user44 3

Uzman
Merhaba, herkesin bildiği üzere Windows 11 ağır bir işletim sistemi. Debloated Windows öneriyor musunuz? Sadece oyun amaçlı kullanılan bilgisayarda ne gibi farklar oluşturur? Uğraşmaya değer mi? Custom ISO'lar mı daha iyi yoksa orijinal Windows'u debloat etmek mi?

Debloated Windows performans açısından bayağı fark ediyor çünkü bilgisayarını gereksiz uygulamaların ağırlığından kurtarmış oluyorsun, sana önerim ise orijinal Windows'u debloat etmek çünkü Custom ISO'lara güvenmek zor.

Custom ISO'lar daha ince ayarlar yapılmış sistemlerdir. Ayrıyeten oyun için Win11 debloat etmeden kullanılmaz. Ekstra istediğin kadar debloat etsen de custom ISO'lar kadar performans alamazsın. (ggOS, FoxOs, qOS) gibi ISO'lar. AtlasOS ve Revios bunlardan daha iyi değil. Güvenirliği sorgulanır tabi custom ISO'ların.

Custom ISO'lar daha ince ayarlar yapılmış sistemlerdir. Ayrıyeten oyun için Windows 11 debloat etmeden kullanılmaz. Ekstra istediğin kadar debloat etsen de Custom ISO'lar kadar performans alamazsın. (ggOS, foxos, QoS) gibi ISO'lar. AtlasOS ve ReviOS bunlardan daha iyi değil. Güvenirliği sorgulanır tabii Custom ISO'ların.

Custom ISO’lara güvenmek zor evet. Debloat etmek default haline göre ciddi bir fark oluşturur mu? En azından güvenilir bir seçenek.

Custom ISO'lara güvenmek zor evet. Debloat etmek default haline göre ciddi bir fark oluşturur mu? En azından güvenilir bir seçenek.

Eğer bilinçli şekilde debloat edebilirseniz, defaulta göre daha iyi performans alırsınız. Lakin sadece debloat yetmez bunun yanında ince ayar da yapmak gerekir. Zaten Custom isoların debloata göre farkı da burada oluşuyor. Ayrıyeten ReviOS ve AtlasOS açık kaynak olmasından kaynaklı diğer Custom isolara göre daha güvenli seçeneklerdir. Custom ISO'lar kapalı kaynak, Defender, Update disable ve açma şansın olmadan gelir. ReviOS, AtlasOS de bunlar açılabilir.(def, Update) ince ayar Debloat'tan @Ayhan Dönmez Bey de iyi anlıyor ona da sorabilirsiniz. Debloat+ince ayar Windows 11 Pro kullanabilirsin, veya playbook ile AtlasOS, ReviOS dediğim gibi.

Eğer bilinçli şekilde debloat edebilirseniz, defaulta göre daha iyi performans alırsınız. Lakin sadece debloat yetmez bunun yanında ince ayar da yapmak gerekir. Zaten Custom isoların debloata göre farkı da burada oluşuyor. Ayrıyeten ReviOS ve AtlasOS açık kaynak olmasından kaynaklı diğer Custom isolara göre daha güvenli seçeneklerdir. Custom ISO'lar kapalı kaynak, Defender, Update disable ve açma şansın olmadan gelir. ReviOS, AtlasOS de bunlar açılabilir.(def, Update) ince ayar Debloat'tan @Ayhan Dönmez Bey de iyi anlıyor ona da sorabilirsiniz. Debloat+ince ayar Windows 11 Pro kullanabilirsin, veya playbook ile AtlasOS, ReviOS dediğim gibi.
@Ayhan Dönmez sizin öneriniz nedir? En iyi kullanım senaryosu hangisi?

Win11 Pro bu hali iyi. Bellek temizleyince 1.3 GB düşüyor.

1785754256558.webp

Merhaba, herkesin bildiği üzere Windows 11 ağır bir işletim sistemi. Debloated Windows öneriyor musunuz? Sadece oyun amaçlı kullanılan bilgisayarda ne gibi farklar oluşturur? Uğraşmaya değer mi? Custom ISO'lar mı daha iyi yoksa orijinal Windows'u debloat etmek mi?
Windows 10'dan beri tüm custom / ltsc sürümleri dahil bi kaç ay denedim stoğa göre gözle görülür farklar var. Son denediklerimden olan Iot ltsc ve Ghost Spectre var nedense ghost toolbox ve genel olarak daha bi stabil geldiğinden ötürü tercihimi bundan yana kullandım. Playbooklar var şuan ReviOS ve AtlasOS bunlar bana biraz dirty kurulum gibi geliyor Ondan ötürü benim önerim Ghost Spectre olacaktır. (Anlık W11 Pro Ghost kullanıyorum.)

Nerdeyse her ay güncelleme alıyor. İncelemek istersen indirme linkini bırakıyorum.

@fortunee Bu işler biraz meşakkatli, bilmeyen adama çok zor. Reg ve script'ler ile devamlı oynaman lazım. Debloat etsen de arka planda çok çerçöp var, tek tek ayıklamak lazım. Winutil ve Winhance kullanılabilir ama hiçbiri tamamen ayıklamaz. Revo'dan da yardım alıyorum. Bu tarzda bir rehber yok aslında ama bu kadarını da insanlar aşırı görecektir. 50 işlem kullanan olduğunu sanmıyorum. 70-80'lere bile çoğu kişi okey yani. Burada amaç 150-200 işlem olmasın, arka plan çerçöp dolmasın. %1 ve %0.1 değerleri etkiliyor. Bunları yapıp anakart yazılımı kurulacaksa da bir anlamı kalmaz. RAM timing uğraşanlara özellikle debloat öneriyorum.

Hazır modifiyeler en rahatı ama güvenlik soru işareti. TR'de bu işi uzun süredir icra eden bir kesim var, ben de o şekilde ilerliyorum. ISO düzeyinde ilgilenmek insanı yorar, işin ehline bırakmak lazım bazı şeyleri. Defender ve update devre dışı geliyor genelde, update açılıp kapatılabilir. Defender devre dışı kaldıysa açılmaz sonradan. Diğer Custom ISO'lara da bakabilirsin, ben yerli ve milli olanlara yöneldim. Bunlar ISO debloat içeriyor. Kendileri editliyor. @X99 iletebilir.

@fortunee bu işler biraz meşakkatli, bilmeyen adama çok zor. Reg ve Script'ler ile devamlı oynaman lazım. Debloat etsen de arka planda çok çerçöp var, tek tek ayıklamak lazım. Winutil ve winhance kullanılabilir ama hiçbiri tamamen ayıklamaz. Revo'dan da yardım alıyorum. Bu tarzda bir rehber yok aslında ama bu kadarını da insanlar aşırı görecektir. 50 işlem kullanan olduğunu sanmıyorum. 70-80'lere bile çoğu kişi okey yani. Burada amaç 150-200 işlem olmasın, arka plan çerçöp dolmasın. %1 ve %0.1 değerleri etkiliyor. Bunları yapıp anakart yazılımı kurulacaksa da bir anlamı kalmaz. RAM timing uğraşanlara özellikle debloat öneriyorum.

Detaylı bir rehber olması çok iyi olurdu. Bunları tamamladıktan sonra RAM timinglerine geçeceğim. Ama pek bir bilgim yok Debloat konusunda.