Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
3
Yer
Avcılar/İstanbul
Merhaba arkadaşlar. İki cihazıma Debian KDE kurdum. Biri Lenovo laptop (81VU), diğeri de i7 3770S ve GTX 1060 içeren bir masaüstü.

Laptopta Bluetooth dışında şu an sorunum yok ancak masaüstünde aşırı büyük sorunlarım var. Örneğin önceden kurduğum gibi NVIDIA sürücüsünü kurmaya çalışırsam sistem çöküyor, giriş yaparken GUI çöküp geri açılıyor. Kernel güncellediysem (Backports) de hiç açılmıyor NVIDIA yüzünden. Bu konudaki çözümü de denedim ancak işe yaramadı, onda da Kitty'deyken hata aldım.

Bir de tam teşekküllü olması için sisteme önerdiğiniz programlar var mı? Benim program açısından tek şikayetim görsel görüntüleyicisi. Tasarım olarak biraz çirkin, öneriniz var mı? Örneğin Windows'taki ImageGlass gibi şık bir şey var mı? Veya Wine ile direkt ImageGlass kullanabilir miyim?

Bir de ayarlardan Sweet Mars KDE temasını indirmeye çalıştım ancak indirilmiyor, sanırım sunucu olumlu yanıt vermiyor, diğer temalarda da binbir tane farklı hata alıyorum. Son olarak laptopta da Bluetooth çalışmıyor. Aslında çalışıyor ancak JBL T6400T kulaklığa bağlanamıyor.

Kütüphanede rastgele birinin kulaklığına bağlandı mesela. Üstüne kulaklığım eşleşme menüsüne geliyor ancak bağlan dersem görseldeki hatayı alıyorum. Main. Conf dosyasından ControllerModeseçeneğini Dual modundan Bredrmoduna almayı denedim ancak işe yaramadı.

2025-03-23_18-09.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Anladım hocam teşekkür ederim. Bir de Netinstall ne diye bakmaya çalıştım ama bağlandığım internet biraz kötü olduğundan pek anlamadım. Anlatma şansınız var mı rica etsem?
Kabaca, kurulumda kullanılacak dosyaların file system üzerinden olmadan, yani kurulum için kullandığınız iso kullanılmadan bootstrapping (rootfs'in root diskine yazılması) sırasında fetchlenip kurulum sırasında kullanılması sağlanan installation türü. Kurulum sonrası bütün paketler kullandığınız depodaki en güncel haliyle diske yazılıyor. Bununla beraber offline installation'un sebep olduğu bütün hataları önlemiş oluyorsunuz.

Bahse konu, save dosyalarının olduğu dizin için bir script ya da yedekleme yazılımı falan yüklersin. Verilerde bir değişiklik olduğu zaman, otomatik olarak belirlediğin dizine kopyalar.
Bildiğiniz bir yazılım var mı hocam? Teşekkürler şimdiden.
Ben öyle bir şey duymadım hiç, ki diskte bir işlem yapmıyorsunuz bağlıyorsunuz sadece.
Anladım hocam çok teşekkürler, Debian'a 2 günde alıştım ancak oyun oynanmıyor diye üzüle üzüle Windows kurmuştum yanına :D Sayenizde gerek kalmayacak gibi.

@Qnix, Anladım hocam teşekkür ederim, bir deneyeyim. Birkaç sorun var ama sorun mu emin olmadığımdan yazma gereği duymuyorum şuanlık :D Kusura bakmayın uğraştırıyorum sizi de.

@Qnix hocam merhaba yine bir sorun yaşıyorum. Steam kullanmak istiyorum ancak hiçbir zaman düzgün çalışmıyor. Grafiksel olarak Steam'de bozulmalar oluyor ancak onlar çok sorun değil, tabii çözümü varsa seve seve denerim. Asıl sorunum hem Proton ile oyunları açamıyorum, hem de sistemi her kapatıp açtığımda Steam disklerimi unutuyor. İnternette disklerinizi kalıcı mount edin gibi bir şey diyorlardı ancak yapınca sistemi çökerttim, tabii düzelttim dosyayı eski haline getirerek ancak hala sorun yaşıyorum. Proton konusunda ise, oyunlarda açılıyor diyor ancak sistem monitöründe de ekranda da oyun gözükmüyor. Ve sonra hata vermeden geri oyna tuşu aktif oluyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de GRUB menüsündeki duvar kağıdının dosya konumu nedir acaba? GRUB Customizer ile bir şeyler deniyordum da, onun için sordum.

Hocam son olarak biraz saçma olacak ama, Windows'taki bir oyunun AppData'daki verilerini Debian'a her açılışta kopyalayan bir program var mı? Yoksa .sh dosyası oluşturup kendim yazmam mümkün müdür?
/etc/default/grub üzerinde GRUB_BACKGROUND değişkeni üzerinde belirleniyor wallpaper.

Proton sorunu için:

Son soru için:
İlgili partition'u fstab dosyasına ekleyerek her açılışta mount etmeniz lazım.

Daha sonra dediğiniz şekilde yapabilirsiniz.

