SF26 99

Bilgin
Bizim arkadaşın kardeşi (18 yaşından büyük) dün gece devlet okulunun aralık yerinden bahçeye, oradan da açık camdan içeri girmiş. Müdür yardımcısı yakalayıp polis çağırmış. Kimlik bilgilerini vs. alıp içeriden eşya vs. çalınmadığına dair belge tutmuşlar. Siciline vs. işler mi?
Ben göz korkutmak için tuttuklarını düşünüyorum ama çocuk epey korkuyor, çocuk psikiyatrik destek de aldığı için acayip sıkıntıda şu an.
@Şişman Adam

Bizim arkadaşın kardeşi (18 yaşından büyük) dün gece devlet okulunun aralık yerinden bahçeye, oradan da açık camdan içeri girmiş. Müdür yardımcısı yakalayıp polis çağırmış. Kimlik bilgilerini vs. alıp içeriden eşya vs. çalınmadığına dair belge tutmuşlar. Siciline vs. işler mi?
Ben göz korkutmak için tuttuklarını düşünüyorum ama çocuk epey korkuyor, çocuk psikiyatrik destek de aldığı için acayip sıkıntıda şu an.
@Şişman Adam
Yanlış biliyor olabilirim, ama yanlış bilmiyorsam bizim devlet okullarının da böyle kendi aralarında tabiri caizse vukuat rankingleri var, o yüzden bu şeyleri zorunda olmadıkça işleme geçirmek istemiyorlar. Diye bir şey anlatılmıştı bana zamanında okul müdürü tarafından, umarım kolpa sıkmamıştır adam :D

Yanlış biliyor olabilirim, ama yanlış bilmiyorsam bizim devlet okullarının da böyle kendi aralarında tabiri caizse vukuat rankingleri var, o yüzden bu şeyleri zorunda olmadıkça işleme geçirmek istemiyorlar. Diye bir şey anlatılmıştı bana zamanında okul müdürü tarafından, umarım kolpa sıkmamıştır adam :D
Müdür yardımcısı hırsızlık diye çağırmış polisi. Bizimki de hırsızlık yoksa benden özür dile diyince ortalık gerilmiş biraz. Bizim çocuk ilaç içmedi mi gergin oluyor bayağı.

Müdür uğraşırsa siciline kadar gider mevzu, okumadığı rastgele bir devlet okuluna girdiyse müdür tanıdık değilse olayı büyütebilirler.

Merhaba,

Kulağa biraz garip gelebilir ama belli şartların varlığı halinde bu durum iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturabiliyor. Kural olarak iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçunda kanunda "açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler" nüansı var. Yani açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan iş yerlerine izin girmek normalde suç değil ama tersi suçtur.

Kanunda açıkça okulların iş yeri olarak değerlendirilmesi yazmıyor, kanunlarda böyle boşluk olduğu durumlarda artık yargılamalar içtihatlara göre şekillenir, yani yüksek mahkemelerin önüne gelen davalarda yaptığı yorumlara ve kararlara göre şekillenir.

Bizim Yargıtay Ceza Genel Kurulu da okulları iş yeri olarak kabul ediyor. Sizin olayınıza benzer bir olayda Yargıtay Ceza Genel Kurulu okulların esasen girilmesi mutat bir iş yeri niteliğinde olduğunu söylüyor ama bunun koşulu olarak eğitim saatini işaret ediyor. Eğitim saatindeyken mutat bir iş yeri olarak nitelendirilmesi gerektiğini söylüyor. Yine de buna bir sınır koyuyor ve örneği sınıfların, öğretmen odalarının, müdür/müdür yardımcısı odalarının mutat yer olmadığını söylüyor.

Sonuç olarak Yargıtay'a göre okul binası eğitim saatindeyken mutat iş yeri olduğundan okul binasına eğitim saatinde girmek suç değil. Ancak eğitim saati bile olsa sınıflar, öğretmen odaları, müdür/müdür yardımcısı odaları gibi odalara izinsiz girmek iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturuyor.

