Hybrid Theory

Bilgin
Yer
PATHOS-II
Merhaba, iyi Sosyaller herkese.

Ürünlerim geldi. Kurulumunu tamamladım. Yalnız bir konuda içim rahat etmedi. Aşağıdaki görselleri referans alarak, pompayı yanlış takmış olabilir miyim?

Şöyle ki pompanın boru bağlantı yerleri hareketli değil gibiydi. Ben de çok zorlamamak adına bu şekilde taktım. Boruların egzoz fana baktığı şekilde de monte etmek istedim ama istediğim gibi olmadı. Ön tarafa da ekran kartından dolayı sığdıramadım. Yani ekran kartına yer kalmazdı. En oluru bu gibi duruyordu. Ne düşünüyorsunuz? Ne tavsiye edersiniz?

Bu arada B550M PRO-VDH anakartta CPU_PUMP soketi olduğu için pompayı buna taktım. Radyatör fanlarını ise kutudan çıkan kabloyla birleştirip CPU_FAN soketine taktım. Işıkları ise RGB soketine yetişmediği için takamadım. Daha sonra onun için bir çoklayıcı alacağım. Kasa MSI MAG Forge M100A.

20261007_231340.webp

20261007_231331.webp

Hocam saat yönünün tersine bir tur daha döndürebilirsin 2 tur da olur böyle bir kural yok ama genelde dediğim şekilde montaj yapılıyor

Hocam saat yönünün tersine bir tur daha döndürebilirsin 2 tur da olur böyle bir kural yok ama genelde dediğim şekilde montaj yapılıyor
Hocam borularla biraz uğraştım. Sanki daha kıvırsam elimde kalacakmış gibi hissettim bu şekilde bıraktım o yüzden. Borunun pompaya bağlandığı yer biraz daha dönmeli olsa rahat takardım.

Bu şekilde olması gerek

Dosya Ekleri

• Screenshot_2026-10-08-00-39-09-590_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2026-10-08-00-39-09-590_com.android.chrome.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 30
Pompa, loopun her zaman en yuksek elemani olmali.

SaveClip.App_491445214_18404395795102527_355514462269474511_n.webp

Sizin sistemde alttan borulari cikarmak ugrastirabilir gibi duruyor ancak benim sistemde de alan dardi, bir sekilde yetisti. Ne pompa sesim ne de selale sesim var, sogutmam da ilk gunku gibi. Tabii GPU'm 2 fanli, sizde is biraz zor.

Pompa loopun en yuksek elemani olmayinca pompayi daha cabuk olduruyorsunuz ve fokurdama sesi gibi sikayetler olabiliyor. Mumkunse fotograftaki ''recommended'' kisminda 2. gibi olacak sekilde tekrar takmaniz yarariniza olacaktir.

Pompadan borularin ciktigi tarafi konusursak, fark etmiyor. Tamamen gorunus acikcasi ancak arkadaslarin da soyledigi gibi 90 derece saga donmeli, logo sag altta kalmali yani, en mantiklisi da o olur cunku daha yakin taraf o, boru daha rahat yetisir.

Pompa, loopun her zaman en yuksek elemani olmali.
Kim demiş hocam onu? Öyle saçma şey mi olur. Pompa her zaman loopun en alt kısmında olur ki hem zorlanmasın hem de hava kabarcıkları radyatörde kalsın. Yoksa işlemci tarafında hava boşluğu olur, yeterince sıvı alamaz ve ısıyı transfer edemez.

1791416240407.webp

1791416245085.webp

1791416520219.webp

Attığın görselin de orijinal postu bu.

Senin attığın görselde pompanın radyatörde olduğu modeller için bir gösterim yapılmış. "Radiator pump" yazıyor zaten görselde. CPU pump yani pompası CPU bloğunda olanlar bu şekilde takılır, pompa her senaryoda loopun en altında bırakılmaya çalışılır.

Son düzenleme:
Kim demiş hocam onu? Öyle saçma şey mi olur. Pompa her zaman loopun en alt kısmında olur ki hem zorlanmasın hem de hava kabarcıkları radyatörde kalsın. Yoksa işlemci tarafında hava boşluğu olur, yeterince sıvı alamaz ve ısıyı transfer edemez.

Eki Görüntüle 284143

Eki Görüntüle 284144

Eki Görüntüle 284145

Attığın görselin de orijinal postu bu.

Senin attığın görselde pompanın radyatörde olduğu modeller için bir gösterim yapılmış. "Radiator pump" yazıyor zaten görselde. CPU pump yani pompası CPU bloğunda olanlar bu şekilde takılır, pompa her senaryoda loopun en altında bırakılmaya çalışılır.

En yuksek elemani derken front mount yapildiginda tuplerin radyatore girdigi yer, pompadan daha altta olmali mumkunse demek istedim. Diger kurulumlarda zaten ''en yuksek eleman pompa olacak'' diye bir cumle kuramam, fizige aykiri gibi bir sey oluyor. Front mount icin konustum orada.

1791419501191.webp

Su fotograftan anlatayim kendimi. Pompa, gorulebilecegi uzere radyatorun tup girislerinden daha ustte. Yani loopun en ust elemani o. Bu front mount etmek icin ideal bir config. Umarim daha iyi anlasilmistir.

Bunun disinda yanlis fotoyu atmisim. Ilk atmak istedigim bu videoydu aslinda, uzamasin diye o fotoyu atmak istedim ancak yanlis olani atmisim.

Attiginiz Jay abimizin fotografinda da better demis ''front mount, tube at bottom'' configine zaten. Jay abimiz her seyi yumusattigi icin bunu da yumusatmis. Better degil, ''way better'' falan demesi lazim cunku front mount yapildiginda tupler radyatorun ustunden cikinca pompa sesi oldukca artabiliyor. Reddit'de tupler alta gelecek sekilde tekrar montaj yapinca pompasinin cok daha sessiz calismaya basladigini soyleyen bir ton elemana denk gelebilirsiniz.