Sahabelere dürüstlük sıfatını kim veriyor, Allah mı?
Al-i-İmran suresi 110. ayet. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an-ı Kerim - Âl-i İmrân Suresi 110. Ayet Tefsiri - Diyanet İşleri BaşKanlığı'

Siz, insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emredersiniz, kötülükten alıkoyarsınız ve Allah’a inanırsınız. Ehl-i kitap da inanmış olsalardı elbette onlar için hayırlı olurdu; içlerinden inananlar da var, fakat çoğu yoldan çıkmıştır.
Aynı surenin 172 ve 173’cü ayetinde de sahabelerin mükafatlandılacağını belirtilmiş.

Tefsirde anlatıldığı gibi peygambere bağlı bireyler hakkında konuşulmuş.

Buhari'nin naklettiği hadislerin senedleri bizzat sahabi zaten. Yani Buharinin kitabında yanlış hadis var demek, Sahabi peygamber hakkında yalan söz söylemiş demek, bu da onların dürüstlük sıfatıyla çelişeceğinden imkansız olur. Ayrıca Buharinin kitabındaki hadisler sahih olmasaydı, 1200 yılda bu mutlaka gündeme gelir, ulema tarafından tespit edilirdi.
Buhari sahih senedli hadisleri kendi kitabında toplayan kişi, ilk defa hadisi yazan kişi değil
Doğru anlaşıyor muyuz bilmiyorum ama sen diyorsun ki Buhari vb. kaynaklardaki hadisler %100 doğrudur. Ben de diyorum ki bu adamlar kasıtlı olmasa bile yanlış aktarmış olabilir.
Yani sahabe %100 doğrudur demek nereden çıktı anlamadım ben.
Ebu Hureyre mesela. Kendisi güvenilir bir ravi olarak kabul edilmez.
Ama -yanlış anlamadıysam- sana göre bu da güvenilir.

@Platon Din tamamen sahabi üzerine mi kurulu, zorttiri zort zort vallahi. Benim kitabım kuran dost, ben dinimi başkalarının eline emanet etmem kusura bakma. Ayrıca Peygamber arkadaşı demek değil mi Sahabe?

Peygamberin arkadaşı yalan söz niye söylemesin arkadaş, sen dinini böyle riske atarsan, komik komik şeylere sorgusuz sualsiz yaklaşırsan insanlar İslam'dan daha da çok soğur benden demesi.
Peygamberin arkadaşının %100 iyi olduğu nerede yazıyor? Kuranla çelişiyormuş üstte arkadaş belirtmiş en basit örneği.

Doğru anlaşıyor muyuz bilmiyorum ama sen diyorsun ki Buhari vb. kaynaklardaki hadisler %100 doğrudur. Ben de diyorum ki bu adamlar kasıtlı olmasa bile yanlış aktarmış olabilir.
O zaman daha açıklayıcı yazayım hocam, Hadisler yanlış aktarılmış olamaz çünkü bir hadisi sadece bir sahabi aktarmıyor, onlarca sahabi aktarıyor çünkü onlarca sahabi duyuyor bunu. O yüzden farklı hadis kitapları okuduysanız veya denk geldiyseniz dikkat etmişsinizdir, farklı varyasyonlarla tonlarca aynı hadis var. Çünkü aynı hadisi aktaran bir çok sahabi var. Yani peygamber bir yerde bir şey söylese, 100 sahabi bunu duysa. 10 tanesi yanlış aktarsa, 90 kişi tarafından bu düzeltilir. Bu yüzden hadislerin yanlış olma ihtimali yok-sahih olanları-

Ebu Hureyre mesela. Kendisi güvenilir bir ravi olarak kabul edilmez.
Ama -yanlış anlamadıysam- sana göre bu da güvenilir.
Ebu Hureyre güvenilir bir ravi olarak kabul ediliyor.