@Reend @Qnix hocalarım birkaç sorunum daha çıktı kullanırken. Bazen görev çubuğu donuyor, internette gördüğüm Plasma'yı yeniden başlatma komutlarında komutlar yarıda donuyor. Bazıları direkt tüm programları kapatıyor, bir tane bulmuştum düzgün ancak kaybettim. Bildiğin toptan çözüm veya komut var mı? Bir de Steam'de oyunlar aşırı yavaş açılıyor. Bu süreyi nasıl azaltabilirim? Son olarak resimler klasörünün konumunu nasıl değiştirebilirim? Reddit'te bir config dosyası görmüştüm ancak Dolphin'de değişmiyordu o şekilde.

@Reend @Qnix hocalarım birkaç sorunum daha çıktı kullanırken. Bazen görev çubuğu donuyor, internette gördüğüm Plasma'yı yeniden başlatma komutlarında komutlar yarıda donuyor. Bazıları direkt tüm programları kapatıyor, bir tane bulmuştum düzgün ancak kaybettim. Bildiğin toptan çözüm veya komut var mı? Bir de Steam'de oyunlar aşırı yavaş açılıyor. Bu süreyi nasıl azaltabilirim? Son olarak resimler klasörünün konumunu nasıl değiştirebilirim? Reddit'te bir config dosyası görmüştüm ancak Dolphin'de değişmiyordu o şekilde.
System Settings -> Applications -> Locations üzerinden default location'ları değiştirebilirsin. Alternatif olarak (ve de tavsiyem) ArchWiki'ye göz at:

Donma problemi için, /usr/local/bin klasörü üzerinde bir shell script oluştur ve chmod +x /usr/local/bin/script.sh komutuyla yürütülebilir olmasını sağla:
Bash:
#!/bin/bash
killall plasmashell && kstart plasmashell &> /dev/null &

Ardından bu scripti Plasma'ya System Settings > Shortcuts > Custom Shortcuts > Edit > New > Global Shortcut > Command/URL üzerinden kısayol olarak atayabilirsin.

Steam sorunu için Steam'ı -vgui parametresiyle çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

System Settings -> Applications -> Locations üzerinden default location'ları değiştirebilirsin. Alternatif olarak (ve de tavsiyem) ArchWiki'ye göz at:

Donma problemi için, /usr/local/bin klasörü üzerinde bir shell script oluştur ve chmod +x /usr/local/bin/script.sh komutuyla yürütülebilir olmasını sağla:
Bash:
#!/bin/bash
killall plasmashell && kstart plasmashell &> /dev/null &

Ardından bu scripti Plasma'ya System Settings > Shortcuts > Custom Shortcuts > Edit > New > Global Shortcut > Command/URL üzerinden kısayol olarak atayabilirsin.

Steam sorunu için Steam'ı -vgui parametresiyle çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Hocam cevabınız için çok çok teşekkür ederim. Killall diye geçen kısım tüm programları öldürmüyor değil mi? Bir de Steam'deki oyunları özellik ekleyerek çalıştırmayı biliyorum ancak Steam'e parametre eklemeyi bilmiyorum, nasıl yaparım?

Şimdi komudu denedim ancak komut Brave'i de çökertiyor hocam. Bir de görev çubuğu geri gelince Brave'e tıklamaya çalışırsam Brave açılır gibi yapıp, görev çubuğundan kendini silip geri geliyor ancak açılmıyor :D Yeniden başlatınca hesabı, Brave teması bozuldu.

Hocam cevabınız için çok çok teşekkür ederim. Killall diye geçen kısım tüm programları öldürmüyor değil mi? Bir de Steam'deki oyunları özellik ekleyerek çalıştırmayı biliyorum ancak Steam'e parametre eklemeyi bilmiyorum, nasıl yaparım?
steam -vgui şeklinde çalıştıracaksınız. killall komutu plasmashell process'ini isim ile öldürmek için.

Şimdi komudu denedim ancak komut Brave'i de çökertiyor hocam. Bir de görev çubuğu geri gelince Brave'e tıklamaya çalışırsam Brave açılır gibi yapıp, görev çubuğundan kendini silip geri geliyor ancak açılmıyor :D Yeniden başlatınca hesabı, Brave teması bozuldu.
Tavsiyem Debian Sid'e yükseltme yapmanız ve Plasma 6 kullanmanız. Bookworm depolarında şu anda 5 mevcut.

Son düzenleme:
steam -vgui şeklinde çalıştıracaksınız. killall komutu plasmashell process'ini isim ile öldürmek için.
Çalıştırma işlemini Kitty'den veya Terminal'den yapacağım değil mi hocam?

Tavsiyem Debian Sid'e yükseltme yapmanız ve Plasma 6 kullanmanız. Bookworm depolarında şu anda 5 mevcut.
Tamamdır hocam teşekkür ederim, direkt Debian'ın sitesini kullanarak yapayım hemen.

Çalıştırma işlemini Kitty'den veya Terminal'den yapacağım değil mi hocam?

Tamamdır hocam teşekkür ederim, direkt Debian'ın sitesini kullanarak yapayım hemen.
Kısayol atayacaksınız oluşturduğunuz shell script'e dediğim gibi.

Bir de bir ricam olacak, bundan sonraki sorularınız için konu açarsanız sevinirim :)