oğuz sasi 75

Üstün
Yer
cehennem
İyi sosyaller. Ortalama bir DDR5 sistem için ne kadar bütçe ayırmalıyım? Şu anki DDR4 sistemimi 30.000 TL'ye verip DDR5'e geçmeyi düşünüyorum. Ama ortalama üstüne kadar ekleme yapmalıyım, bilmiyorum.

Şu anki sistemim:
  • Zotac RTX 3080 AMP 10 GB
  • AMD Ryzen 5 5600
  • PowerBoost Circle 2x120 mm
  • ASUS Prime B450M K
  • G.Skill 2x8 16 GB 3000 MHz
  • MSI MAG 750W Gold

İyi sosyaller. Ortalama bir DDR5 sistem için ne kadar bütçe ayırmalıyım? Şu anki DDR4 sistemimi 30.000 TL'ye verip DDR5'e geçmeyi düşünüyorum. Ama ortalama üstüne kadar ekleme yapmalıyım, bilmiyorum.

Şu anki sistemim:
  • Zotac RTX 3080 AMP 10 GB
  • AMD Ryzen 5 5600
  • PowerBoost Circle 2x120 mm
  • ASUS Prime B450M K
  • G.Skill 2x8 16 GB 3000 MHz
  • MSI MAG 750W Gold
DDR5 sistem için minimum 50K ayırman lazım kasaya, o da sırf PC açılsın kafasında bir şey yani. Her şeyi sıfır almak istersen RAM’e zaten 10K bayılacaksın, anakarta 5-6K arası gider, işlemciye 10K’ya bir şeyler alınır, SSD’ye bir 7-10K gider, kasaya 5K, PSU’ya 5-10K civarı gider. Soğutucu işi basit, 1-2K’lık bir hava soğutucu zaten iş görür. Daha ekran kartına gelmedik bile.

Minimum ekran kartı olarak 20-30K arası bir şey seçmek gerekir. 5060 Ti veya zorlarsan 5070 alınabilir. Yakında RAM ve ekran kartı gibi parçalara bomba gibi zam gelecek.

Ha illa parça parça benim gibi hesap yaparak almak zorunda değilsin. Hazır kasa da alabilirsin, arada fiyat/performans sistemlerde indirim oluyor. Denk getirip öyle alırsın, bütçeni de bilmiyorum zaten.

DDR5 sistem için minimum 50K ayırman lazım kasaya, o da sırf PC açılsın kafasında bir şey yani. Her şeyi sıfır almak istersen RAM’e zaten 10K bayılacaksın, anakarta 5-6K arası gider, işlemciye 10K’ya bir şeyler alınır, SSD’ye bir 7-10K gider, kasaya 5K, PSU’ya 5-10K civarı gider. Soğutucu işi basit, 1-2K’lık bir hava soğutucu zaten iş görür. Daha ekran kartına gelmedik bile.

Minimum ekran kartı olarak 20-30K arası bir şey seçmek gerekir. 5060 Ti veya zorlarsan 5070 alınabilir. Yakında RAM ve ekran kartı gibi parçalara bomba gibi zam gelecek.

Ha illa parça parça benim gibi hesap yaparak almak zorunda değilsin. Hazır kasa da alabilirsin, arada fiyat/performans sistemlerde indirim oluyor. Denk getirip öyle alırsın, bütçeni de bilmiyorum zaten.
Yok sıfır almayacağım hepsini. İşlemci ve anakartı sıfır alırım geri kalanı 2.el hocam.

16 GB tek kanal RAM 10-12 K arası.
Anakart 4 K'dan başlar. Hafif dolu alayım dersen 4-5 K arası görmüştüm. 8 K'ya kadar yolu var sıradan kullanıcı için.
CPU ne seçeceğine bağlı. Kapıyı 7500 F ile açarsan 7 K.
Ben geçsem kafadan 25 K çıkıyor. Soğutucu yoksa düzgün bir hava soğutma 1.5-2 K.
30 K iyi gelir RAM, CPU, anakart üçlüsü için.
(Sıfır)

