Al sana iki farklı kaynak daha

İbn İshak, Hz. Aişe’nin Hz. Muhammed ile 6 yaşında nişanlandığını ve 9 yaşında evlendiğini belirtir. Bu bilgi, İbn İshak’ın siyer çalışmaları ve rivayetleri arasındadır. Ancak İbn İshak’ın eserinin orijinali kaybolmuş olup, İbn Hişam’ın “Siyret-i İbn Hişam” adlı eserinde bu bilgiler yer almaktadır.

İbn Sa’d’ın “Tabakat”ı:
İbn Sa’d’ın “Kitab al-Tabaqat al-Kabir” adlı eserinde de Hz. Aişe’nin 6 yaşında nişanlanıp 9 yaşında evlendiği bilgisi geçmektedir. Bu eser, İslam dünyasında biyografik bilgi kaynağı olarak önemli bir yere sahiptir.
Bunlar kaynak olarak kabul edilmemeli çünkü dönem kaynağı değiller. Bir rivayeti ikisi de yazmış. Fakat şöyle olsaydı daha güvenilir 2 kaynak olabilirdi; ikisi de peygamber döneminde yaşayıp, peygamberi görmüştür ve ağzından çıkanları yazmıştır. Bu durumda kabul edilebilir fakat ikisine de gelme yolu aynı olduğu için fazla kaynak olması bir şeyi değiştirmiyor.

Bunlar kaynak olarak kabul edilmemeli çünkü dönem kaynağı değiller. Bir rivayeti ikisi de yazmış. Fakat şöyle olsaydı daha güvenilir 2 kaynak olabilirdi; ikisi de önem kaynağında peygamberi görmüştür ve ağzından çıkanları yazmıştır. Bu durumda kabul edilebilir fakat ikisine de gelme yolu aynı olduğu için fazla kaynak olması bir şeyi değiştirmiyor.
Peygamber gerçek mi o bile bilinmiyor sen gelmiş “peygamberi görüp yazsalardı” diyorsun, ayrıca peygamberin ağzından yazsalardı sözlerin peygambere ait olup olmadığını nerden bilecektin?

Hocam ben islamı savunmuyorum. Sadece sahihi buhari denmesine karşıyım. Sen 2 farklı 3 farklı kitapla doğruluyorsan o zaman yüksek ihtimal o doğru hadistir. Peygamberin 6 veya 9 yaşındaki kızla evlenmesi hadisi doğru veya yanlış bilemem. Ancak eğer bir suçlu varsa o kitabın yazarı veya olayı işleyendir. İşlenen olayı anlatan değil. Burada Diamond temanın suçu yok.

Banane ben zaten inanmıyorum. İster ehli sünnet olun ister ehli kuran olun. Yazılan kitabı açıklayan bir adam neden suçlu görülüyor ki?
DT ondan okuyor fakat başka kitaplarda da geçiyor zaten. Yayınında gösterdi diğer kaynakları.

Peygamber gerçek mi o bile bilinmiyor sen gelmiş “peygamberi görüp yazsalardı” diyorsun, ayrıca peygamberin ağzından yazsalardı sözlerin peygambere ait olup olmadığını nerden bilecektin?
Bilemeyecektim. Tarihi bir olayı, fiziksel bir kanıt yoksa hiç bir şekilde kanıtlayamazsın. Tarihte bir kişi kitap yazıp bir olayı anlatırsa, onu kabul edersin, çünkü başka kaynak yok. Eğer bağımsız birden fazla kişi yazarsa doğruluk payı da artar. Ama hiç bir zaman üst veya alt yönde kesinliği yoktur. Tarih bilimi böyledir.

Hadis rivayet şekli = Peygamber sahabilerin olduğu bir ortamda sözü söylüyor, sahabiler de duymayanlara iletiyor. Ardından çeşitli yerlere bu hadisleri yazıyorlar.
Kuran rivayet şekli= Peygamber ayetleri sahabilere söylüyor, sahabiler de bunları yazıyor.

O halde hadisleri kabul etmeyen ve güvenilirliğini sorgulayan birisi, Kuranın güvenilirliğini neden sorgulamıyor, neden değiştirilmediğinden bu kadar emin? Peygamber döneminde bir Kuran da yok, Ebubekir r.a döneminde toplanıyor. Çeşitli yerlerden toplanılan ayetlerin tahrif edilmediğini biliyorsunuz?

Hadis rivayet şekli = Peygamber sahabilerin olduğu bir ortamda sözü söylüyor, sahabiler de duymayanlara iletiyor. Ardından çeşitli yerlere bu hadisleri yazıyorlar.
Kuran rivayet şekli= Peygamber ayetleri sahabilere söylüyor, sahabiler de bunları yazıyor.

