aSelim

Gelişen
Cihaz
Dell G15 5530 RTX 4060
VRAM'lerim her zaman sıcak çalışırdı; oyun oynarken genellikle 88 °c civarına kadar çıkardı. Geçtiğimiz günlerde sıvı metal uygulaması yaptım ve bu sırada VRAM termal pedlerini de değiştirmeye karar verdim. Aynı kalınlıkta Thermal Grizzly minus pad Pro kullandım. Ancak sıcaklıklarda hiçbir iyileşme olmadı; aksine yaklaşık 4 °c kadar arttı. Artık sistem boşta bile 80 °c civarında çalışıyor.

Pedlerin orijinal olduğundan eminim ve montajı da dikkatlice yaptım. Hatta söküp tekrar kontrol ettim, temasın ve basıncın düzgün olduğunu gördüm, yine de pedleri yenileriyle değiştirdim.

Sıvı metal uygulaması CPU ve GPU sıcaklıklarını çok iyi düşürdü, ancak cihazımda Vapor chamber soğutma sistemi bulunduğu için VRAM sıcaklıkları hâlâ beni oldukça zorluyor.

Son düzenleme:
VRAM'lerim her zaman sıcak çalışırdı; oyun oynarken genellikle 88 °c civarına kadar çıkardı. Geçtiğimiz günlerde sıvı metal uygulaması yaptım ve bu sırada VRAM termal pedlerini de değiştirmeye karar verdim. Aynı kalınlıkta Thermal Grizzly minus pad Pro kullandım. Ancak sıcaklıklarda hiçbir iyileşme olmadı; aksine yaklaşık 4 °c kadar arttı. Artık sistem boşta bile 80 °c civarında çalışıyor.

Pedlerin orijinal olduğundan eminim ve montajı da dikkatlice yaptım. Hatta söküp tekrar kontrol ettim, temasın ve basıncın düzgün olduğunu gördüm, yine de pedleri yenileriyle değiştirdim.

Sıvı metal uygulaması CPU ve GPU sıcaklıklarını çok iyi düşürdü, ancak cihazımda Vapor chamber soğutma sistemi bulunduğu için VRAM sıcaklıkları hâlâ beni oldukça zorluyor.
- Termal Ped Kalınlığı: Orijinal kalınlıkta termal pad kullanmış olsanız bile, bazı durumlarda VRAM'lerin üzerine daha kalın bir termal pad uygulaması gerektiğini göz önünde bulundurun. VRAM'lerin soğuması için uygun temas ve yeterli basınç sağlanması önemlidir.

- Termal Pad Uygulaması: Termal pedleri uygularken, her bir pedin yüzeyine iyice yapıştığından emin olun. Yapışkan özelliklerini kaybetmiş olabilir veya montaj sırasında yeterli baskı sağlanmamış olabilir.

- Nem ve Toz Temizliği: Cihazın içindeki toz ve kir, hava akışını kısıtlayarak sıcaklık artışına neden olabilir. İç temizliği yaparak fanlarınızın ve ısı iletim yollarının temiz olduğundan emin olun.

- Fan Ayarları: BIOS veya kontrol yazılımları aracılığıyla fan hızlarını optimize edin. Yüksek sıcaklık durumlarında fan hızlarını artırmak, VRAM sıcaklıklarını düşürmeye yardımcı olabilir.

- Termal Geçirgenlik: Kullanılan termal pad veya sıvı metalin kalitesi de önemlidir. Yüksek iletkenliğe sahip bir termal macun ya da daha kaliteli bir termal pad kullanmayı düşünün.

- Sıvı Metal Uygulaması: Sıvı metalin uygulandığı yerlerde yabancı madde kalmadığından emin olun. Sıvı metalin PCB alanları ile tam temas ettiğinden emin olun, aksi halde ısı transferi etkili olmayacaktır.

- Soğutma Tasarımı: Eğer hâlâ sorun devam ederse, ek bir soğutucu çözüm (ör. VRAM soğutucuları veya özel bir fan) düşünebilirsiniz.

İleriye dönük olarak VRAM sıcaklığıyla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, yeniden montaj yaparak her bir bileşenin soğutma durumunu kontrol etmenizde fayda var.