Tartışmanın RAM'den işlemciye geçmesi... Fanboylarla uğraşamazsın. Ben sadece elinde halihazırda ya da uyguna RAM'i kapatmak isteyenler için AM4 platformundaki satılan işlemcilerin gereksiz pahalı ve yetersiz olduğunu belirttim. X3D işlemcileri karaborsaya düşmüş durumda. Şu an güncel olarak DDR4 toplamak isteyenler için LGA 1700 avantajlı dedim. Kendisi AM5 ve DDR5 alsınlar ya da eski giriş segment AM4'le takılsınlar lafına getirdi. Günün sonunda iş bütçede bitiyor. Empati şart.

Ben basit bir adamım, BIOS'tan XMP açar bırakırım.
14900K ve 9950X3D muhabbetini ilk açanın @CRT_User olduğunu mesajlardan görebilirsin. Bu denli ulu orta gruplaşmanın anlamı yok 😉

İşlemci gücü düşük çözünürlükte test edilir.
İşlemci gücü düşük çözünürlükte test edilir diye bir kural yok bu arada. 1080p, GPU darboğazını azaltıp işlemciler arasındaki farkı daha rahat görmek için kullanılan bir test senaryosu sadece. 1080p Ultra'da zaten GPU yükü arttığı için CPU farkı da bir miktar kapanabilir.

Ben 1080p Ultra testini de attım zaten. Ama sadece 1080p'ye bakıp işlemci gücü budur demek yerine 2K ve 4K sonuçlarına da bakmak lazım. Fark çözünürlük yükseldikçe nasıl değişiyor, asıl önemli olan o..

İstediği kadar AM5’in en tepe işlemcisiyle 2022’de çıkmış bir işlemciyi karşılaştırsın, 1080p Ultra, 2K ve 4K testlerine baktığında aradaki farkın hâlâ birbirine oldukça yakın olduğunu görüyorsun. Hatta render gibi iş yüklerinde LGA1700 tarafı bazı testlerde daha iyi bile olabiliyor.

Muhtemelen standart AM5 kullananların büyük çoğunluğu 8/16 çekirdekli işlemciler kullanıyor. 14900K’nın fiyatı 5800X3D seviyesindeyken ona bazı iş yüklerinde 3-5 kat fark attığını ise nedense anlatamıyorsun. :D
Benim için mesela önemli olan local LLM'dir yapay zekadır. Bunun için de RAM veri yollarının hızına bakarım, ben özellikle RAM teknolojisi için. Çünkü VRAM'den artan kısım RAM'e düşüyor, bundan dolayı da token hızı düşüyor. İster DDR4 ister 5 olsun.

14900K ve 9950X3D muhabbetini ilk açanın @CRT_User olduğunu mesajlardan görebilirsin. Bu denli ulu orta gruplaşmanın anlamı yok 😉
Siz LGA1700 öveceğinize DDR5 platformuna geçin demiyor muydunuz? Ben de çıktığı günden beri taş gibi çalışan 14900K'nın zaten 9950X3D veya (9950X demeliydim).. seviyesinde güç sunduğunu, bu güçteki bir işlemcinin uzun yıllar hiçbir upgrade ihtiyacı hissettirmeyeceğini söyledim.

Bu seviyedeki tepe model işlemcileri alan adam zaten sistemi 2K veya 4K çözünürlükte kullanıyor, GPU darboğazının devreye girdiği bu senaryolarda ve ağır render işlerinde aralarında pratik bir fark kalmıyor, her iki platform da aynı sonucu veriyor. LGA1700 tarafında dual IMC desteği var, isteyen DDR5 belleklerini de takıp kullanıyor.

Hem DDR5 desteği sunan hem de render ve yüksek çözünürlüklü oyunda en tepe işlemcilerle kafa kafaya giden bir platforma karşı bu LGA1700 düşmanlığı nedendir, gerçekten çözebilmiş değilim.

1788301891980.webp

1788301884256.webp

+ non x3d
1788301829713.webp

İstediği kadar AM5’in en tepe işlemcisiyle 2022’de çıkmış bir işlemciyi karşılaştırsın, 1080p Ultra, 2K ve 4K testlerine baktığında aradaki farkın hâlâ birbirine oldukça yakın olduğunu görüyorsun. Hatta render gibi iş yüklerinde LGA1700 tarafı bazı testlerde daha iyi bile olabiliyor.

Muhtemelen standart AM5 kullananların büyük çoğunluğu 8/16 çekirdekli işlemciler kullanıyor. 14900K’nın fiyatı 5800X3D seviyesindeyken ona bazı iş yüklerinde 3-5 kat fark attığını ise nedense anlatamıyorsun. :D
Ayrıca al, Cinebench testinde de 9950X üstün. Üstelik hem single hem multi.

1788302839056.webp

1788302817926.webp

Ayrıca övdüğün 14900K, Watt per Frame testinde yerleri öpüyorken 9950X3D resmen sırtlayıp götürüyor.

1788302939528.webp

1788302958076.webp

Ayrıca al, Cinebench testinde de 9950X üstün. Üstelik hem single hem multi.
Hangi frekansta çalışıyor, aradaki performans farkı yüzde kaç? Benim de 13900KF’im var, karşılaştırmak için soruyorum. Cinebench R23’te 43K civarı alıyordum, muhtemelen 9950X3D de 45K civarında alıyordur, yani aradaki fark oldukça düşük.

Singlecore ise HT’yi kapatıp tek çekirdeği 6+ GHz’e kadar çıkarabiliyorum. İstersem E-core’ları da kapatıp bu tarafta da fark atabilirim. :)

Ayrıca övdüğün 14900K, Watt per Frame testinde yerleri öpüyorken 9950X3D resmen sırtlayıp götürüyor.
Zaten LGA1700’ün fazla güç çektiği konusunda bir itirazım yok, bunu herkes biliyor zaten. :D Ben Core Ultra’yı da pek sevmiyorum, monolitik tasarım değil. LGA1700 sonuçta Intel’in son monolitik serisi. :)

@CRT_User, bu kadar rezalet bir CPU'yu öne sürmendeki sebep nedir? Watt per Performance olarak rezalet, güç tüketimi yüksek, performans desen harcadığı güce değmiyor.
Sıfır, kapalı kutu 13900KF’i 14 bine almış olmam ve undervolt ile stok hâline göre güç tüketimini ciddi şekilde düşürmüş olmam. Aldığım performans zaten her hâlükârda bana fazlasıyla yetiyor. Şu an kule tipi soğutucu ve kapalı, eski bir kasayla bile herhangi bir sorun yaşamıyorum. AIO takıp daha yüksek güç limitleriyle kullanmak, hatta OC yapmak da mümkün.

Ayrıca LGA1700 monolitik tasarıma sahip. AMD’nin chiplet tasarımına kıyasla bazı iletişim yollarında daha düşük gecikme avantajı sağlayabiliyor. + Intel’in LGA1700 platformunda DMI 4.0 kullanması da PCIe bağlantıları ve platform iletişimi açısından avantajlı. Bellek gecikmesi de daha avantajlı.

Yani benim açımdan 14 bine sıfır aldığım, undervolt ile verimli hâle getirdiğim ve performansı hâlâ fazlasıyla yeterli olan bir işlemciyi sırf yeni nesil çıktı diye değiştirmek için ortada pek bir sebep yok..

Bundan önce AM5 kullanıyordum, bu arada yine de memnun kalmayıp LGA1700'e döndüm.