O halde hadisleri kabul etmeyen ve güvenilirliğini sorgulayan birisi, Kuranın güvenilirliğini neden sorgulamıyor, neden değiştirilmediğinden bu kadar emin?
Çünkü Kuran kendi içinde kendi hakkında kitap olarak bahsediyor, muhtemelen peygamber zamanında kitap haline getirilmişti bu yüzden. Eğer getirilmese bile Vahiy'leri yazan katipler yani vahiy katipleri vardı. Bunlar Kuran'ı yazıya geçiriyordu. Buna ek olarak hayatının uzun bir zamanını Kuran'ı eksiksiz ezberlemek için çalışan Hafız'lar vardı. Sahabelerinde yaşadığı dönem içerisinde bu kadar çok bağımsız kaynak varken birinin Kuran'ı değiştirmiş olacağı bana mantıklı gelmiyor.

Çünkü Kuran kendi içinde kendi hakkında kitap olarak bahsediyor, muhtemelen peygamber zamanında kitap haline getirilmişti. Eğer getirilmese bile Vahiy'leri yazan katipler yani vahiy katipleri vardı. Bunlar Kuran'ı yazıya geçiriyordu. Buna ek olarak hayatının uzun bir zamanını Kuran'ı eksiksiz ezberlemek için çalışan Hafız'lar vardı. Sahabelerinde yaşadığı dönem içerisinde bu kadar çok bağımsız kaynak varken birinin Kuran'ı değiştirmiş olacağı bana mantıklı gelmiyor.
O halde hadislerin değiştirildiğini neden düşünüyorsunuz, bu da Kuran gibi. Peygamber söylüyor, oradaki sahabiler, diyelim ki 20 tane sahabe duydu bu hadisi, bütün Medine halkına duyuruyor. Böylece hadisleri herkes bilmiş oluyor, dolayısıyla yalancının biri uydurma hadis rivayet etmek isterse, bunu Medine halkına ve sahabelere duyurması lazım ki sonradan senedlere geçsin. E herkes peygamberin neler söylediğini biliyorken, bu adam araya girip nasıl uydurma bir şey söyleyecek? Zaten toplam 14-15 bin civarı hadis var kaldı ki çoğu hadis aynı. Bu da sayıyı 6-7 bine falan düşürüyor.

O halde hadislerin değiştirildiğini neden düşünüyorsunuz, bu da Kuran gibi. Peygamber söylüyor, oradaki sahabiler, diyelim ki 20 tane sahabe duydu bu hadisi, bütün Medine halkına duyuruyor. Böylece hadisleri herkes bilmiş oluyor, dolayısıyla yalancının biri uydurma hadis rivayet etmek isterse, bunu Medine halkına ve sahabelere duyurması lazım ki sonradan senedlere geçsin. E herkes peygamberin neler söylediğini biliyorken, bu adam araya girip nasıl uydurma bir şey söyleyecek? Zaten toplam 14-15 bin civarı hadis var kaldı ki çoğu hadis aynı. Bu da sayıyı 6-7 bine falan düşürüyor.
Konu üzerine biraz daha araştırma yapacağım, peygamber döneminde yazılan ve şu an basımı olan bir hadis kitabı var mıdır? Varsa atabilir misiniz? Okumak istiyorum.

İslam peygamberi olarak bilinen Muhammed, aslında tekil kişiden oluşmuyor. Çelişkili hadis, rivayet ve ayetlerin sebebi bu.
Şimdi size örnek olması için alegorik bir metin yazacağım. Bu metin, yakın tarih ve günümüzle ilgili. Durumu anlatabilmek için bu metnin yardımcı olacağını düşünüyorum.

• Başkan bugün işçi haklarıyla ilgili kararnameyi imzaladı. / Başkan bu sene işçi haklarıyla ilgili kararnamenin saçmalığından bahsederek işverenlerin taleplerini kabul ettiğini duyurdu.
  • Başkan, mecliste geçerse eşcinsel evlilikleri onaylayacağını söylüyor. / Başkan eşcinselliğin sapkınlık olduğunu düşünüyor.
  • Başkanın daha önce Kanada'ya gitmediğini biliyoruz. / Başkan, üniversite yıllarında Kanada'da çalışıyordu.
  • Başkan öldüğünde 3.eşi ile evliydi. / Başkan hayatı boyunca sadece bir evlilik yaptı.
Bu cümlelerde başkan öznesine ait bilgiler okuduk. Fark ettiğiniz gibi burada sanki bir başkandan bahsediliyor ancak bir tane başkan yok. Bu cümleler, yönetici olan birkaç başkanın değişik zamanlarda yaptıkları ya da özellikleri ile ilgili metinler. İşte İslam dinindeki anlatılan Muhammed karakteri de böyle bir karakter.