Çünkü DDR5, DDR4 kadar stabil değil. Benim düşüncem bu. Laptopu bırak, masaüstünde bile herkes 6000 MHz stabil hız elde edemiyor. Laptop bitmiş ürün, hiçbir üretici o riske girmek istemez.
Çünkü DDR5, DDR4 kadar stabil değil. Benim düşüncem bu. Laptopu bırak, masaüstünde bile herkes 6000 MHz stabil hız elde edemiyor. Laptop bitmiş ürün, hiçbir üretici o riske girmek istemez.
Ileride daha yüksek hızlarla da gelir illa, kısmen yeni bir teknoloji iyice oturacaktır. Bu arada şu an bile üreticiler üst seviye modellerinde 6000 MHz'i sunabiliyor XMP ile.
RAM tiplerinde en stabil frekans en dip degeridir normalde ve teoride zaten. Ilk cikan D4 laptoplar da bu hizdalardi. D4 dip degerde biraz istisna, 2400'e cikti bir sure sonra en dip deger diyebiliriz onda. Stabilite icin o en ufak RAM OC riskini goz onune alamaz boyle pisirik OEM'ler, alan yigit firmalari da goruyoruz zaten.
Ileride daha yüksek hızlarla da gelir illa, kısmen yeni bir teknoloji iyice oturacaktır. Bu arada şu an bile üreticiler üst seviye modellerinde 6000 MHz'i sunabiliyor XMP ile.
RAM tiplerinde en stabil frekans en dip degeridir normalde ve teoride zaten. Ilk cikan D4 laptoplar da bu hizdalardi. D4 dip degerde biraz istisna, 2400'e cikti bir sure sonra en dip deger diyebiliriz onda. Stabilite icin o en ufak RAM OC riskini goz onune alamaz boyle pisirik OEM'ler, alan Yiğit firmalari da goruyoruz zaten.
Bu gerçekten doğru ve bizzat başıma geldi. Abimin Ryzen 5 7500F işlemcili, Gigabyte B650M S2H anakartlı ve Corsair 2x 16 GB DDR5 6000 MHz CL36 AMD EXPO RAM'li bilgisayarında BIOS güncellemesi sonrasında 6000 MHz'de CS2'de pak01.vpk hatası vermeye başlamıştı. Abim defalarca dosya doğrulaması yapıp yine de çözemeyine araştırdım, RAM frekansından olabilir deniliyordu.
Ben de RAM frekansını 5600 MHz ve Infinity Fabric frekansını 1800 MHz'e düşürdüm (önceden IF frekansı 2000 MHz idi) ve sorun tamamen çözüldü. O günden beri abim sorunsuzca CS2 oynuyor.
Yani 6000 MHz frekans masaüstünde bile her sistemde elde edilemiyor. Eğer kendime DDR5 tabanlı bir AMD sistem toplayacak olsaydım 6000 MHz satın alıp risk almak yerine 5200 veya 5600 MHz RAM alırdım.