16 GB tek kanal RAM 10-12 K arası.
Anakart 4 K'dan başlar. Hafif dolu alayım dersen 4-5 K arası görmüştüm. 8 K'ya kadar yolu var sıradan kullanıcı için.
CPU ne seçeceğine bağlı. Kapıyı 7500 F ile açarsan 7 K.
Ben geçsem kafadan 25 K çıkıyor. Soğutucu yoksa düzgün bir hava soğutma 1.5-2 K.
30 K iyi gelir RAM, CPU, anakart üçlüsü için.
Evet şimdi kabaca hesaplama yaptım. 7800x3d, b850m-k, 16gb ram ( ram 2.el o yüzden 9K'dan saydım ). 30 etti bile. Şu an ki sistemimi satsam zaten bu üç parçayı alabiliyorum. Üstüne rahat 30K daha eklemem lazım ki ekran kartı, Kasa, PSU, SSD alabileyim. O da çok zora sokar ya.

Yok sıfır almayacağım hepsini. İşlemci ve anakartı sıfır alırım geri kalanı 2.el hocam.
2. el o zaman ekran kartın kalsın. 3080 günümüz oyunları için yeterli, 2K’da rahatça oynatır. Elindeki sıvı soğutmayı bilmiyorum, ona yorum yapmam ama PSU iş görür. Minimum 850W kullanmak daha mantıklı şahsen. Sonra zaman zaman defterde hesap kitap yapmak zorunda kalırsın. 750W yetse de diğer aletler, fanlar vb. için hesap yapman gerekir. O yüzden kafan rahat olsun dersen 850W’a geçmeni öneririm.
Ama elinde 750W varsa kullan geç. Anakart, işlemci ve RAM’e abanırsın bence. 2. elden elindekini de rahatça çıkarırsın diye düşünüyorum. Çünkü millet DDR5 pahalı olduğu için DDR4’e geçti.

Son düzenleme:
2. El o zaman ekran kartın kalsın, 3080 günümüz oyunları için yeterli; 2K’da rahatça oynatır. Elindeki sıvı soğutmayı bilmiyorum, ona yorum yapmam ama PSU iş görür. Minimum 850W kullanmak daha mantıklı şahsen. Sonra defterde hesap kitap yapmak zorunda kalırsın zaman zaman. 750W yetse de diğer, fanlar vb. için hesap yapman gerekir. O yüzden kafan rahat olsun dersen 850W’a geçmeni öneririm.
Ama elinde 750W varsa kullan geç. Anakart, işlemci ve RAM’e abanırsın bence. 2. elden elindekini de rahatça çıkarırsın diye düşünüyorum. Çünkü millet DDR4’ten DDR5’e geçti, DDR5 pahalı olduğu için.
Ekran kartını satmayayım mı hocam o zaman? Ram, İşlemci, Anakart üçlüsünü ne kadara satabilirim bilmiyorum ama.

Elimde ki sıvı soğutucu dandik bir şeye benziyor 3 yıldır kullanıyorum aralıksız. O yüzden kule tipine geçerim ucuzlar nede olsa.

Ekran kartını satmayayım mı hocam o zaman? Ram, İşlemci, Anakart üçlüsünü ne kadara satabilirim bilmiyorum ama.

Elimde ki sıvı soğutucu dandik bir şeye benziyor 3 yıldır kullanıyorum aralıksız. O yüzden kule tipine geçerim ucuzlar nede olsa.
Ekran kartını satma zaten, yenisini almak çok masraf olur, seni zorlar. Diğer parçaları sat gitsin. Benim 2. el piyasası hakkında pek bilgim yok. 2. el sitelere bak, elindeki parçaların neye göre ve kaça fiyatlandırıldığını baz alıp ona göre listele. Ya da konu aç, yardımcı olurlar.

Evet şimdi kabaca hesaplama yaptım. 7800x3d,
7800X3D yerine 7500X3D tarzı diğer varyantlarına da bak, belki bir şeyler düşer.
Alternatif olarak 9700X'de iyidir. E-Spor oyunları hariç 7800X3D ile ya aynı, ya da daha iyi. (ESPOR odaklanıyorsan bile 9700X herkesi tatmin eder. X3D'ler o konuda overrated bi tık.)