Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ata Tuğkan

Uzman
Detroit'i indirdim girdim, oyun içi shader yüklerken CPU kullanımı %100 ve sıcaklık 95 derece oluyor. Kasa uçak kaldırır gibi ses çıkarmaya başlayınca kapattım. Bunu sınırlandırmanın yolu yok mu? FPS limit demeyin, oyun zaten bu işlem gerçekleşirken 1 FPS çalışıyor.
Sistem: i5 10400F - 3060.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
95 derece büyük bir sıkıntı teşkil etmiyor. Bu sıcaklığı minimuma indirmek için turboyu kapatıp tekrar deneyin. Sisteminize bir şey olmaz bu süreçte.
Detroit'i indirdim girdim, oyun içi shader yüklerken CPU kullanımı %100 ve sıcaklık 95 derece oluyor. Kasa uçak kaldırır gibi ses çıkarmaya başlayınca kapattım. Bunu sınırlandırmanın yolu yok mu? FPS limit demeyin, oyun zaten bu işlem gerçekleşirken 1 FPS çalışıyor.
Sistem: i5 10400F - 3060.
Bu normal bir şey, sonuçta gölgelendirmeleri düzenliyor. Maksimum nasıl çalışabileceğini anlaması için her şeyi maksimuma alması ve test etmesi lazım. İşlem bitip oyuna girdikten sonra kullanımlarınız normale dönmezse yazarsınız, işlem yaparken gayet doğal.

Fotoğraf veremiyorum çünkü açılınca ALT TAB bile atamıyorum. Kapatma işleminide kasanın reset tuşundan yapmıştım.
Alt tab atmamanız lazım zaten orada ekran kartına önemli bir işlem bindiriyorsun. Oyun alt tab atılmasına o sekmede izin vermez.

Bu normal bir şey, sonuçta gölgelendirmeleri düzenliyor. Maksimum nasıl çalışabileceğini anlaması için her şeyi maksimuma alması ve test etmesi lazım. İşlem bitip oyuna girdikten sonra kullanımlarınız normale dönmezse yazarsınız, işlem yaparken gayet doğal.

Alt tab atmamanız lazım zaten orada ekran kartına önemli bir işlem bindiriyorsun. Oyun alt tab atılmasına o sekmede izin vermez.
ALT TAB örnek olarak söyledim. Yani hiçbir işlev yapamıyorum, o ekran hariç her şey donuyor. Kasadan sesler çıkmaya başlayıncada kapadım. Sonra Afterburner ile açıp 95 derece görünce yine kapadım.

ALT TAB örnek olarak söyledim. Yani hiçbir işlev yapamıyorum, o ekran hariç her şey donuyor. Kasadan sesler çıkmaya başlayıncada kapadım. Sonra Afterburner ile açıp 95 derece görünce yine kapadım.
Overclock yapmışsan çok yük binmiş olabilir ve o ekran 100 olana kadar başka işlem yapmamalısın zaten yoksa oyun dosyaları vs. zarar görür.

95 derece büyük bir sıkıntı teşkil etmiyor. Bu sıcaklığı minimuma indirmek için turboyu kapatıp tekrar deneyin. Sisteminize bir şey olmaz bu süreçte.
Yükleme yaklaşık 30 dakika civarı sürüyormuş. 30 dakika boyunca 95 derecede kalması ve elektrik süpürgesi gibi ses çıkarması sorun çıkarmaz mı?

Overclock yapmışsan çok yük binmiş olabilir ve o ekran 100 olana kadar başka işlem yapmamalısın zaten yoksa oyun dosyaları vs. zarar görür.
Overclock yok. Derdim beklemek yada hızdan yana değil. 95 derece kullanıyor olması ve gücünü düşürsem bile aynı kalması.

Shader yükleme işleminde ne kadar artıyordu hatırlamıyorum ama 85-86'yı geçmemesi yeterli.

Boştaki değerler pek önemli değil.
Birde aslında bu kadar sıcaklıktan kaçmamın sebebi sistemi ilk aldığımda ekran kartının önündeki jelatinini sökmeden takmıştım. Tabi şu an jelatin ne halde bilmiyorum. 19 Eylül 2021 :D

Aslında bu kadar sıcaklıktan kaçmamın sebebi sistemi ilk aldığımda ekran kartının önündeki jelatinini sökmeden takmam.
Keşke kontrol etseydin şu zamana kadar. Artık o jelatinler yoktur bile bence.
Dediğim gibi 86 dereceyi geçmemesi yeterli shader yüklerken. Bende de sıcaklıklar tavan yapmıştı ama turboyu kapatarak düşürmüştüm biraz.