Merhaba Fastfetch'in Ubuntu ve Debian sistemlere kurulumunun yeni kullanıcılar için biraz karmaşık olduğunu fark ettim. En basit yoldan Debian/Ubuntu sistemlere fastfetch nasıl kurulur anlatayım.
-

Öncelikle Fastfetch Nedir?

Fastfetch, Neofetch'e benzer bir araçtır ve sistem bilgilerini toplayıp güzel bir şekilde görüntülemek için kullanılır. C ile yazılmış olduğu için Neofetch'ten çok daha hızlı bir şekilde bilgisayarınızın kasasını açmadan donanım bilgilerini öğrenmenizi sağlayan bir terminal uygulamasıdır.
-
Şimdi gelelim asıl konumuza fastfetch'i Debian Ubuntu sistemlere nasıl kurabiliriz?

Fastfetch kurulumu​

-İlk olarak Fastfetch'in GitHub reposunu sistemimize aşağıdaki kod ile kopyalayalım (isterseniz repoyu GitHub üzerinden ZIP olarak indirip daha sonrasında arşivden çıkartabilirsiniz)

Bash:
git clone https://github.com/fastfetch-cli/fastfetch.git

1736633361814.webp

-Daha sonrasında aşağıdaki komut ile fastfetch klasörünün içerisine girelim:

Bash:
cd fastfetch

1736633389835.webp

-Şimdi Fastfetch'i aşağıdaki komut ile derleyip çalıştıralım:

Bash:
bash ./run.sh

1736633431108.webp

-Kullandığımız komut tamamlandıktan sonra fastfetch çıktısı gelecek ve fastcat klasörü içerisinde Build adında bir klasör oluşacak:

1736633675329.webp

-Şimdi Fastfetch'i aşağıdaki komut ile Build klasörü içerisine girip Fastfetch'i sistemimize kurabiliriz:

Bash:
cd build && sudo make install

1736633675351.webp

Kurulum tamamlandıktan sonra Terminal'e fastfetch yazıp Fastfetch'i çalıştırabilirsiniz:

1736633717099.webp

-
Ayrıyeten Fastfetch'e tema kurmak için aşağıdaki konuya göz atabilirsiniz:
FastCat - FastFetch Tema Paketi
-
Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim 😊

Son düzenleyen: Moderatör:
Yıllardır terminal açılışında neofetch kullanıyorum bu neofetch'i kişiselleştirme yarayan komutlar fastfetch'de çalışır mı?

Yıllardır terminal açılışında neofetch kullanıyorum bu Neofetch'i kişiselleştirme yarayan komutlar Fastfetch'de çalışır mı?

Maalesef fastfetch Config için jsonc dosyaları kullanıyor.
Özelleştirme yapmak için ~/.config/fastfetch içerisindeki config.jsonc dosyasını özelleştirmeniz gerekli ve jsonc dosyası Neofetch'in Config sisteminden biraz daha farklı çalışıyor hazır fastfetch temalarını kullanmak veya onların üzerinde özelleştirme yapmak isterseniz benim hazırlamış olduğum bir script olan FastCat'i kullanabilirsiniz.
FastCat - FastFetch Tema Paketi

Zamanında(2 veya 3 sene oluyor) bu projeyi keşfetmiştim, o dönem neofetchin biraz gecikmesinden yakınmıştım, sonra githubda bunu bulup yeşil forumda profilimde paylaşmıştım. O zaman 12 yıldızı falan vardı. Sonra neofetchin geliştiricisi tarıma başladığını açıkladı(aynı zamanda wal yazılımınında geliştiricisiydi) sonra birden fastfetch popüler oldu.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250219_223701.webp
    Screenshot_20250219_223701.webp
    59 KB · Görüntüleme: 61
build-essential paketini kurman gerekiyor.
Teşekkürler hocam. Artık tekrar Debian kurduğumda denerim. Fakat böyle rehber mi olur? Bir yükleme yapacağım kaç tane eksik paket çıktı. Madem bir rehber hazırlanıyor iyice araştırmadan yapılmamalı. Gerçekten can sıkıcı bir durum.

build-essential yazıp kurmak yeterli mi? Yoksa termianle kurarken sudo komutyla kurmamız mı gerekiyor?

Son düzenleme: