltluk yapıp 35 volt toplamda 13200 uf kondansatör kullanıcam. Ve o girişe dimmer koyup voltajı oradan ayarlamak yerine sekonderin çıkışına xl4056 diye bir voltaj düşürücü kullandı. Benim açımdan primere dimmer takmak daha mantıklı. Ve sizin söylediğinize gelirsek 24 volt 10 amper trafolar 1K bandında dolaşıyor. Çok pahalı.100 Hz'de 10A cektiginde 13,2K uF kondansator uzerinde yaklasik 7V dalgalanma gorulur. Bu da hedef voltaja gore cok buyuk bir deger. Lineer guc kaynaklarinda yuksek akimda duzgun gerilim elde etmek cok zor is, cok pahali ve verimsiz.
Bununla ugrasmak yerine 24V / 10A LED trafosu almalisin. SMPS'lerde verim cok yuksektir. Istersen SMPS'i ayarli guc kaynagina cevirme videolarini izleyerek kendin ayarli hale getirirsin, istersen de cikisina XL4016 baglayip ayarli hale getirirsin.
Dimmer voltaji degistirmez dostum, kirpar. Elindeki DT-830D ile bunu goremezsin. Ne oldugunu anlaman icin osiloskopla bakman lazim. Su videoyu izle, bu yontemle DC guc kaynagi yapilamayacagini gorursun zaten.Sonuçta çıkışta ki voltaj değişiyor mu değişiyor. Eve gidince video atarim, şuan internetim yetmiyor.
Dimmer voltaji degistirmez dostum, kirpar. Elindeki DT-830D ile bunu goremezsin. Ne oldugunu anlaman icin osiloskopla bakman lazim. Su videoyu izle, bu yontemle DC guc kaynagi yapilamayacagini gorursun zaten.
Kondansatörleri hemen mi değiştirmek zorundayım? Bir daha bunları aldığım dükkana gitmem 2-3 haftamı alabilir. Şuanlık kullansam sorun olur mu?En az 50V'luk kullanmalisin. Hemen ariza yapmaz ama omru cok kisa olacaktir. Kisa devrede o kadar akim cekmez. XL4016'nin kendi kisa devre korumasi ve akim limitlemesi var zaten. En fazla 8A, fanla sogutursan belki 10A alabilirsin. Kisa devre etsen de fazlasini vermez devre, akimi keser. Cam sigorta atmadan once devre akimi kesmis olur.