ALCYONEUS 17

Uzman
Malumunuz bu pazar DGS sınavı yapılacak belki burada da bu sınava çalışanlar vardır diye yazıyorum hedefleriniz ve netleriniz nelerdir? Kazanırsanız nereye gitmeyi planlıyorsunuz kazanamazsanız ne yapmayı planlıyorsunuz ve DGS 2026'da ne derece bir zorluk bekliyorsunuz sizce DGS 2025 gibi mi olur yoksa biraz daha basitleştirilmiş şekilde mi karşımıza çıkar?

Ben geçen sene girdim sınava. Matematik önceki sınavlara göre zordu stil değişikliğine gitmişler. Bence bundan sonra matematik geçen seneye benzer.

Yaptım hocam, ilk tercihime yerleştim.

Hangi bölüme yerleştiniz? Ben geçen sene okulum uzayacak diye çalışamadım ve hiçbir şey yapamadım, 20 soruyu anca çözebildim 19'unu işaretlemeye cesaretim oldu onda da 3 yanlışım çıktı. Şimdi bayağı bir kendimi zorladım denemelerim çok çalkantılı geliyor bazen 17'ye kadar düşerken bazen 32-35 netleri görüyorum ama kazanabileceğimden de emin değilim. Sanki hiç çalışmamışım gibi geliyor aynı benim gibi bir sürü öğrenci var sosyal medyada gördüm bununla ilgili videolar da çekiliyor kazanamayacağım hissiyatı oluşmaya başladı.

Ben Uluslararası ticaret ve işletme bölümüne yerleştim, Dış ticaret bitirmiştim. Ben sınava 5 ay kala çalışmaya başlamıştım, bu 5 ayın sadece 3 ayı çalıştım diyebilirim. Bilgisayar parçalarına zam gelecek diye bilgisayar toplamıştım ve işte bugün keyfim yok, bugün oyun oynamak istiyorum falan diye sürekli erteleyip bilgisayara odaklanmaktan çalışamadım 2 ay kadar. Sonra çalışmaya geri döndüm konuları bitirmiştim ama şöyle bir düşündüğümde halen soruları çözemeyeceğim düşüncesine kapılıyordum bu yüzden ekstra bir kaynak daha alıp konuları baştan bir daha bitirmiştim. Sınava 1 aydan uzun bir süre kala denemeleri çözmeye başladım ama sizin dediğiniz gibi netlerim dengesizdi başta bu benim moralimi çok bozuyordu, olmayacak yapamayacağım diyordum. Kız arkadaşım sürekli beni motive etmeye çalışıyordu, sınava da az kaldığı için bu kadar uğraştım konuları bitirdim 2 kere boşa gitmesin diye devam ettim. İstediğiniz kadar çalışın o yapamayacağım hissi bir türlü geçmiyor emin olun. Gelecek soruları bilmiyorsunuz bu nedenle böyle korkunuzun olması normal. Bende aynı şeyleri yaşadım, piyasadaki bütün denemeleri çözmüştüm hatta stili farklı olsa da yanlış hatırlamıyorsam 2017 ye kadar tüm çıkmış soruları da çözdüm. Sınava 2 hafta kadar bir süre kala çözecek deneme kalmadı piyasada bu da benim için ekstra korkunçtu. Dönüp dönüp baştan çözüyordum artık, en sonunda yaklaşık 1 hafta kala çok bunaldım ve bıraktım çalışmayı. Sınav anında da stresten Türkçede okuduklarımı anlayamadım matematikte de sorular değiştiği için ne yapacağımı şaşırdım. Sonradan açıldım diyebilirim. Önemli olan sizin çalışıp ben elimden geleni yaptım hayırlısı buysa olur yoksa canım sağ olsun diyebilmek çünkü gerçekten hiçbir şey sizden önemli değil. Sınav anında stresinizi koruyup son dakikaya kadar çabalayın, emin olun bir anda bir şimşek çakabiliyor ve 1 soru fazladan çözebiliyorsunuz bende böyle olmuştu. Bazı sorularda şıklardan gitmeyi deneyin, bazı soru tiplerinde çok işe yarıyor ben bir kaç soruyu o şekilde çözüyordum denemelerde falan, yanlış hatırlamıyorsam problem sorularıydı ama hangi tarzda olanlardı hatırlamıyorum (yaş problemleri olabilir).

Kendinize hedef net belirlemeniz önemli birde. Ben çalışmaya başlamadan önce istediğim bölümleri kazananların sonuçlarını araştırmıştım. Ortalama 60 a yakın bir net yapmam gerekiyordu. Hep bu netlere odaklıydım. Yaptığınız net kadar o sene diğer insanlar neler yaptı onlarda önemli. Geçen sene sınav zor olduğu için herkes bir afallamıştı.

