AGAYA 3

Uzman
Arkadaşlar, şu anki sistemim:
  • Kasa: Lian Li Lancool III
  • Anakart: ASUS B660 Plus D4
  • İşlemci: Intel 14700KF
  • Soğutucu: Noctua NH-D15S çift fanlı
  • Ekran kartı: PNY 3070
  • PSU: FSP Hydro 850W
Asıl soruma gelecek olursak; sanırım anakart bu işlemci için yetersiz kalıyor. Çünkü oyuna girdiğimde fanlar sürekli dönüyor. BIOS ile ilgili her şeyi yaptım. Ya DDR4 anakart, daha üst bir şey alacağım ya da DDR5'e geçersem anakart ve tam alacağım her ay birini alsam olur. Son olarak ise anakart ve RAM değiştirirsem, acaba işlemciyi de mi değişsem, AM5'e mi geçsem? Burada en mantıklısı hangisi olur?

Arkadaşlar, şu anki sistemim:
  • Kasa: Lian Li Lancool III
  • Anakart: ASUS B660 Plus D4
  • İşlemci: Intel 14700KF
  • Soğutucu: Noctua NH-D15S çift fanlı
  • Ekran kartı: PNY 3070
  • PSU: FSP Hydro 850W
Asıl soruma gelecek olursak; sanırım anakart bu işlemci için yetersiz kalıyor. Çünkü oyuna girdiğimde fanlar sürekli dönüyor. BIOS ile ilgili her şeyi yaptım. Ya DDR4 anakart, daha üst bir şey alacağım ya da DDR5'e geçersem anakart ve tam alacağım her ay birini alsam olur. Son olarak ise anakart ve RAM değiştirirsem, acaba işlemciyi de mi değişsem, AM5'e mi geçsem? Burada en mantıklısı hangisi olur?

@CRT_User ile B-Die overclocking ya da AM5 sistem ve Hynix A-Die modüller diyorum. 2 opsiyon var.

14700KF ve DDR5 kesinlikle tavsiye etmem. Teknik kısmı biraz karışık, kafanı çok karıştırmak istemediğimden şimdilik anlatma gereği duymadım. @AGAYA

LGA 1700 DDR4 ya da AM5 DDR5. DDR4'te Samsung B-Die, DDR5'te Hynix A-Die.

Core Ultra Plus fena değil ama AM5 daha mantıklı olur gaming için.

Son düzenleme:
@CRT_User ile B-Die overclocking ya da AM5 sistem ve Hynix A-Die modüller diyorum. 2 opsiyon var.

14700KF ve DDR5 kesinlikle tavsiye etmem. Teknik kısmı biraz karışık, kafanı çok karıştırmak istemediğimden şimdilik anlatma gereği duymadım. @AGAYA

LGA 1700 DDR4 ya da AM5 DDR5. DDR4'te Samsung B-Die, DDR5'te Hynix A-Die.

Core Ultra Plus fena değil ama AM5 daha mantıklı olur gaming için.
B-Die overclocking ne bilmiyorum, akşam eve geçince bakarım. DDR4 devam etsem, hangi anakartı almalıyım?

Gerek var mı bilemem ama, TUF Z serisi iyi olur.

Z790 DDR4 olanı ve gerekirse 1 DPC. @CRT_User ile de bakın ekstra. CPU-Z Memory ve SPD.

Elindeki hava soğutucu o işlemci için yeterli. Ancak anakart, 14. nesil i7 için yetersiz kalabilir. Z690/Z790 DDR4 bir anakart alıp devam edebilirsin. Ek olarak BIOS ayarlarıyla işlemciye bir miktar UV yapılabilir; maksat voltaj sıçramalarını engellemek ve gereksiz yük altında degrade riskini azaltmak. Yoksa @Ayhan Dönmez hocam gibi 14700K'yı 350-400W civarında kullanırsan sonu pek iyi olmaz :D

DDR4 tarafında ise B-die RAM'ler şu an hâlâ en iyi seçeneklerden biri.

Yok, evet. D5 tarafında var. Tedavülden kalkmış.

Z790 Gigbayte tachyon ve ASUS Apex, bazen stoka giriyor ama, fiyatı AM5'ten yüksek oluyor hocam, 4 slotlu TUF ve 2x16 CL30 setuplanması lazım, ya da sistemi komple satıp, NZXT H7 Flow tarzında bir kasa ile, Noctua fan ya da Arctic fanları takıp, B850M-K ve 9700X + Patriot sistem kuracak, sonrasında keyfine bakar artık.

DDR5 Intel Apex fiyatı güzel ama, bir mavi ekran verirse, işin içinden 40 sayfa ile zor çıkarız gibime geliyor, @Ayhan Dönmez.