DDR4 kısmında 2666 frekanslara kadar OC sayılmıyor mesela. 2666 olarak gönderen de var hala. DDR5'te böyle bir şey yok galiba benim bildiğim.
Evet ben de hic gormedim. Tabii daha cok taze bir RAM tipi D5, D4 ilk ciktiginda da 2133 ve 2400 MHz RAM'leri gram garipsemiyorduk. Sonra yavas yavas taban frekans 2400/2666 oldu, belki bu nesil de olur ama olsa bile OEM tarafina yansimasi cok daha uzun surecektir diye dusunmekteyim...

Bu gerçekten doğru ve bizzat başıma geldi. Abimin Ryzen 5 7500F işlemcili, Gigabyte B650M S2H anakartlı ve Corsair 2X 16 GB DDR5 6000 MHz CL36 AMD EXPO RAM'li bilgisayarında BIOS güncellemesi sonrasında 6000 MHz'de CS2'de pak01.vpk hatası vermeye başlamıştı. Abim defalarca dosya doğrulaması yapıp yine de çözemeyine araştırdım, RAM frekansından olabilir deniliyordu.

Ben de RAM frekansını 5600 MHz ve Infinity Fabric frekansını 1800 MHz'e düşürdüm (önceden IF frekansı 2000 MHz idi) ve sorun tamamen çözüldü. O günden beri abim sorunsuzca CS2 oynuyor.

Yani 6000 MHz frekans masaüstünde bile her sistemde elde edilemiyor. Eğer kendime DDR5 tabanlı bir AMD sistem toplayacak olsaydım 6000 MHz satın alıp risk almak yerine 5200 veya 5600 MHz RAM alırdım.

Masaüstünde BIOS ayarları dolu dolu, istersen 6000 fazlasında da stabilite yakalarsın ama laptopta bu şans yok.

XMP'den kastım JEDEC frekanslarında olmamaları. DDR5'te direkt olarak dip değerden geliyor.

3200 MHz de JEDEC profili mevcut. XMP ile gelen pek laptop görmedim çünkü laptoplarda belleklerin soğutma konusu sıkıntı olduğu için üreticiler çoğunlukla belleğin kendisine XMP profili koymuyor. 3733 MHz, 4266 MHz gibi değerlerde olanlar ise DDR4 değil LPDDR4.

Evet ben de hiç gormedim. Tabii daha cok taze bir RAM tipi D5, D4 ilk ciktiginda da 2133 ve 2400 MHz RAM'leri gram garipsemiyorduk. Sonra yavas yavas taban frekans 2400/2666 oldu, belki bu nesil de olur ama olsa bile OEM tarafina yansimasi cok daha uzun surecektir diye dusunmekteyim...

OEM tarafında üşengeçlik mi hakim yoksa dediğin gibi korkaklık mı anlamadım.

3200 MHz de JEDEC profili mevcut. XMP ile gelen pek laptop görmedim çünkü laptoplarda belleklerin soğutma konusu sıkıntı olduğu için üreticiler çoğunlukla belleğin kendisine XMP profili koymuyor. 3733 MHz, 4266 MHz gibi değerlerde olanlar ise DDR4 değil LPDDR4.

3200MHz JEDEC profili olan bellekler laptopa özel mi oluyor?

OEM tarafında üşengeçlik mi hakim yoksa dediğin gibi korkaklık mı anlamadım.

3200MHz JEDEC profili olan bellekler laptopa özel mi oluyor?

Hayır. JEDEC profili modüle kayıtlı değil yongaya kayıtlıdır. Yongalar da hem masaüstü hem laptop belleklerinde kullanılabilir.

Hayır. JEDEC profili modüle kayıtlı değil yongaya kayıtlıdır. Yongalar da hem masaüstü hem laptop belleklerinde kullanılabilir.

Hocam, 3200 JEDEC gelen bir RAM'in fiyatı normalden çoktur diye tahmin ediyorum. Üretici bunu göze alıyor mudur ki tüm laptoplarda? Bütçeye göre ilerliyorlardır diye düşünüyorum.

Hocam, 3200 JEDEC gelen bir RAM'in fiyatı normalden çoktur diye tahmin ediyorum. Üretici bunu göze alıyor mudur ki tüm laptoplarda? Bütçeye göre ilerliyorlardır diye düşünüyorum.

Yongaların ve modüllerin üreticisi için muhtemelen neredeyse hiç fark yoktur. Bu yüzden laptop üreticilerini de etkileyeceğini zannetmiyorum. Çoklu alımlarda her türlü ucuza alıyorlar zaten.