Ben uluslararası ticaret ve işletme bölümüne yerleştim, dış ticaret bitirmiştim. Ben sınava 5 ay kala çalışmaya başlamıştım, bu 5 ayın sadece 3 ayı çalıştım diyebilirim. Bilgisayar parçalarına zam gelecek diye bilgisayar toplamıştım ve işte bugün keyfim yok, bugün oyun oynamak istiyorum falan diye sürekli erteleyip bilgisayara odaklanmaktan çalışamadım 2 ay kadar. Sonra çalışmaya geri döndüm konuları bitirmiştim ama şöyle bir düşündüğümde halen soruları çözemeyeceğim düşüncesine kapılıyordum bu yüzden ekstra bir kaynak daha alıp konuları baştan bir daha bitirmiştim. Sınava 1 aydan uzun bir süre kala denemeleri çözmeye başladım ama sizin dediğiniz gibi netlerim dengesizdi başta bu benim moralimi çok bozuyordu, olmayacak yapamayacağım diyordum. Kız arkadaşım sürekli beni motive etmeye çalışıyordu, sınava da az kaldığı için bu kadar uğraştım konuları bitirdim 2 kere boşa gitmesin diye devam ettim. İstediğiniz kadar çalışın o yapamayacağım hissi bir türlü geçmiyor emin olun. Gelecek soruları bilmiyorsunuz bu nedenle böyle korkunuzun olması normal. Bende aynı şeyleri yaşadım, piyasadaki bütün denemeleri çözmüştüm hatta stili farklı olsa da yanlış hatırlamıyorsam 2017'ye kadar tüm çıkmış soruları da çözdüm. Sınava 2 hafta kadar bir süre kala çözecek deneme kalmadı piyasada bu da benim için ekstra korkunçtu. Dönüp dönüp baştan çözüyordum artık, en sonunda yaklaşık 1 hafta kala çok bunaldım ve bıraktım çalışmayı. Sınav anında da stresten Türkçede okuduklarımı anlayamadım matematikte de sorular değiştiği için ne yapacağımı şaşırdım. Sonradan açıldım diyebilirim. Önemli olan sizin çalışıp ben elimden geleni yaptım hayırlısı buysa olur yoksa canım sağ olsun diyebilmek çünkü gerçekten hiçbir şey sizden önemli değil. Sınav anında stresinizi koruyup son dakikaya kadar çabalayın, emin olun bir anda bir şimşek çakabiliyor ve 1 soru fazladan çözebiliyorsunuz bende böyle olmuştu. Bazı sorularda şıklardan gitmeyi deneyin, bazı soru tiplerinde çok işe yarıyor ben birkaç soruyu o şekilde çözüyordum denemelerde falan, yanlış hatırlamıyorsam problem sorularıydı ama hangi tarzda olanlardı hatırlamıyorum (yaş problemleri olabilir).

Kendinize hedef net belirlemeniz önemli bir de. Ben çalışmaya başlamadan önce istediğim bölümleri kazananların sonuçlarını araştırmıştım. Ortalama 60'a yakın bir net yapmam gerekiyordu. Hep bu netlere odaklıydım. Yaptığınız net kadar o sene diğer insanlar neler yaptı onlarda önemli. Geçen sene sınav zor olduğu için herkes bir afallamıştı.

Ben mühendisliği hedefliyorum fakat en son yaptığım yüksek net 2021 çıkmış sorularıydı ve matematik 60 üzerinden soruluyordu onda da 40 net yaptım. Ben senin kadar da çalışamadım 2025 sonlarına doğru inat ettim gittim işe girdim girdiğime pişman oldum 2 ayım işten ayrılma süreci ile geçti ardından 2026 Ocak ayından itibaren problemlere kadar olan konuları, şubat ayında da problemleri hallettim fakat yine de bana yetmedi. İnsanlara bakıyorum millet 40 net falan yapıyor nasıl yapıyorlar aklım almıyor ben ne kadar çözersem çözeyim illaki bir yerde yapamadığım soru çıkıyor. Hani desem ki çok da önemli değil ama mühendislik bilgisine ihtiyacım var o seviyeye ulaşabilirsem kendi hayatım adına bir şeyler yapabileceğim ve çok fazla da çalışınca verilen emekler çöp olacakmış hissiyatı oluşuyor. Bir de benim dikkatimi çekti siz eşit ağırlıktan girdiniz sanırım 135 Dk'ya nasıl sığdırdınız o kadar soruyu?
Ben 50 soruya nasıl bakacağım diye düşünüyorum da hem Türkçeye hem matematiğe bakmak gerçekten çok zor.

ben yaklaşık 60 net çıkarıyordum. Denemelerde hep ilk olarak Türkçeden başlardım aynısını sınavda da yaptım. Tekrar tekrar okuyup anlamadığım soruları bırakıyordum hep. Dediğim gibi geçen sene matematik farklı ve zordu normalde denemelerde 30 a yakın yaparken matematikten 12 civarı net yapabildim. Türkçem ise 30 civarıydı, beklentimin çok altında netlerdi ama herkes matematikte zorlandığı için beni etkilemedi. Süre sıkıntısını zamanla deneme çöze çöze alışarak hallettim ancak sınavda dediğim gibi matematiği farklı tarzda görünce afalladım süre sıkıntısı yaşadım, çok soru atladım vaktim olsa belki de daha fazlada yapardım. Mühendislik sayısal olduğundan matematik çok önemli 30 net sadece matematikte yapıyorsanız aslında fena değil ancak durum sayısal olunca fazlası gerekiyor. Eğer EA olsaydınız 30 net matematikte fazlasıyla yeterdi zaten bir 30 net daha Türkçede yapsanız rahat yerleşirdiniz.

Ben kendimi hep en kötü senaryoda 60 net yapmam gerekiyor diye şartlamıştım. Sürekli buna göre çalıştığım için aslında ikisinden de emin olduklarımı yapsam hedefime zaten ulaşıyordum. Bende lisedeyken mühendislik istiyordum ama YKS'de çok kötü yaptığımdan yerleşemedim hiçbir yere. Dış ticaret bana en uygunu gibiydi ön lisans bölümlerinden o nedenle o şekilde tercih yaptım. Hayatın ne getireceği belli olmuyor hayatım boyunca hep mühendislik istedim ama olmadı. Bulunduğum noktadan da huzursuzum diyemem. Mühendis olamadığım için kendimi başarısız ve eksik hissetmiyorum. Bakarsın başka bölüm gelir orada mutlu olursun bilemezsin. Pozitif olmaya çalış, stres yönetimini iyi yapmaya çalış, elinden geleni yap. Gerisi birazda sınavın nasıl geldiğine bağlı.

Son düzenleme: