• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

DDR4 laptoplarda RAM'ler XMP hızlarında çalışırken DDR5 laptoplarda normal hızda çalışıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 99
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 607
  • Etiketler Etiketler
    ddr5 xmp
DDR4 kısmında 2666 frekanslara kadar OC sayılmıyor mesela. 2666 olarak gönderen de var hala. DDR5'te böyle bir şey yok galiba benim bildiğim.
Evet ben de hic gormedim. Tabii daha cok taze bir RAM tipi D5, D4 ilk ciktiginda da 2133 ve 2400 MHz RAM'leri gram garipsemiyorduk. Sonra yavas yavas taban frekans 2400/2666 oldu, belki bu nesil de olur ama olsa bile OEM tarafina yansimasi cok daha uzun surecektir diye dusunmekteyim...

İfadeler: 99

Masaüstünde BIOS ayarları dolu dolu, istersen 6000 fazlasında da stabilite yakalarsın ama laptopta bu şans yok.

XMP'den kastım JEDEC frekanslarında olmamaları. DDR5'te direkt olarak dip değerden geliyor.

3200 MHz de JEDEC profili mevcut. XMP ile gelen pek laptop görmedim çünkü laptoplarda belleklerin soğutma konusu sıkıntı olduğu için üreticiler çoğunlukla belleğin kendisine XMP profili koymuyor. 3733 MHz, 4266 MHz gibi değerlerde olanlar ise DDR4 değil LPDDR4.

OEM tarafında üşengeçlik mi hakim yoksa dediğin gibi korkaklık mı anlamadım.

3200MHz JEDEC profili olan bellekler laptopa özel mi oluyor?

OEM tarafında üşengeçlik mi hakim yoksa dediğin gibi korkaklık mı anlamadım.

3200MHz JEDEC profili olan bellekler laptopa özel mi oluyor?

Hayır. JEDEC profili modüle kayıtlı değil yongaya kayıtlıdır. Yongalar da hem masaüstü hem laptop belleklerinde kullanılabilir.

Hayır. JEDEC profili modüle kayıtlı değil yongaya kayıtlıdır. Yongalar da hem masaüstü hem laptop belleklerinde kullanılabilir.

Hocam, 3200 JEDEC gelen bir RAM'in fiyatı normalden çoktur diye tahmin ediyorum. Üretici bunu göze alıyor mudur ki tüm laptoplarda? Bütçeye göre ilerliyorlardır diye düşünüyorum.

Hocam, 3200 JEDEC gelen bir RAM'in fiyatı normalden çoktur diye tahmin ediyorum. Üretici bunu göze alıyor mudur ki tüm laptoplarda? Bütçeye göre ilerliyorlardır diye düşünüyorum.

Yongaların ve modüllerin üreticisi için muhtemelen neredeyse hiç fark yoktur. Bu yüzden laptop üreticilerini de etkileyeceğini zannetmiyorum. Çoklu alımlarda her türlü ucuza alıyorlar zaten.

İfadeler: 99
Yanlış konuya yazmıştım sildim kusuruma bakmayin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…