barcaxsto 2

Uzman
Yer
Türkiye
Evet, maalesef durum tam da yazdığım gibi: Debloat edilmemiş bir Windows görünce elim ayağım titremeye başlıyor, resmen içimde bir temizlik ateşi yanıyor. Hemen debloat yapma isteğiyle doluyorum. Geçenlerde kız arkadaşım yeni bir masaüstü almıştı, bir baktım görev çubuğunda Copilot denen o saçmalık duruyor. Hızır gibi atladım, 5 dakikada sistemi pırıl pırıl yaptım ama o geri gelip "Hani benim yapay zekâm?" diye trip attı ve kendisini Gemini ile tanıştırmak zorunda kaldım. Resmen bu bende OKB seviyesinde bir takıntı artık :D

Görev çubuğunda Copilot, bilgisayarda OneDrive gibi gereksiz şeyler görünce, sivilce patlatır gibi hepsini silmek istiyorum. Merak ediyorum benim gibi bu takıntıya sahip olan başkaları var mı?

Yani, Copliot, Onedrive silerim. Bir de şu Microsoft'un saçma kart oyunlarını silerim. Onun dışında pek karışmam.

Ben de tam anlamıyla olmasa da öyle sayılırım.
Eskiden manyağıydım her gördüğüm şeyi siler ya da devre dışı bırakırdım. Fakat bunların performansa neredeyse hiç etkisi yok. Windows'un izin verdiği kadarıyla debloat etmeyi yeterli görüyorum. Hatta sistem yeterliyse gerek te yok aslında.
CTT gibi yazılımlar kullanınca da işletim sistemi sapıtabiliyor. Sorunun kaynağı debloat olmasa bile içimde ukte kalıyor ya o yüzdense diye.

LTSC kullanmayan insanlar görünce acıyorum.
Windows 11 LTSC sürümünde bile Microsoft Edge ve Copilot önceden yüklü geliyor. Bu nedenle, LTSC’yi de normal Windows 11’i debloat ederken kullanılan yöntemlerle temizlemek gerekiyor. Mağaza uygulamalarının olmaması ve yalnızca güvenlik güncellemeleri alması avantaj olsa da, debloat işlemi için benzer adımları uygulamak gerektiğinden, kolaylık açısından beklenen farkı yaratmıyor. Bu sebepten ben LTSC kullanmıyorum resmi Windows kurup debloat etmeyi daha çok seviyorum ancak tercih meselesi tabi.
Ben de tam anlamıyla olmasa da öyle sayılırım.
Eskiden manyağıydım her gördüğüm şeyi siler ya da devre dışı bırakırdım. Fakat bunların performansa neredeyse hiç etkisi yok. Windows'un izin verdiği kadarıyla debloat etmeyi yeterli görüyorum. Hatta sistem yeterliyse gerek te yok aslında.
CTT gibi yazılımlar kullanınca da işletim sistemi sapıtabiliyor. Sorunun kaynağı debloat olmasa bile içimde ukte kalıyor ya o yüzdense diye.
9900X işlemcili 5080 ekran kartlı ve sadece render aldığımız PC'de bile debloat yaptım, 1 GB memory bile olsa boşu boşuna Microsoft'a kaptırmak istemiyorum :D