Birbirlerine yakın kavramlar oldukları için sadece din öğretiliyormuş gibi algılanıyor. Din öğretilirken bir yandan da dinin öğütlediği ahlak normları aşılanıyor.
"Dinin öğütlediği ahlak normları" neden sadece din öğretilirken alttan mesaj olarak veriliyor? Neden direkt olarak Ahlak öğretmiyorlar? Arkadaşın sorusu bu. Ayrıca ahlak ve din çok ayrı kavramlar benim görüşümce. Eğer ahlak din ile bağlantılı olsaydı, Müslüman olan herkes güzel ahlaklı olur olmayanlar ahlaksız olurdu. Fakat sonuç ortada maalesef.

"Dinin öğütlediği ahlak normları" neden sadece din öğretilirken alttan mesaj olarak veriliyor? Neden direkt olarak Ahlak öğretmiyorlar? Arkadaşın sorusu bu. Ayrıca ahlak ve din çok ayrı kavramlar benim görüşümce. Eğer ahlak din ile bağlantılı olsaydı, Müslüman olan herkes güzel ahlaklı olur olmayanlar ahlaksız olurdu. Fakat sonuç ortada maalesef.

Ahlaka sadece din ile ulaşabileceğimize inanan bir anlayış tarafından yönetiliyoruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çünkü tek gerçek tek doğru din müslümanlık da ondan (!)

Açık konuşmak gerekirse ben de bunu anlamıyorum. Gerçekten anlamıyorum arkadaş. Din anlatılıyor ama insan olmanın pratiği pas geçiliyor. Oysa ahlak, sınavda bir soruluk konu değil bütün dersin omurgası olması gereken şey. Din bilgisi araçtır, ahlak ise amaç. Araç anlatılıp amaç bu kadar arka plana atılınca ortaya sadece test çözen ama hayatta neye göre duracağını bilmeyen bir profil çıkıyor. Bu da kimseye uzun vadede fayda sağlamıyor.

Bir de işin şu tarafı var ki insanı asıl güldüren yer burası ahlaklı olmayı sanki tek bir dinin tapulu malıymış gibi anlatmaları. Hani o din yoksa otomatikman herkes birbirini yiyecek, kırmızı ışıkta durulmayacak, kimse sözünde durmayacak gibi bir atmosfer çiziliyor. Ahlak, sanki gökten sadece belli bir paketle inmiş o paketi açmadıysan geçmiş olsun, karakter falan yok.

İnanmayanların bu derse tabi olması kesinlikle saçmalıktır, din özgürlüğünün ihlalidir. Öte yandan Din Kültürü dersinde sadece İslam dini öğretilir, başka hiçbir din öğretilmez. Bu yüzden adının İslam dersi olarak değiştirilmesi gerek ve seçmeli olması gerek. Bizim okulda hem din dersi var, yanında da seçmeli din dersi var.

Ülkedeki dinciler kaliteli olsaydı topluma ahlak katkıları olurdu. İslamı tüm sene işleyip diğer dinlere bir sayfa bile ayırmazlar ama sözde dinde zorlama yoktur derler. Ben de Müslümanım ama yemin ederim bunların inandığı din ile benim inandığım din aynı değil.

Ortaokul zamanlarımda bir dönem bu derste güzel ahlak diye ayrı bir başlık olduğunu hatırlıyorum. Bir sürü örnekler veriliyor ve tarihten ahlaklı kişilerin hayatlarından alıntılar yapılıyordu. Dinler farklı olsa bile ahlaki davranışların evrensel olması gerekir gibi şeyler okuduğumu hatırlıyorum. Sonra nedense bu tür şeyler tamamen o dersten kalktı.