Çözüldü Depolama alanı gereksiz dolu gözüküyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Bütçe
Aylık 18.000 Türk Lirası (Agari Ücret)

WindowsDelisi1939

Becerikli
240GB'lik bir SSD'ye sahibim. Bilgisayarımda bir Chrome, Minecraft ve Genshin Impact var. Genshin 100GB yer kaplıyor. 140GB kalıyor. Chrome en fazla 1GB desek 99GB. Minecraft'ta 5-6 GB desek yine 90+ yerim kalır. Bilgisayarda başka hiçbir şey yok. Ama olması gerekenden çok çok daha az bir yerim kaldı. Hatta bu nedenle okuma/yazma hızlarımda düşüyor.

• Çözüm için %temp% - temp - prefetch temizledim.
  • Disk temizlemeden her şeyi seçip temizledim (sistem dosyalarından gereksiz olanlar dahil).
  • Hatta kullanmadığım MCreator uygulamasını sildim.
Ama en fazla 3-4 GB yer açıldı. Şu anda 50GB boş alanım var ve başka bir uygulama indirince direkt doluyor. Ama yaptığım hesaplamalara göre yine hadi 90'ı geçtim 80'den hatta 70'den fazla yerimin olması lazım. Ama dediğim gibi 40-50GB boş yerim kaldı başka bir şey kuramıyorum. Ne yapabilirim? (PC formatlayamam veya Secure Erase kullanamam).

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Windows ortalama 20-40 GB civarı bir alan kaplıyor. Tarayıcı kendi dosyaları 300-500 MB olsa da ön bellek dosyası zamanla 3-6 GB arasına çıkabiliyor. Kendi arada temizlediğini iddia etse de, ara sıra ön bellek temizlemekte fayda var.

Genshin Impact gibi oyunlar da güncelleme aldıkça depolama alanını işgal etmeyi artırıyor. Eğer internetim iyi diyorsan yeni güncellemelerde oyunu kaldırıp tekrar yüklemeyi de deneyebilirsin.

Ama açıkçası vaktine, SSD'ne faydası olmayacaktır. Bence depolama alanı almaya bakın. Aşağıdaki önereceğim temizleme işlemleri de size büyük bir alan oluşturmayacaktır.

Bunun dışında Wintoys veya Wise Disk Cleaner yükleyip de ekstra temizlik yapabilirsin.

2025-06-28_13-15.webp

Wise Disk Cleaner ilk başta ayarları yapın.

2025-06-28_13-20.webp

2025-06-28_13-21.webp

2025-06-28_13-17.webp

Tavsiyem tarayıcıyı uygulama ile temizlemeyin. O yüzden kullandığınız ve veri silinmesini istemediğiniz tarayıcıyı açık bırakın. Tarama esnasında kapatmanız isteyecek buna hayır diyerek devam edin. Temizlerken sorarsa da hayır deyin.

2025-06-28_13-21_1.webp

2025-06-28_13-17_1.webp

Yine de tarayıcıyı uygulama ile temizlemek isterseniz şu iki ayarın işaretini kaldırıp tarayıcıyı kapatın. Tarama ve temizleme yapın.

2025-06-28_13-26.webp

Disk temizlemede sistem dosyalarını temizle diyerek Update çöplerini de temizlemeyi unutmayın. Ek olarak sistem geri yükleme kapatılıp, geri yükleme noktalarına ait kalıntıları da temizleyebilirsin. Sistem dosyalarını temizle kısmının diğer seçenekleri bunu silmene olanak sağlıyor. Kapatırken de siliyor diye biliyorum.

2025-06-28_13-13.webp

2025-06-28_13-14.webp
Bu Bilgisayar'a sağ tıklayıp özellikler deyin. Denetim Masası "Sistem" bölümü açılacak. Solda sistem korumasına gelip çıkan pencerede "Yapılandır" butonuna basın. Eğer ayar açıksa geçerli kullanım olduğunu göreceksiniz. O geri yükleme noktalarını silerseniz sisteminizde belirli bir boyutta alan açılacaktır.

