Lara Croft

Uzman
Mikrodalga trafom ile maksimum 30 Volt'a kadar çıkan, 5 volt değişen bir güç kaynağı yapmak istiyorum. Sistemi yapmadan önce şemasını çizdim.

sistem.webp

Nötr'e sigorta koydum çünkü her faza sigorta koyamam ve kullanacağım anahtarlar 16 amperlik olacağı için yüksek amper, anahtarları anında puf eder ve yüksek voltajla beraber biraz da akım olduğu için 30 volt kısa devrede ortalık savaş alanına döner. 5 ya da 10 volt kısa devre çok kötü olmaz. O yüzden 16 amperlik sigorta koydum. Mesela 1. anahtarı açınca devrede 5 volt olacak, 1. anahtarı kapatıp 3. anahtarı açınca devrede 15 volt olacak, sistem bu şekilde işliyor. Birden fazla anahtar açık olursa faz faza kısa devre olacağını düşünüyorum.

6 bobini ise yıldız bağlayarak ortak bir nötr oluşturdum. Ve ek olarak da ortak faz ve nötr kablolarına 35 amper masa tipi köprü diyot koyup DC'ye çevirmeyi düşünüyorum. Diyotu, sigortadan sonrasına bağlayacağım. Ve yine dediğim gibi herhangi bir kısa devrede diyotuda patlatacaktır. Bu trafo çok yüksek amper verebiliyor. 30 Volt'ta 200 amper ve üzeri verebildiğini düşünüyorum çünkü 2-3 volt arası kısa devrede 800 amper veriyor. İşte bu yüzden 30 voltta çarpınca ölümcül olabileceğini düşünüyorum. Bobinleri ise 1Mm'lik emaye bobin teli ile 5 tur sarmayı düşünüyorum çünkü 5 volt değiştirmesi gerek. Sizin düşünceleriniz nelerdir? Sistem sizce nasıl çalışır?

Bu sistem için daha az amper verip daha güvenli olan lineer trafolar var ama primerleri ve sekonderleri aynı nüve üzerine oldukları için 6 bobin sarmak için sekonderi keserken yanlışlıkla primeride kesebilirim.

Görsele biraz daha baktım ve sanırım görsel oluşturmuşum. Bobinleri seri bağlamam gerekiyor galiba. Görseli bir daha oluşturup hemen göstereceğim.

Evet, daha yeni fark ettim. İlk görselde 1. anahtarı kapatıp 6. anahtarı açsam bile 5 volt olacak çünkü bobinler yıldız bağlı.
Şimdi ise bu görselin doğru olduğunu düşünüyorum.
sistem.webp

Tam olarak yapmak istediğim sistem bu.
sistem.webp

Hatalar aklıma geldikçe geliyor, sinirim bozuluyor. Eğer birden fazla anahtar açarsam faz faza kısa devre olur ve sigorta atmaz çünkü sigorta nötr hattı üzerinde. Sigorta sadece diyotu koruyor. Diğer türlü ise her faza sigorta koymak gerekir ve buda 6 sigorta yapar. Hiç olacak iş değil. Aslında bir tane 6 kademeli monofaze pako şalter bütün işi çözebilir ama buda çok pahalı.

Son düzenleme:
Mikrodalga trafom ile maksimum 30 Volt'a kadar çıkan, 5 volt değişen bir güç kaynağı yapmak istiyorum. Sistemi yapmadan önce şemasını çizdim.

Eki Görüntüle 138455

Nötr'e sigorta koydum çünkü her faza sigorta koyamam ve kullanacağım anahtarlar 16 amperlik olacağı için yüksek amper, anahtarları anında puf eder ve yüksek voltajla beraber biraz da akım olduğu için 30 volt kısa devrede ortalık savaş alanına döner. 5 ya da 10 volt kısa devre çok kötü olmaz. O yüzden 16 amperlik sigorta koydum. Mesela 1. anahtarı açınca devrede 5 volt olacak, 1. anahtarı kapatıp 3. anahtarı açınca devrede 15 volt olacak, sistem bu şekilde işliyor. Birden fazla anahtar açık olursa faz faza kısa devre olacağını düşünüyorum.

6 bobini ise yıldız bağlayarak ortak bir nötr oluşturdum. Ve ek olarak da ortak faz ve nötr kablolarına 35 amper masa tipi köprü diyot koyup DC'ye çevirmeyi düşünüyorum. Diyotu, sigortadan sonrasına bağlayacağım. Ve yine dediğim gibi herhangi bir kısa devrede diyotuda patlatacaktır. Bu trafo çok yüksek amper verebiliyor. 30 Volt'ta 200 amper ve üzeri verebildiğini düşünüyorum çünkü 2-3 volt arası kısa devrede 800 amper veriyor. İşte bu yüzden 30 voltta çarpınca ölümcül olabileceğini düşünüyorum. Bobinleri ise 1Mm'lik emaye bobin teli ile 5 tur sarmayı düşünüyorum çünkü 5 volt değiştirmesi gerek. Sizin düşünceleriniz nelerdir? Sistem sizce nasıl çalışır?

Bu sistem için daha az amper verip daha güvenli olan lineer trafolar var ama primerleri ve sekonderleri aynı nüve üzerine oldukları için 6 bobin sarmak için sekonderi keserken yanlışlıkla primeride kesebilirim.

Görsele biraz daha baktım ve sanırım görsel oluşturmuşum. Bobinleri seri bağlamam gerekiyor galiba. Görseli bir daha oluşturup hemen göstereceğim.

Evet, daha yeni fark ettim. İlk görselde 1. anahtarı kapatıp 6. anahtarı açsam bile 5 volt olacak çünkü bobinler yıldız bağlı.
Şimdi ise bu görselin doğru olduğunu düşünüyorum.
Eki Görüntüle 138486

Tam olarak yapmak istediğim sistem bu.
Eki Görüntüle 138496

Hatalar aklıma geldikçe geliyor, sinirim bozuluyor. Eğer birden fazla anahtar açarsam faz faza kısa devre olur ve sigorta atmaz çünkü sigorta nötr hattı üzerinde. Sigorta sadece diyotu koruyor. Diğer türlü ise her faza sigorta koymak gerekir ve buda 6 sigorta yapar. Hiç olacak iş değil. Aslında bir tane 6 kademeli monofaze pako şalter bütün işi çözebilir ama buda çok pahalı.
Bu projede, 30V’a kadar çıkan bir güç kaynağı yapmayı hedefliyorsunuz, ancak kaçak akım ve aşırı yük durumlarına karşı önlemler almak önemlidir. İşte bu tasarımı geliştirmenize yardımcı olabilecek bazı öneriler:

Güç Kaynağı Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar​

1. Sigorta Düzeni:
- Her bir voltaj kademesinin ayrı sigorta ile korunması gerekli. Alternatif olarak, tek bir sigorta ile tüm sistemin korunmasını sağlamanın yolu, uygun akıma sahip bir ana sigorta kullanmaktır.

2. Anahtar Seçimi:
- Her bir anahtarın, sırayla yalnızca bir voltaj seviyesini açık tutacak şekilde tasarlanması iyi bir uygulamadır. Bu sayede, birden fazla anahtarın açılmasıyla meydana gelebilecek kısa devre durumunu önleyebilirsiniz.

3. Köprü Diyot Kullanımı:
- 35A masa tipi köprü diyot kullanımı, çıkış voltajlarının düzleştirilmesi ve aşırı yük potansiyelinin azaltılması için önemlidir. Bu düzenlemenin doğru yapılması, sisteminizin güvenliği açısından kritik.

4. Yük Kapasitesi:
- Her voltaj çıkışı için uygun hale getirebileceğiniz bir yük kapasitesi belirleyin. Bu, ilk tasarımdan çok daha güvenli bir yapı oluşturacaktır.

5. Geri Akım Önleyici Önlemler:
- Her anahtarın çıkışında, geri akımın önlenmesi için diyot kullanımı önerilir. Bu, diğer kademelerin çalışmasını etkilemeden, ihtiyaç duyduğunuz voltajı elde etmenize yardımcı olabilir.

6. Kaplama ve İzolasyon:
- Devre montajı sırasında tüm bağlantı noktalarının iyi bir şekilde izole edilmesi gerektiğinden emin olun. Kaynak bağlantılarını güvenli bir şekilde kaplayarak kısa devre riskini azaltabilirsiniz.

Yapılandırma Adımları​

1. Devre Şemasını Gözden Geçirin:
- Özellikle anahtarların bağlantı düzenlerini kontrol edin. Her voltaj için ayrı anahtarlar oluşturun.

2. Sigorta ve Diyotları Yerleştirin:
- Her bir voltaj seviyesinin çıkışında uygun sigorta ve köprü diyotu yerleştirerek güvenliği artırın.

3. Anahtar Devrelerini Test Edin:
- Tüm anahtarların bağımsız olarak çalıştığını ve yalnızca tek bir anahtarın açık olmasını sağlamaya yönelik testler yapın.

4. Son Kontroller:
- Devreyi beslemeden önce bağlantıları tekrar kontrol edin ve kısa devre yapabilecek unsurları ortadan kaldırın.

Bu adımları takip ederek, daha güvenli ve işlevsel bir güç kaynağı tasarımı yapabilirsiniz. Eğer daha fazla detaya ihtiyaç duyarsanız, spesifik bileşenler veya devre tasarımı hakkında daha fazla bilgi isteyebilirsiniz.

teoride bakınca neden olmasın dense de, uygulamada sorun bir yöntem.
anahtarlarla bobin miktarını değiştirmek yerine bobin kısmını sabit bırakın. orası hep sabit bir gerilim versin.
voltaj regülasyonunu trafodan sonra, doğrultmadan sonra, halledin.
Yani standart uygulama.
Aslında en temizi, bu gibi şeylerle vakit kaybetmeden hazır bir ayarlı güç kaynağı almaktır.