Al-i-İmran suresi 110. ayet. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an-ı Kerim - Âl-i İmrân Suresi 110. Ayet Tefsiri - Diyanet İşleri BaşKanlığı'

Aynı surenin 172 ve 173’cü ayetinde de sahabelerin mükafatlandılacağını belirtilmiş.

Tefsirde anlatıldığı gibi peygambere bağlı bireyler hakkında konuşulmuş.
Kanka buradan Sahabilerin %100 doğru olduğunu nereden çıkarttın ben anlayamadım, çıkarttığın yeri söylersen memnun olurum.

@Platon Din tamamen sahabi üzerine mi kurulu, zorttiri zort zort vallahi. Benim kitabım kuran dost, ben dinimi başkalarının eline emanet etmem kusura bakma. Ayrıca Peygamber arkadaşı demek değil mi Sahabe?
Tabii ki öyle. Kuranı zaten sahabiler yazıyor sağa sola. Tevbe suresinin son iki ayetini bile, "ben dinimi başkalarına emanet etmem, kusura bakma" dediğin bir sahabiden çıkıyor. Yani şu anda Kuranda okuduğun son iki ayetin kaynağı sadece bir tane sahabi. O halde nasıl Kuranın Allahın kitabı olduğuna inanıyorsun, sahabi dediğin hata yapamaz mı, dürüst de olmayabilir dediğine göre. O halde sadece Huzeyme r.a'nın evinde bulunan ve Kurana eklenen bir ayeti nasıl tam anlamıyla doğru kabul edebiliyorsun?
Peygamberin arkadaşı yalan söz niye söylemesin arkadaş, sen dinini böyle riske atarsan, komik komik şeylere sorgusuz sualsiz yaklaşırsan insanlar İslam'dan daha da çok soğur benden demesi.
İnsanlar, kusura bakmayın ama modernite düşüncelerden ötürü soğuyor . Bu işi bilmeyen biri, konuyu araştırmaya kalkınca tonlarca farklı görüş ortaya çıkıyor. Çoğu 20.yüzyıldan ortaya çıkmış fikirler. Ben dinimi riske atmıyorum, 1400 yıldır bu din böyle anlaşıldı ve böyle geldi. Ama ne hikmetse biz 1400 yıldır yanlış biliyormuşuz, 2024'te ortaya çıkan arkadaşlar bu geleneğin yanlış olduğunu iki hadis okuyarak tespit edebiliyor.

@Platon Buhari ve Müslim derece anlamında en yüksek güvenilirlikte olan iki hadis eser yazarı.
Fakat bunların içinde bile sahih olmayan zayıf hadisler vardır.
Sahabe %100 doğrudur, şudur budur demek ne kadar doğru bilmiyorum.
Sahabe hata yapabilir.
Bunun yanında Buhari'deki Hz.Muhammed'e atfedilen hadisler güveniliri, sahih olarak kabul edilebilir fakat hepsi böyle hadisler değildir işte. Bunu anlatmaya çalışıyorum.
Buhari bile kendi eserinde bütün hadislerini sahih göstermiyor.

Buhari bile kendi eserinde bütün hadislerini sahih göstermiyor.
Buhari'de güvenilirliği en yüksek derecede olmayan sadece 4 hadis ve yaklaşık 80 küsür ravi var, onun dışında tamamen güvenilir. Bu 4 hadisi de yok saydım, binlerce hadisin 4'e oranı %0,1 bile değildir zaten.
Sahabe %100 doğrudur, şudur budur demek ne kadar doğru bilmiyorum.
%100 doğrudur derken, sahabinin ahlakından bahsediyorum. Sahabe %100 anlamıyla dürüsttür, güvenilirdir. Din sahabi üzerine kurulu. Dinin 4 temeli var. Kuran sünnet icma ve kıyas. İlk üç temelin kaynağı zaten Sahabi. Zaten hadisler, Kuran gibi iman edilmesi gereken bir mevzu, inkarı küfre götürür. Ehli sünnetin anlayışı budur.