Bu Bilgisayar'a sağ tıklayıp özellikler deyin. Denetim Masası "Sistem" bölümü açılacak. Solda sistem korumasına gelip çıkan pencerede "Yapılandır" butonuna basın. Eğer ayar açıksa geçerli kullanım olduğunu göreceksiniz. O geri yükleme noktalarını silerseniz sisteminizde belirli bir boyutta alan açılacaktır.
Denetim masası değil ayarlardaki Hakkında bölümü açılıyor. Denetim masasından sisteme tıkladığımda yine otomatik ayarlardakine atıyor.

Windows’da disk temizleme aracını yönetici olarak çalıştırın, ardından C: diskini taratın. Tarama bitince gelen penceredeki tüm tikleri işaretleyip tamam diyip devam edin. Ek olarak taramadan sonra gelen pencerede “Diğer Seçenekler” sekmesine girip tüm sistem geri yükleme noktalarını tek bir butonla silebilirsiniz. Bunun yanında Bleachbit temizlik programını önerebilirim, ayrı olarak da sistemde yer kaplayan dosyalarınızı kolayca görüntüleyebilmek için Wiztree programını önerebilirim. Biraz daha derine inmek isterseniz WinSxS klasörünün temizleme komutunu da yönetici olarak açtığınız CMD ile çalıştırabilsiniz:

Bash:
Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Windows ortalama 20-40 GB civarı bir alan kaplıyor. Tarayıcı kendi dosyaları 300-500 MB olsa da ön bellek dosyası zamanla 3-6 GB arasına çıkabiliyor. Kendi arada temizlediğini iddia etse de, ara sıra ön bellek temizlemekte fayda var.

Genshin Impact gibi oyunlar da güncelleme aldıkça depolama alanını işgal etmeyi artırıyor. Eğer internetim iyi diyorsan yeni güncellemelerde oyunu kaldırıp tekrar yüklemeyi de deneyebilirsin.

Ama açıkçası vaktine, SSD'ne faydası olmayacaktır. Bence depolama alanı almaya bakın. Aşağıdaki önereceğim temizleme işlemleri de size büyük bir alan oluşturmayacaktır.

Bunun dışında Wintoys veya Wise Disk Cleaner yükleyip de ekstra temizlik yapabilirsin.

2025-06-28_13-15.webp

2025-06-28_13-20.webp

2025-06-28_13-21.webp

2025-06-28_13-17.webp

Tavsiyem tarayıcıyı uygulama ile temizlemeyin. O yüzden kullandığınız ve veri silinmesini istemediğiniz tarayıcıyı açık bırakın. Tarama esnasında kapatmanız isteyecek buna hayır diyerek devam edin. Temizlerken sorarsa da hayır deyin.

2025-06-28_13-21_1.webp

2025-06-28_13-17_1.webp

Yine de tarayıcıyı uygulama ile temizlemek isterseniz şu iki ayarın işaretini kaldırıp tarayıcıyı kapatın. Tarama ve temizleme yapın.

2025-06-28_13-26.webp

Disk temizlemede sistem dosyalarını temizle diyerek Update çöplerini de temizlemeyi unutmayın. Ek olarak sistem geri yükleme kapatılıp, geri yükleme noktalarına ait kalıntıları da temizleyebilirsin. Sistem dosyalarını temizle kısmının diğer seçenekleri bunu silmene olanak sağlıyor. Kapatırken de siliyor diye biliyorum.

2025-06-28_13-13.webp

2025-06-28_13-14.webp

Çözüm

Eki Görüntüle 158310

Eki Görüntüle 158313

Eki Görüntüle 158314

Eki Görüntüle 158311

Eki Görüntüle 158315

Eki Görüntüle 158312

Eki Görüntüle 158316

Eki Görüntüle 158308

Eki Görüntüle 158309
Dediklerinizi yaptım ve 10GB yer açıldı, teşekkürler.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt