Koneko Toujou

Üstün
Yer
Cehennemin dibi
YKS'de 350K yaptım. Bir yıl daha mezuna kalacak mentalim yok, bu yüzden 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı okuyup DGS ile Bilgisayar Mühendisliği'ne geçmeyi düşünüyorum. Ancak DGS sistemi nasıl işliyor, hiçbir fikrim yok. Özellikle tecrübeli arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
YKS'de 350k yaptım. Bir yıl daha mezuna kalacak mentalim yok, bu yüzden 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyup DGS ile bilgisayar mühendisliği'ne geçmeyi düşünüyorum. Ancak DGS sistemi nasıl işliyor, hiçbir fikrim yok. Özellikle tecrübeli arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim.

DGS geçişi yapmadım. Bende bilgisayar programcılığı mezunuyum. Aynı sizin mantığınızla başlamıştım. Ancak 2 yılın sonunda eğitime doydum :D. Bildiğim kadarıyla DGS zor ve düşük miktar alımı olan bir sınav bence direk 4 yıllığa yönelmen daha iyi olur.

2 sene önlisans programını bitirdikten sonra giriyorsun DGS'ye. YKS'den farklı olarak kontenjanı çok az, dolayısıyla iyi bir derece yapman lazım. Yani önlisans yazacaksan okulla birlikte DGS çalışmanı da birlikte götürmeni öneririm. Ek olarak 2 yıllık mezun olacağın üniversitenin AGNO'su'da önemli, DGS'de tıpkı YKS'de ki lise ortalaman gibi üniversite dönem sonu ortalamanda DGS'yi etkiliyor. DGS'nin en büyük avantajı, yeni nesil soru sayısının YKS'ye oranla daha az olması bence. Ama süre kısıtlı ve dediğim gibi kontenjan çok kısıtlı. Dolayısı ile çok çalışman lazım. Ek olarak şöyle bir durumda var; DGS ile geçiş yaptığın zaman ben 2 yıl x bölümünde okudum, 2 yıl da mühendislik okuyup bitiririm diye bir şey pek yok. Üniversitenin yönetmeliğine göre değişiyor o olay. Bazı üniversiteler seni 1. sınıftan bile başlatabilir. Ama bazı üniversiteler ise 2. sınıf, nadiren de olsa 3. sınıftan da başlatabilir. Bu değişken bir şey. Sınavdan sonra tercih yapacaksan okulların öğrenci işleri ile konuşman gerekecek bayağı.

DGS geçişi yapmadım. Bende bilgisayar programcılığı mezunuyum. Aynı sizin mantığınızla başlamıştım. Ancak 2 yılın sonunda eğitime doydum :D. Bildiğim kadarıyla DGS zor ve düşük miktar alımı olan bir sınav bence direk 4 yıllığa yönelmen daha iyi olur.

Peki iş bulma olanağı nasıl? Tamamen kendini geliştirme temelli bir alan mı?

2 sene ön lisans programını bitirdikten sonra giriyorsun DGS'ye. YKS'den farklı olarak kontenjanı çok az, dolayısıyla iyi bir derece yapman lazım. Yani ön lisans yazacaksan okulla birlikte DGS çalışmanı da birlikte götürmeni öneririm. Ek olarak 2 yıllık mezun olacağın üniversitenin agno'su'da önemli, DGS'de tıpkı YKS'de ki lise ortalaman gibi üniversite dönem sonu ortalamanda DGS'yi etkiliyor. DGS'nin en büyük avantajı, yeni nesil soru sayısının YKS'ye oranla daha az olması bence. Ama süre kısıtlı ve dediğim gibi kontenjan çok kısıtlı. Dolayısı ile çok çalışman lazım. Ek olarak şöyle bir durumda var; DGS ile geçiş yaptığın zaman ben 2 yıl X bölümünde okudum, 2 yıl da mühendislik okuyup bitiririm diye bir şey pek yok. Üniversitenin yönetmeliğine göre değişiyor o olay. Bazı üniversiteler seni 1. sınıftan bile başlatabilir. Ama bazı üniversiteler ise 2. sınıf, nadiren de olsa 3. sınıftan da başlatabilir. Bu değişken bir şey. Sınavdan sonra tercih yapacaksan okulların öğrenci işleri ile konuşman gerekecek bayağı.

1. yıldan başlama olayını biliyorum zaten de diğerlerine çok hakim değildim. Kontanjanı az olması çok büyük sayılabilecek bir dezavantaj mı? Ya bilgisayar mühendisliği ya da elektrik elektoniğe dikey geçiş düşünüyorum.

Peki iş bulma olanağı nasıl? Tamamen kendini geliştirme temelli bir alan mı?

Eğer yazılım işinde ilerlemeyi düşünüyorsanız yapay zeka tarafına yönelmeniz yararınıza olacaktır. Ben okudum ama yazılımın gelişme hızına yetişemediğimden kendimi bilgi işlem, e-ticaret, grafik gibi bölümlere yönelttim. Şu an bir şirkette e-ticaret yapıyorum. İş bulma olanağı zor çünkü zaman teknoloji zamanı olduğundan arkamızdan gelenler bizden daha çok teknolojiye hakim olarak geliyor. Çok fazla rekabet var anlayacağın. Daha az kişinin kullandığı yazılım bölümlerini tercih edersen paraya para demezsin. Robotik kodlama yapay zeka gibi.

Resmen geçmişimi görüyorum :D. Bende elektrik elektronik istedim okul eskiydi ve diploma puanım yüksek olduğu için beni kabul etmeyip yeni açılan bir okula yönlendirdiler gittiğim okulda da elektrik bölümü yoktu. Bilgisayar okumak zorunda kaldım.

Eğer yazılım işinde ilerlemeyi düşünüyorsanız yapay zeka tarafına yönelmeniz yararınıza olacaktır. Ben okudum ama yazılımın gelişme hızına yetişemediğimden kendimi bilgi işlem, e-ticaret, grafik gibi bölümlere yönelttim. Şu an bir şirkette e-ticaret yapıyorum. İş bulma olanağı zor çünkü zaman teknoloji zamanı olduğundan arkamızdan gelenler bizden daha çok teknolojiye hakim olarak geliyor. Çok fazla rekabet var anlayacağın. Daha az kişinin kullandığı yazılım bölümlerini tercih edersen paraya para demezsin. Robotik kodlama yapay zeka gibi.

Resmen geçmişimi görüyorum :D. Bende elektrik elektronik istedim okul eskiydi ve diploma puanım yüksek olduğu için beni kabul etmeyip yeni açılan bir okula yönlendirdiler gittiğim okulda da elektrik bölümü yoktu. Bilgisayar okumak zorunda kaldım.

Yazılım çok düşünmüyorum genel olarak elektrik elektroniğe daha yatkınım ama olmayacak gibi. Neyse mentali daha da bozup aile evinde mezuna kalacağız mecbur.

Kontenjan cok az. Acilsa bile 1-2 kisilik kontenjan aciliyor genelde. Bu surecte okula giderken DGS'ye de calisman gerekiyor. Mezuna kaldigin surecte vermen gereken emegin belki de daha fazlasini vermen gerekecek yani ustelik bunu da kontenjanin belli olmadigi bir alana yapacaksin. Ek olarak uzerine alinmani istemem ama genelde bu siralamalari yapan insanlar o surecte bu tempoyu kaldiramiyor, bir yerde saliyor zaten. Tum bunlarin haricinde yazilim sektorunde su an is yok. Mezun cok fazla, alayli gelenler var, is cok az.

Yazılım çok düşünmüyorum genel olarak elektrik elektroniğe daha yatkınım ama olmayacak gibi. Neyse mentali daha da bozup aile evinde mezuna kalacağız mecbur.
Kontenjan azlığını, sınav çalışmasına asılarak halledebilirsin. Yapılmayacak bir şey değil, hem ağabeyim hem de yakın bir arkadaşım bu şekilde yaptılar ve kazandılar. DGS'nin matematiği TYT matematikten daha kolay, ama süre sorunu var ve kontenjan kısıtlı dolayısı ile çok standart olarak söylüyorum çalışman lazım. Diğer bir diyeceğim şey ise bilişimden devam edeceksen, yapay zeka, robotik kodlama, e-ticaret, siber güvenlik gibi yan alanlara yönel derim. Yazılımda eğer referans alabilecek bir tanıdığın yoksa iş fazla yok, mezun çok, alaylısı var. Sektör bir hayli daraldı. DGS'nin sana şöyle bir avantajı olabilir, üniversiteye gideceğin için aile baskısı azalacağından daha rahat ve odaklı çalışabilirsin. Elektrik elektronik mühendisliği düşünüyorsan bu arada 2 yıllık elektrik veya elektronik teknolojisi gibi bölümleri tercih et derim. Alt yapı olur senin için.