Bir de eğer okula girerken herhangi bir şeye zarar verilirse mala zarar verme suçu, herhangi bir eşya çalınırsa da hırsızlık suçu tartışmasız bir şekilde oluşur.

Arkadaşınızın kardeşinin yaptığı eylemin detaylarını biliyorsunuzdur, genel bilgiler yukarıdaki gibi. Bildiğiniz detayları yukarıda söylediklerime göre yorumlarsınız.

Sicile işleme meselesine gelirsek. Bir eylem suç ise, yargılama sonunda ceza kararı verilirse (hapis ve para cezası fark etmez), kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı (HAGB) verilmezse, neticede verilen ceza kesinleşirse, elbette kişinin adli sicil kaydına bu durum işleyecek.

Ekleme: Bahsettiğiniz kişi gece vakti girmiş okula. Şu haliyle iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturuyor görünüyor.

Son düzenleme:
Başımız ağrımaz umarım o zaman.

@Şişman Adam Mala zarar verme suçunda durum ne olur peki?
İş yeri dokunulmazlığının ihlalinde altı aydan bir yıla kadar hapis cezası var. Ancak eylem gece vakti işlendiği için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Mala zarar verme suçu varsa ondan da ayrı ceza verilir. Onda da dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası var. Hapis cezası yerine adli para cezası vermek hakimin takdirinde. Ancak sizin olayınızdaki eylem bu suçun nitelikli halini oluşturuyor. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında işlenmesi durumunda bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

Ceza miktarları belirlenirken alt sınırdan mı üst sınırdan mı verileceği hususu hakimin takdirinde.

Ayrıca pişmanlık sebebiyle de hakim halk arasında "iyi hal indirimi" denilen bir takdiri indirim de yapabilir. O da ceza miktarının 1/6'sı oranında bir indirim. Genelde yaparlar.

Bir de mala zarar verme suçu için eğer zarar giderilirse bundan kaynaklı da indirim alacak.

İş yeri dokunulmazlığının ihlalinde altı aydan bir yıla kadar hapis cezası var. Ancak eylem gece vakti işlendiği için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Mala zarar verme suçu varsa ondan da ayrı ceza verilir. Onda da dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası var. Hapis cezası yerine adli para cezası vermek hakimin takdirinde.

Ceza miktarları belirlenirken alt sınırdan mı üst sınırdan mı verileceği hususu hakimin takdirinde.

Ayrıca pişmanlık sebebiyle de hakim halk arasında "iyi hal indirimi" denilen bir takdiri indirim de yapabilir. O da ceza miktarının 1/6'sı oranında bir indirim. Genelde yaparlar.
Durum şuymuş, çocuklarla birlikte içeri girmiş. Camın zorlanmış olduğunu görünce 1 kere itip bırakmış bizim büyük oğlan, diğer çocuklardan birisi maymuncuk falan olmadan camla 2 dk uğraşıp camı açmış, içeri girmişler.
İçeride devlet kitaplarını görünce çıkmışlar, müdür yardımcısıyla karşılaşmışlar.
Bundan 2 hafta evvel de hırsızlık vakası olmuş sanırım. Ondan dolayı da biraz hassaslarmış.

Durum şuymuş, çocuklarla birlikte içeri girmiş. Camın zorlanmış olduğunu görünce 1 kere itip bırakmış bizim büyük oğlan, diğer çocuklardan birisi maymuncuk falan olmadan camla 2 dk uğraşıp camı açmış, içeri girmişler.
İçeride devlet kitaplarını görünce çıkmışlar, müdür yardımcısıyla karşılaşmışlar.
Bundan 2 hafta evvel de hırsızlık vakası olmuş sanırım. Ondan dolayı da biraz hassaslarmış.
Camın daha öncesinden başkası tarafından zorlandığını kanıtlayamazlarsa mala zarar verme suçundan bahsetmek mümkün olabilir.

Polis ifadelerini almış mı?